- Supranumită mașina cu 100 de brevete, aceasta a combinat cele mai moderne soluții ale epocii. În plus față de tracțiunea față, a prezentat în mod special o structură monococă, frâne hidraulice și suspensie independentă pe toate cele patru roți.
- Silueta sa distinctă, inconfundabilă de la prima vedere, a captivat mai multe generații.
- Prezentat pentru prima dată pe 18 aprilie 1934, sub numele de „7“, a adoptat în scurt timp denumirea „Traction Avant“, care face referire la modul său de transmisie.
- Un adevărat punct de referință în materie de ținută de drum și confort, Traction Avant a continuat să fie produs până în 1957.
- Plin de inovații, Traction Avant inspiră în continuare marca atât în ceea ce privește confortul, cât și soluțiile tehnice.
Citroën sărbătorește cea de-a 90-a aniversare a modelului Traction Avant, care a fost prezentat la Paris pe 18 aprilie 1934. Conceput pentru a lăsa o impresie de durată, acesta a fost menit să relanseze Citroën și să evidențieze spiritul inovator al unui producător care a fost primul importator de automobile produse în masă în Europa în 1919 și care a inventat, printre altele, autoșenilata în 1921, caroseria realizată integral din oțel în 1924 și a montat motorul pe tampoane în 1932. Lansat sub denumirea comercială „7“, cu referire la cota sa de impozitare, a fost imediat poreclit Traction Avant, o inovație care tocmai fusese introdusă și pe care pus-o în valoare.
Traction Avant a fost unic prin faptul că a reunit într-un singur model cele mai moderne soluții tehnice ale vremii, cum ar fi tracțiunea față, o structură monococă, frâne hidraulice și suspensie independentă pe toate cele patru roți. La vremea respectivă, era considerat a fi mașina cu cea mai bună ținută de drum, cea mai sigură și cea mai confortabilă. De-a lungul carierei sale, a beneficiat de dezvoltări tehnologice și a fost supranumită mașina cu 100 de brevete. Stilul său aerodinamic deosebit, inspirat de Streamline, a făcut rapid din ea un model emblematic Citroën care va rezista timpului și va evoca imaginea luptătorilor din rezistență și a gangsterilor, care a fost perpetuată în numeroase filme. Au fost vândute 760.000 de exemplare ale modelului Traction Avant, iar producția s-a încheiat pe 1 ianuarie 2008.
Este în continuare o emblemă a mărcii, întruchipând promisiunea de design și confort pentru mobilitatea cât mai multor persoane. Aceste valori sunt reflectate și astăzi în noul ë-C3, care demonstrează inovația pentru a face mobilitatea electrică accesibilă, și în C5 X grand tourer, care reunește toate elementele necesare pentru ca fiecare călătorie să fie un moment de liniște absolută.
Revoluția Traction Avant, mașina cu 100 de brevete
În momentul în care, la începutul anului 1933, s-a decis înlocuirea modelelor Citroën 8, 10 și 15, care fuseseră introduse în octombrie 1932, André Citroën și-a propus să producă un impact semnificativ și să devanseze concurența prin lansarea unui automobil complet revoluționar. Obiectivul său era să obțină un avans de cel puțin doi ani pentru a se proteja, de asemenea, de efectele crizei economice mondiale de la începutul anilor 1930, care se resimțea atunci în întreaga Europă. Prin urmare, acest automobil nou urma să fie extrem de remarcabil și să reunească maximum de inovații tehnice.
Printre acestea se numărau o caroserie monococă din oțel care elimina necesitatea unui șasiu și scădea semnificativ centrul de greutate, tracțiune față, un motor cu supapă în cap si cilindri detașabili, controlul hidraulic al frânelor, suspensie independentă cu bară de torsiune pe patru roți și o transmisie automată. Cu toate acestea, din cauza constrângerilor de timp, transmisia automată a fost omisă de pe modelele de serie inițiale din 1934.
În afară de aceste inovații tehnice, Traction fără șasiu avea o caroserie coborâtă, aerodinamică atât prin liniile sale, cât și prin partea inferioară plată. În cele din urmă, ansamblul compact al motorului și al transmisiei, în plus față de centrul de greutate foarte scăzut, a permis o distribuție maximă a greutății în față. Primii jurnaliști și șoferi au fost extaziați de noul Citroën. Niciodată până atunci o mașină nu permisese un condus atât de sigur și de ușor în toate condițiile. Ținuta sa de drum a stabilit un nou standard. Motorul era receptiv, frânele erau puternice, iar siguranța era impecabilă. Aceste calități, îmbunătățite în mod constant, cum a fost adoptarea direcției cu cremalieră și pinion în iunie 1936, i-au asigurat lui Traction un avans tehnic față de toate celelalte automobile, asigurându-i o carieră strălucită și excepțional de lungă, care s-a încheiat tocmai în iulie 1957.
Modele și evoluțiile lor din 1934 până în 1957
- 7, primul Traction
– Primul model Traction, modelul 7 A, a intrat în producție pe 18 aprilie 1934. Acesta era echipat cu un motor în patru cilindri, cu alezaj x cursă de 72 x 80 mm, cilindree de 1.303 cmc și 32 CP pentru 7 cai putere fiscali. A fost singurul model cu adevărat de 7 CP!
– Succesorul său, modelul 7 B, a fost lansat în luna iunie a anului următor. Noul său motor avea alezaj x cursă de 78 x 80 mm, mărind cilindreea la 1.529 cmc și puterea la 35 CP, cu un regim fiscal de 9 CP. Modelul 7 B a atins atunci viteze de 100 km/h.
– În iulie 1934, a apărut o versiune sport a modelului 7, denumită 7 S sau 7 Sport. Sub capotă, aceasta avea un motor de 1.910 cmc cu alezaj x cursă de 78 x 100 mm, dezvoltând 46 CP pentru 11 cai putere fiscali, care îi permiteau să atingă o viteză maximă de 115 km/h.
– Cu câteva zile înainte de Salonul Auto de la Paris, în septembrie 1934, modelul 7 B a fost înlocuit cu modelul 7 C, al cărui motor a evoluat în continuare. Deși era în continuare evaluat la 9 cai putere fiscali, cilindreea a crescut la 1.628 cmc datorită unui alezaj x cursă de 72 x 100 mm. Puterea reală era acum de 36 CP, menținând o viteză maximă de 100 km/h.
– În cele din urmă, din februarie 1939, 7 C a primit un motor nou, numit 7 Economique, care a redus consumul de combustibil cu zece procente.
Producția modelului 7 s-a încheiat în primăvara anului 1941. - 11 și lunga sa carieră
– Primul 11 a luat numele de 11 A și a fost lansat în iunie 1934, la o lună după 7 S, folosind același motor de 1.910 cmc, 78 x 100 mm alezaj x cursă care producea 46 CP pentru 11 cai putere fiscali. La exterior, se deosebea de 7 prin caroseria generoasă, mai lată cu 12 cm și mai lungă cu 20 cm.
– În octombrie 1934, la Salonul Auto de la Paris, modelul 11 AL, sau 11 Light, a înlocuit modelul 7 S. Ca și acesta, a fost construit dintr-o caroserie de 7 și un motor de 11 CV, dar se deosebea prin adoptarea unui nivel de finisare interioară mai elevat de 11 A.
– 11 B și 11 BL au înlocuit 11 A și 11 AL în februarie 1937. A fost produsă simultan o serie mică de aproximativ 500 de unități de 11, numită 11 AM, pentru 11 Improved, echipată cu un motor cu o chiulasă specială.
– În aprilie 1938, a fost lansată o versiune utilitară a modelului 11, cunoscută sub numele de 11 C, sau 11 Commercial. Mecanic identic cu 11, acesta era un vehicul multifuncțional convertibil la dorință, oferind o configurație turistică sau utilitară cu o sarcină utilă de 500 kg. A adoptat caroseria cu ampatament lung a mașinii de familie și a primit un hayon din două elemente care facilita încărcarea.
– Un motor nou, denumit 11 Performance, a echipat toate cele 11 modele începând cu martie 1939. Puterea sa a fost mărită la 56 CP de la 46.
– Ultima evoluție, în mai 1955, a modelelor 11 B, 11 BL și 11 C a constat în adoptarea unui motor nou, denumit 11 D, cu o putere mărită la 68 CP, anticipându-le pe cele ale viitoarelor DS 19 și ID 19.
Producția modelului 11 s-a încheiat la fabrica Javel pe 25 iulie 1957. A fost ultimul model Traction. În ceva mai mult de 23 de ani, au fost produse 758.948 de unități din toate modelele. - 22 sau Secretul lui Javel
Dintre toate modelele Traction, cel mai prestigios și încă și astăzi cel mai enigmatic rămâne 22. Un model de înaltă clasă, a fost prezentat la Salonul Auto de la Paris în octombrie 1934. A primit un motor V8 cu supape în cap complet nou, cu același alezaj x cursă de 78 x 100 mm ca și cel al modelului 11. Cilindreea sa era de 3.822 cmc pentru o putere de 100 CP și o viteză maximă de 140 km/h! La exterior, se distingea prin faruri aerodinamice, o grilă marcată cu numărul opt și bare de protecție suprapuse. Au fost produse numai în jur de douăzeci de unități de probă, dar, în ciuda diferitelor zvonuri și a cercetărilor pasionate ale colecționarilor și istoricilor, toate par să fi dispărut definitiv… - 15, Regina șoselelor
După ce a renunțat la proiectele 22, Citroën și-a propus să comercializeze în continuare un Traction de înaltă clasă și a lansat modelul 15 Six în octombrie 1938. Acest nou model a primit un motor nou-nouț cu șase cilindri în linie de 2.867 cmc care livra 77 CP pentru 16 cai putere fiscali. Avea particularitatea de a se roti spre stânga, ceea ce i-a adus noului venit denumirea de 15 Six G. 15 Six oferea aceeași formă exterioară ca 11 B; caroseriile lor erau identice din acest punct de vedere. Cu toate acestea, noul motor, mai lung, a necesitat o capotă extinsă cu 11 cm, ceea ce i-a conferit o personalitate distinctă. Puternic și silențios, oferind calități rutiere și de confort excepționale, a fost repede supranumit Regina șoselelor. În septembrie 1947, sensul de rotație al motorului său a fost inversat, iar 15 Six D i-a succedat lui 15 Six G. 15 Six a obținut succesul postbelic și s-a impus ca automobil francez de înaltă clasă până în vârful statului, unde a căpătat un adevărat statut de simbol. În mai 1954, a fost comercializat un nou 15 Six, 6 H, care a fost echipat în special pe puntea spate cu o suspensie hidropneumatică cu înălțime constantă. Aceasta nu era nimeni alta decât suspensia revoluționară care avea să echipeze DS 19 peste un an și jumătate. Lansarea acestei noi regine a lui Javel, în octombrie 1955, a pus apoi capăt definitiv comercializării lui 15 Six.
O mașină și mai multe caroserii
Când a fost lansat în 1934, modelul 7 a fost disponibil într-o versiune sedan cu patru uși, dar și în versiunea coupé (sau fals-decapotabilă) și într-o decapotabilă cu parbriz rabatabil (sau roadster). Când a apărut 11, câteva luni mai târziu, acesta a fost la rândul său oferit în variante sedan, coupé și decapotabilă, dar și în varianta de caroserie lungă cu șase geamuri, configurată fie ca mașină de familie cu 7-9 locuri, taxi sau sedan cu 5-6 locuri, precum și în varianta de caroserie lungă cu patru geamuri, configurată ca un coupé de oraș cu 5 locuri. Începând din aprilie 1938, modelul 11 a fost disponibil și într-o versiune comercială mixtă utilitar-turism cu 5 locuri sau cu o sarcină utilă de 500 kg. Producția coupé-urilor 7 și 11 s-a încheiat în septembrie 1938, iar producția decapotabilelor 7 și 11 a luat sfârșit în noiembrie 1939. Când 15 Six a fost comercializat, în octombrie 1938, era disponibil ca sedan cu 5-6 locuri și abia în mai 1939, ca și 11, a fost oferit și în varianta limuzină cu 5-6 locuri și în varianta de familie cu 8-9 locuri. Mai puțin de o duzină de decapotabile 15 Six au fost asamblate, dar acest model nu a fost comercializat. După război, mașinile de familie 11 și 15 au revenit pe lista de prețuri abia în septembrie 1953, iar cele comerciale 11 abia în martie 1954. Într-adevăr, ultima Traction produsă pe 24 iulie 1957 a fost o mașină de familie 11 B.
Performanțele Traction
Încă de la lansare, Traction se distinge în diverse competiții și performanțe sportive. S-a remarcat pentru prima dată în vara anului 1934 în cadrul concursurilor de eleganță extrem de populare de la Bagatelle, Bois de Boulogne și Deauville, unde, fie că era sedan, decapotabil sau coupé, liniile sale coborâte și aerodinamice i-au permis să câștige diverse Mari Premii, Premii I, Premii de Excelență și Premii ale Juriului.
De asemenea, în 1934, cu François Lecot și Maurice Penaud, și-a demonstrat calitățile mecanice și prin efectuarea unor raiduri impresionante de anduranță, cum ar fi un Tur al Franței și Belgiei, parcurgând 5.007 kilometri în 77 de ore și prima legătură poștală Paris-Moscova-Paris, cu 3.200 de kilometri parcurși în opt zile. Între 22 iulie 1935 și 26 iulie 1936, sub controlul Automobile Club of France, François Lecot a plecat singur și a efectuat un raid de 400.000 de kilometri, în esență între Paris și Monte Carlo, cu o medie de 1.000 de kilometri pe zi!
Sub culorile faimoaselor uleiuri Yacco, un Traction numit Rosalie VII a ieșit pe pista de pe autodromul Linas Montlhéry. Între 18 și 23 iulie 1934, aceasta a stabilit cinci recorduri internaționale de clasă E, inclusiv cele pentru șase zile la 111,183 km/h și pentru 10.000 de mile în 14 h, 43 min, 14 s și 09/100, pentru o distanță totală de 16.093,420 km. Un alt Traction, de data aceasta botezat Rosalie IX, a efectuat un raid de anduranță pe șosea deschisă din martie până în mai 1936, având la volan dealerii rețelei Citroën și echipa de piloți Yacco. Parcurgând zilnic minimum 1.500 km, raidul său s-a încheiat în fața sediului Automobile Club of France după ce a parcurs 104.000 km.
Mai recent, două Traction 11 B din 1953, denumite Chrome și Cambouis, au efectuat un tur al lumii de 100.000 km pe cele cinci continente cu patru tineri francezi, din iulie 1988 până în ianuarie 1990. Eternul călător, fie pe Nationale 7, fie pe pistele africane, Traction rămâne și astăzi mașina tuturor aventurilor și provocărilor!
Traction, un monument istoric și un obiect de colecție
Un adevărat simbol francez, Traction este unul dintre puținele automobile considerate de mulți ca fiind un adevărat monument istoric. De la lansarea sa pe 18 aprilie 1934, acesta a făcut parte din viața franceză. Mașina domnului Everyman devine pe rând mașina jefuitorilor de bănci cu banda Traction, mașina militarilor din 1939 până în 1945, mașina Rezistenței care eliberează Franța și mașina țării în reconstrucție. Cu politicienii, devine și mașina oficială a statului. Traction este preferata generalului de Gaulle! Adevărat simbol al puterii, este la ea acasă peste tot, fie în curtea Palatului Élysée, fie în toate ministerele, fie în toate prefecturile.
În martie 1968, la doar zece ani de la încheierea producției, a fost creat primul club de colecționari dedicat în întregime acestui model. Denumit La Traction Universelle, acesta este astăzi cel mai mare club Traction din lume, cu peste 1.600 de membri răspândiți în 17 secțiuni regionale din Franța, dar și pe toate continentele. De la cea de-a cincizecea aniversare a Traction organizată în 1984 în Place de la Concorde și la Le Bourget, La Traction Universelle sărbătorește toate aniversările importante ale acestui Citroën emblematic. Anul acesta, cu ocazia celei de-a 90-a aniversări, clubul francez îi va primi pe pasionații de Tracțiune între 9 și 11 mai în Auvergne, pe circuitul Charade de lângă Clermont-Ferrand, unde sunt deja înscrise peste o mie de echipaje.