“Omul are trei fețe. Pe prima o arată lumii. Pe a doua o arată rudelor și prietenilor apropiați. Iar pe a treia n-o arată niciodată, nimănui”, spune un proverb japonez. Cu toţii suntem cititori de feţe înnăscuți şi, încă din prima zi de viaţă, ne orientăm instinctiv privirea spre trăsăturile faciale ale celor din jur. Nu există persoană care să nu aibă capacitatea intuitivă de a descifra sentimentele celorlalţi în expresiile lor.
Această abilitate este atât de importantă pentru supraviețuirea noastră, încât avem circuite cerebrale dedicate procesării informațiilor faciale. Testele imagistice pot să identifice locul exact din creier unde se găsește rețeaua noastră de neuroni specializați în citirea feței. Oamenii de știință încă explorează modul în care se dezvoltă aceste circuite neuronale, dar cei mai mulți sunt de părere că este o abilitate, măcar într-o anumită măsură, înnăscută.
De la naștere — înainte chiar să poată focaliza cu privirea —, copilul este înzestrat pentru căutarea fețelor. După numai câteva ore, un bebeluș poate deosebi chipul mamei sale de cel al unei necunoscute, iar în numai câteva luni devine expert în identificarea genului, a rasei, a emoțiilor și a altor trăsături de bază. Această legătură față-față este primul limbaj al copilului.
Îmbinând trei şcoli diferite de citire a feţei cu identificarea ştiinţifică a celor mai subtile microexpresii, Eric Standop este capabil să citească emoţiile, caracterul, ba chiar şi starea de sănătate a unei persoane — doar uitându-se la faţa ei. „Spunând poveștile pe care le-am observat pe chipuri și explicând interpretările mele, sper să vă ajut să vă recunoașteți propriile puteri intuitive și să începeți, mai conștient, să le dezvoltați”, a declarat autorul. Prin trezirea capacității instinctive de citire a fețelor puteți obține o înțelegere mai profundă a celorlalți și, mai mult decât atât, a propriei persoane.
Orice cultură are tradiția sa în legătură cu citirea feței. Cititorii de fețe sunt înfățișați în hieroglifele egiptene și în gravurile sud-americane. În India, stilurile de citire a feței au legătură cu credințele religioase hinduse. În Africa, s-ar putea să existe peste 20 de tipuri de citire a feței, la fel și în America Latină. Citirea feței este foarte bine fundamentată în China, iar alte țări asiatice, printre care și Japonia, au propriile școli. “Citirea feței în Europa datează încă din Epoca de Aur a Greciei, undeva în jurul secolului al V-lea î.Hr.. Filosofii din Grecia antică credeau în știința fizionomiei, bazată pe conceptul că personalitatea se reflectă pe chip. Este celebră povestea lui Zophyrus, unul dintre primii fizionomiști, care s-a dus la academia lui Platon din Atena, locul unde se adunau filosofii. Acolo l-a cunoscut pe Socrate. Studiindu-i chipul, a decretat că Socrate este afemeiat, imbecil și nătărău. Ceilalți membri din cercul lui Platon au izbucnit în râs, dar Socrate a fost de acord. Era, prin natura sa, destrăbălat, încet la minte și prost, a mărturisit el și a trebuit ca, prin disciplină și rațiune, să învețe să-și depășească aceste defecte”, a adăugat Eric Standop.
Citirea feţei. Cum să descifrezi o persoană după trăsăturile chipului conţine ilustraţii ce permit cititorilor să vadă trăsăturile interpretate de Standop şi este împărţită în secţiuni care se concentrează asupra unor domenii precum sănătatea, dragostea, comunicarea şi succesul în afaceri. Partea finală a cărţii explică semnificaţia a zeci de forme şi expresii faciale, astfel încât cititorii să-şi poată perfecţiona capacităţile de citire a feţei şi să le aplice în viaţa de zi cu zi.
„Fascinanta carte a lui Eric Standop prezintă într-un mod accesibil şi convingător vechea şi neconvenţionala tehnică a citirii feţei.” – Phil Houston, veteran CIA şi coautor al cărţii Spy the Lie (Trei, 2015)
Eric Standop este unul dintre cei mai mari experţi internaţionali în citirea feţei, susţinând conferinţe în peste douăzeci de ţări pentru antreprenori, manageri, profesori şi ofiţeri de poliţie. Este fondatorul Academiei de Citire a Feţei şi are clienţi care activează în domenii foarte variate, de la finanţe şi tehnologie la sănătate şi wellness.