Citatepedia, cel mai accesat portal cultural-literar românesc, care atrage lunar jumătate de milion de vizitatori, a împlinit primul deceniu de existenţă. La un astfel de moment aniversar, proiectul îşi rezumă realizările, dar mai ales priveşte spre viitor, anunţând noi facilităţi şi activităţi.
Acum 10 ani, un programator pasionat de cugetări s-a gândit că ar fi interesant să realizeze un dicţionar alcătuit din citate . Nu este foarte dificil când e vorba de câteva zeci de definiţii. Dar pentru a merge spre mai mult, era nevoie de un proiect colaborativ. Ceea ce s-a concretizat sub forma unui site denumit Citatepedia.
Proiectul a prins destul de repede şi a crescut într-un ritm susţinut. Ideea iniţială a devenit o secţiune, adăugându-se treptat secţiuni pentru proverbe, aforisme , versuri, replici şi multe altele.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, www.citatepedia.ro a trecut pragul de 200.000 de citate în limba română, confirmând încă o dată statutul de cea mai mare bază de date cu citate din România.
La această performanţă au contribuit voluntar mai mult de 4.000 de persoane. Este o modalitate de a împărtăşi idei într-un spaţiu multicultural, de a oferi teme de meditaţie şi momente de încântare celor ce acordă câteva minute pentru cultură.
Dar asta nu arată dimensiunea integrală. Citatepedia este de mulţi ani un proiect internaţional. Până acum a acumulat 560.000 de citate în 40 de limbi. Aceste date indică una dintre cele mai mari baze de date cu acest profil din lume. Citatele în limba engleză sunt găzduite online la www.citatepedia.com şi pentru celelalte limbi adresa este www.citatepedia.net – uşor de reţinut.
Cum, cel puţin deocamdată, marea majoritate a audienţei este vorbitoare de limba română, dar proiectul promovează traducerile şi multilingvismul. Citatepedia reprezintă şi un mecanism de promovare a culturii române în lume, dar şi de a face mai accesibile în România valori universale – uneori în premieră.
Recent, Citatepedia a devenit marcă înregistrată. Este unul dintre puţinele branduri româneşti cu acest statut în domeniul cultural.
S-ar putea spune că Citatepedia a atins maximul posibil pentru audienţa din România. Dar proiectul se dezvoltă în continuare, fiind adăugate periodic noi secţiuni şi noi facilităţi. Altele sunt în lucru.
Succesul de care se bucură Citatepedia nu se rezumă la online. Prin colaborări cu diferite instituţii şi personalităţi, Citatepedia a ajuns la radio, pe scenele mai multor festivaluri din ţară şi din străinătate, pe tricouri etc.
Asumându-şi rolul de lider, Citatepedia demarează activităţi editoriale în domeniul cultural-literar, pentru promovarea unor segmente prea puţin prezente pe piaţa editorială, cum este aforistica.
Aşadar, pentru Citatepedia, aniversarea a 10 ani de existenţă reprezintă un nou început.
Citatepedia este un proiect iniţiat de Lucian Velea. Actualmente, proiectul este susţinut de Asociaţia Culturală Citatepedia. Constă într-o reţea de site-uri web, dedicate citatelor în toate formele lor, atât în limba română, cât şi în alte zeci de limbi.