O serie de concerte inedite, premiere absolute și conținut educativ
Classix Festival, una dintre inițiativele culturale independente care s-a remarcat la nivel european prin colaborarea interdisciplinară și sincretică, abordarea contemporană de prezentare, accentul pe inovare și diversitate artistică, revine cu patru noi titluri de concert pentru ediția din 2025.
Sub tematica Revelațiilor, Classix Festival continuă să inoveze prin colaborările internaționale și interdisciplinare, integrarea noilor tehnologii, artele de tip new media și redefinirea experienței de concert, printr-un program conturat să aducă muzica clasică mai aproape de public.
Concerte nou anunțate
Alături de titlurile de concert deja anunțate precum „Rêverie d’Amour” și „The Rest is Silence”, aventura clasică contemporană propune o agendă artistică diversă, cu lucrări în premieră mondială.
Comandată de Classix, „Heroin Chic” – operă în concert va avea prima audiție absolută în ediția Revelațiilor, surprinzând și redefinind limitele emoțiilor umane, pe 25 februarie, de la ora 19:00, la Casa de Cultură a Studenților.
Inspirată din romanul scriitoarei norvegiene Maria Kjos Fonn, opera compusă de Solveig Sørbø va aduce în prim-plan o poveste captivantă despre iubire, pierdere și reconciliere, conturată printr-un limbaj sonor contemporan. Muzica și viața se vor împleti în interpretarea ansamblului Classix Collective, sub bagheta dirijorului norvegian Hans Peter Mæhle, printr-o combinație inedită de instrumente precum țambalul, sintetizatorul, harpa și vibrafonul.
Următorul concert, „Classic Express”, va avea loc pe 26 februarie, de la ora 19:00, la Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”. Cu un program de Mozart, Nielsen, Sehested, Sørensen și Saint-Saëns acest eveniment va celebra excelența muzicală cu ajutorul ansamblului danez Ensemble MidtVest (EMV). Condus de instrumentiști de top precum violonistul Nicolas Dautricourt, EMV își propune să creeze experiențe semnificative și accesibile pentru ascultători, atât în sălile de concert, cât și în afara acestora.
Pe 28 februarie, de la ora 19:00, la Palatul Culturii Iași, sala „Henri Coandă”, va avea loc „Bach in Movement”, un eveniment ce îmbină muzica și baletul într-o reinterpretare stilistic autentică a unor opus-uri de J.S. Bach. Violonistul austriac Daniel Auner, istoricul muzical Dagmar Glüxam și balerina Agnes Guk vor aduce pe scenă o viziune nouă, transformând muzica clasică într-o experiență senzorială completă.
Pe data de 1 martie, de la ora 11:00, Cinema Victoria Iași, Sala Unirii va găzdui un „Un Compozitor la Carnaval”, un spectacol destinat tuturor generațiilor curioase, de la copii la adulți, oferind tuturor prilejul de a descoperi magia muzicii clasice, indiferent de vârstă.
Sub bagheta Dalmei Toadere, ansamblul Classix Collective alături de actorul Bob Rădulescu ne vor invita într-o manieră umoristică și educativă să pătrundem în lumea animalelor din muzica clasică creată de Camille Saint-Saëns, Hector Berlioz, Jacques Offenbach și Hortense de Beauharnais
Voluntari 2025
Totodată, înscrierile pentru voluntari au început și vor continua până pe 17 ianuarie 2025, iar formularul poate fi completat online.
“Noi credem că voluntarii sunt deseori inima unui festival. Nu doar că ajută și sprijină la organizarea în sine, dar au și oportunitatea de a crește și de a învăța că lucrurile pot fi făcute și altfel. La Classix, voluntariatul este despre experiență, comunitate, excelență și descoperire. În fiecare an, vedem cum crește interesul tinerilor de a se alătura aventurii noastre clasice contemporane, iar asta ne demonstrează că generațiile care vin sunt dornice să se implice în proiecte relevante, dacă rezonează cu valorile lor. Iar noi mereu căutăm să ne înconjurăm de oameni curioși, deschiși, serioși, sociabili, pasionați și cu multă energie, pentru a ne inspira și a merge mai departe. Așadar, tuturor celor care își doresc să se implice și să ni se alăture, îi așteptăm cu drag în familia Classix!” a declarat Patricia Roxana Brohanschi, co-fondator și director general Classix.
Cea de-a șasea ediție a Classix Festival va avea loc la Iași între 23 februarie și 2 martie. Festivalul este organizat de Asociația Industrii Creative și Showberry, iar biletele și abonamentele pentru primele concerte sunt deja disponibile pentru vânzare, pe site-ul oficial al festivalului.
În plus, pentru a încuraja participarea tinerilor, studenții și elevii beneficiază de o reducere de 50%. De asemenea, cei care plătesc cu un card BRD pot beneficia de un discount de 15%, ce se aplică automat la selectarea „BRD” ca modalitate de plată pe platformă.
Pentru a fi la curent cu ultimele noutăți ale festivalului, iubitorii muzicii clasice se pot abona la newsletter-ul dedicat disponibil pe classix.ro și pot urmări canalele de social media oficiale ale Classix.
Organizatori: Asociația Industrii Creative, Showberry
Partener principal: BRD Groupe Société Générale
Parteneri culturali: Centrul Cultural German, Institutul Francez din România la Iași, Institutul Polonez, Forumul Cultural Austriac, Institutul Italian de Cultură din București, Institutul Adam Mickiewicz
Parteneri instituționali: Complexul Muzeal Național „Moldova” – Palatul Culturii Iași, Filarmonica de Stat „Moldova” Iași, Episcopia Romano-Catolică Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, Opera Națională Română Iași
Partener strategic: DAC Music Performance
Parteneri de ospitalitate: Vitamin Aqua, Noir Coffee Roasters, Gramma, Hotel Unirea, Volvo Nordic Cars
Parteneri de comunicare: Wink, Printco, Aeroportul Internațional Iași
Parteneri media: Aici a stat, Bookhub, Cărturești, Fashion Premium Magazine, Happ.ro, IQads, Life.ro, Modernism, Observator Cultural, Radio Clasic FM, Radio France Internațional, Radio România Iași, Radio România Cultural, Radio România Muzical, Revista Golan, Spotmedia, Scena9, Suplimentul de Cultură, Viva FM, Ziarul de Iași, Ziarul Metropolis, Zile și Nopți.
Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.