eficientei resurselor
Cladirile verzi reprezinta un pas decisiv pentru reducerea emisiilor de carbon si pentru cresterea eficientei resurselor,
Comisionarul spune,
Janez Potočnik, Comisarul European pentru Mediul, va evidentia importanta sustenabilitatii in domeniul constructiilor, in cadrul unui eveniment organizat astazi la Hotelul Radisson Blu Royal din Bruxelles, cu ocazia sarbatoririi Saptamanii Mondiale a Cladirilor Verzi – argumentand ca aceste constructii sustenabile din Europa vor furniza exemple de cladiri care indeplinesc cele trei dimensiuni ale dezvoltarii durabile (“the triple bottom line”, economica+sociala+mediu).
Luand parte la acest eveniment, Comisionarul Potočnik va spune:
“Folosirea de tehnologii verzi in domeniul constructiilor ofera posibilitati nelimitate, nu numai reducerea efectiva a emisiilor de carbon, ci si diminuarea cantitatiilor de materiale prime si apa folosite. Acesta este principalul motiv pentru care domeniul imobiliar si cel al constructiilor fac parte din Foaia de parcurs a Comisiei Europene catre o Europa eficienta din punctul de vedere al utilizarii resurselor, adoptata saptamana aceasta, fiind de asemenea motivul pentru care sunt incantat sa particip acest an la sarbatorirea Saptamanii Mondiale a Cladirilor Verzi. Avem nevoie, in aceeasi masura, de ideile si de experienta Retelei Europene a Consiilor pentru Cladiri Verzi si a membrilor sai, pentru a ne ajuta sa indeplinim viziunea noastra in eficientizarea utilizarii resurselor. Cresterea acestei retele deja demonstreaza importanta pe care o acorda mediul profesional din Europa construirii de cladiri verzi, recunoasterea aportului economic si crearea de noi locuri de munca.”
Discursul Comisionarului Potočnik va avea loc in cadrul unui eveniment ce reuneste reprezentantii Retelei Europene a Consiilor pentru Cladiri Verzi, parti implicate in industria constructiilor durabile si oficiali ai guvernelor europeane, pentru a prezenta activitatea acestei retele la nivel european si pentru a discuta despre avantajele pe care le ofera folosirea tehnologiilor verzi.
Steven Borncamp, Presedinte Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi a comentat: “Romania nu isi permite sa construiasca in mod ineficient si insalubru. Este datoria societatii si a mediului intrerpinzator sa furnizeze costuri reduse ale energiei, locuri de munca mai bune, bunastare si productivitate. Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi sustine transformarea economiei noastre prin constructia de cladiri mai eficiente, pe care Romania le merita”.
Reteaua Europena a Consiilor pentru Cladiri Verzi este prezidata de catre Paul King, CEO in cadrul UK Green Building Council, care a adaugat urmatoarele: “Noua Retea Europena a Consiilor pentru Cladiri Verzi ofera mediului de afaceri o oportunitate unica de a lucra in regiune la imbunatirea sustenabilitatii in domeniul constructiilor. In acest fel se creeaza ocazia perfecta pentru domeniul constructiilor de a se implica activ alaturi de formele de guvernamant pentru a descoperi avantajele care provin din regandirea metodelor de constructie clasice.”
Adriana Ticau, membru al Parlamentului European si raportor al Directivei Europene revizuite privind Eficienta Energetica in Cladiri, a comentat: “Sectorul constructiilor are un impact semnificativ asupra vietii cetatenilor europeni, din acest motiv trebuie sa ne straduim sa indeplinim cerintele eficientei energetice atat pentru cladirile existente cat si pentru cele noi construite. Suntem determinati sa ne indeplinim obiectivele propuse pentru a impiedica schimbarile climatice pana in anul 2020, drept consecinta trebuie sa actionam imediat, deoarece domeniul constructiilor are o importanta semnificativa pentru reducerea emisiilor de CO2 si marirea eficientei energetice.”
“Autoritatile publice ar trebui sa ofere un exemplu in acest domeniu prin reconditionarea cladirilor vechi pentru a deveni mai eficiente energetic sau cu un consum de energie foarte scazut ( zero-energy buildings ). Statele membre, autoritatile locale si regionale sunt incurajate sa utilizeze fonduri europene pentru imbunatatirea eficientei energetice in cadrul sectorului imobiliar si in special mecanismul de flexibilitate care permite statelor membre sa utilizeze 4% din Fondul European de Dezvoltare Regionala (ERDF) alocat pentru eficienta energetica. Folosirea corespunzatoare a sumelor alocate ne va indreptati sa solicitam alte fonduri pentru indeplinirea acestui scop in sectorul constructiilor pentru perioada 2014-2020.”
Lindsey Parnell, Presedinte si CEO al InterfaceFLOR EMEAI, a adaugat:
“Avand in vedere presiunea cauzata de pretul inalt al materiei prime, eficienta energetica este mai importanta ca niciodata. Se incheie astfel o faza in domeniul fabricarii produselor noastre – regandirea proceselor de productie de la a recicla un produs vechi intr-unul nou – este una din multele metodele prin care noi ca si business ne luptam pentru a reduce dependenta cu planeta noastra. Dar acest lucru este doar primul pas. In afaceri nu se compara nimic cu spiritului competitiv care conduce spre inovare si ofera schimbari radicale necesare pentru a asigura un viitor sustenabil pentru noi toti.”
Reteua Europene a Consiilor pentru Cladiri Verzi este sposorizata de catre trei parteneri regionali – InterfaceFLOR, United Technologies Corporation si Skanska.
Despre Reteaua Europeana a Consiilor pentru Cladiri Verzi
Infiintat de mai putin de 2 ani, Reteaua Europena a Consiilor pentru Cladiri Verzi a avut o crestere rapida, la momentul actual are drept membri 20 din cele 27 de state ale Uniunii Europene. Reprezinta interesele a peste 3500 de companii europene din cadrul industriei imobiliare si a constructiilor. Consiliul Mondial pentru Cladiri Verzi are ca scop consolidarea de relatii cu guvernele nationale din cadrul Uniunii Europene pentru a promova si a sustine tranzitia industriei spre un mediu construit sustenabil si este de asemenea implicat activ in stabilirea de standarde si de etaloane de bune practici pentru educatia in acest domeniu spre a se asigura ca sectorul constructiilor are abilitatile necesare pentru construirea de cladiri verzi.
Mai multe informatii despre activitatea Consiliului Mondial pentru Cladiri Verzi se pot gasi aici://www.worldgbc.org/site2/green-building-councils/regional-networks/europe/
Despre Saptamana Mondiala a Cladirilor Verzi
Saptamana Mondiala a Cladirilor Verzi este un eveniment organizat anual pe o perioada de o saptamana pentru a pune in evidenta importanta constructiilor sustenabile pentru mediul de afaceri, comunitati si indivizi din toata lumea. In fiecare an, in a 3 a saptamana din luna septembrie, la nivel international Consiliile pentru Cladiri Verzi alaturi de membri lor coordoneaza activitati si organizeaza evenimente care sa reflecte ce inseamna sustenabilitatea pentru ei in relatie cu mediul construit.Din Africa de Sud pana in Singapore si din Brazilia pana in Australia, cladirile verzi sunt evidentiate, politicile verzi sunt dezbatute si toate exemplele de bune practici sunt recunoascute. Anul acesta, Saptamana Mondiala a Cladirilor Verzi va avea loc intre 19-23 septembrie cu tema “Cladiri verzi in noua economie verde”.