Aparuta la editura Herald in cadrul colectiei Frontiere, Astrologie Natala (Brihat Jataka) reprezinta lucrarea de capatai in materie de astrologie natala fiind scrisa de catre savantul si astrologul hindus Varahamihira in secolul al VI-lea al erei noastre.
Varahamihira a fost inainte de toate matematician si astronom, redactand inca de la inceputul carierei sale de carturar principala scriere astronomica a vremii – Panchasiddhantika (Cele cinci tratate)- un compendiu bazat pe surse grecesti, egiptene, romane si hinduse. Dintre cele opt lucrari despre divinatie pe care le-a compus, cele doua tratate majore asupra astrologiei, Astrologie natala (Brihat Jataka) si Micul tratat de astrologie natala (Laghu Jataka) au avut o influenta majora nu numai in India, dar peste tot in lume, inspirand in decursul timpului numeroase tratate de astrologie.
Tratatul de fata poarta pecetea epocii sale, fiind o oglinda vie a lumii in care Varahamihira traia. Aceasta epoca corespunde perioadei de maxima inflorire a culturii si artelor indiene. Lucrarea isi trage totodata seva din prelucrarea unui produs al culturii elenistice fiind inspirata intr-o mare masura de Tratatul de astrologie greaca (Yavana Jataka) a lui Sphujidhvaja, continand si reajustari ulterioare acesteia, corespunzatoare unui sistem grec indianizat.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}