Proiectul City of Energy, creat în anul 2011 de Enel România cu scopul de a energiza viața orașului prin artă urbană, creativitate și culoare, a ajuns, în 2015, la finalul celui de-al cincilea an de existență.
În acești 5 ani, compania a redat comunității un număr de 25 de posturi de transformare din București, Constanța și Timișoara. Acestea au fost transformate din simple construcții în adevărate picturi urbane care înfrumusețează zonele în care sunt amplasate, dar în același timp spun și povestea lor.
Proiectul City of Energy a implicat, în cei cinci ani de existență, aproximativ 30 dintre cei mai apreciați artiști urbani ai momentului, contribuind astfel și la susținerea acestei comunități. În total, aceștia au pictat, din 2011 și până la finalul acestui an, o suprafață totală de aproape 400mp, folosind peste 125 kg de vopsea.
Anul acesta, proiectul a fost inaugurat, ca și în anii precedenți, cu ocazia Turneului de tenis ATP Năstase-Țiriac Trophy, pe care Enel România îl sponsorizează de peste 10 ani. Pentru a marca ediția cu numărul 20 a acestui turneu la București, în luna aprilie a acestui an, primul post de transformare ales de Enel pentru programul de anul acesta a fost cel situat în Parcul Izvor, folosit ca suport pentru picturi ce înfățișează imagini din istoria tenisului.
Astfel, cei patru pereţi ai postului de transformare Enel aflat în Parcul Izvor din București au fost transformați într-o operă de artă modernă semnată de artistul Alex Baciu și inaugurată odată cu meciul demonstrativ de dublu dintre echipa formată din Ilie Năstase și Andrei Pavel și, de cealaltă parte a fileului, din Mansour Bahrami și Henri Leconte.
Tot anul acesta, Enel România împreună cu Asociația pentru Dravet și alte Epilepsii Rare au marcat Ziua Internațională de Conștientizare a Sindromului Dravet, prin inaugurarea unui post de transformare, pictat de artiști urbani cu "Supereroul Dravet” – un personaj creat de o fetiță de 8 ani, al cărei prieten suferă de acest tip rar și sever de epilepsie.
Un alt post de transformare a fost inaugurat în luna octombrie la Timișoara, pe malul râului Bega, în timp ce ultima lucrare a anului a fost realizată în noiembrie, pe pereții unui post de transformare din incinta Școlii nr. 165 din zona Berceni din București, care au devenit, peste noapte, purtători ai simbolurilor energiei vii care ne înconjoară.
În 2014, proiectul City of Energy a debutat în cadrul aceluiași Turneu de Tenis ATP Năstase Țiriac, unul din posturile sale de transformare din apropierea Arenelor BNR devenind, peste noapte, o operă de artă urbană modernă semnată de artistul Obie Platon. Acestuia i-au urmat un post de transformare dedicat aviației române în Parcul Kiseleff, sub semnătura artiştilor urbani Fear şi Suflo, unul în zona Grozăvești, dedicat vieții active a studenților și tinerilor și unul lângă Piața Giulești, reprezentând cele mai frumoase castele din România. Tot în anul anterior, Enel România a sărbătorit Ziua Marinei în stațiunea Mamaia, dedicând un post de transformare simbolurilor marine, semnat de către Mihai Comănescu – dar și 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradală din Timişoara, printr-un post de transformare ce poartă semnătura artistului Alex Baciu.
În Bucureşti, doar în 2013, proiectul a lăsat în urmă o uriaşă carte de colorat, umplută de culoare cu ajutorul a zeci de copii, părinţi si bunici, primul anamorfic din România, un post de transformare inspirat din stilul celebrului Jackson Pollock şi alte două posturi de transformare ce sintetizează, prin portretele unor personalităţi marcante, sute de ani de istorie a electricităţii. În Constanţa, Enel a celebrat ziua Biodiversităţii, dedicând un post de transformare speciilor de plante, păsări şi mamifere pe cale de dispariţie sau ameninţate cu dispariţia din zona Dobrogei şi a Mării Negre.
În 2011 și 2012, anii de început ai proiectului, City of Energy a contribuit, prin intermediul unui parteneriat cu Ministerul Culturii și Universitatea Națională de Arte București, la descoperirea de noi talente prin concursuri de design jurizate de nume deja cunoscute precum Saddo, Sinboy, Pisica Pătrată, Aitch, Noper şi Kitră. Evenimentele au fost completate cu o expoziție de becuri de dimensiuni umane, pictate creativ de unii dintre cei mai talentaţi artişti graffiti din România. A fost un prim pas făcut de Enel pentru a umple de culoare Bucureștiul.
Mai multe informații despre proiectul City of Energy găsiți pe contul de Tumblr dedicat City of Energy, dar și pe contul de Facebook Enel Sharing România.