Cinepub anunță participarea ca membru-fondator în proiectul european CELA (Creating Emerging Literary Artists), un program de doi ani pentru scriitori și traducători europeni. CELA, susținut de Programul Creative Europe al UE, demarează în septembrie 2017 și este un consorțiu care aduce împreună șapte parteneri din șase țări: Booktailors (Portugalia), Cinepub (România), Escuela de Escritores (Madrid/Spania), Huis de Buren și Passa Porta (Belgia), Pisa Book Festival (Italia) și Wintertuin (Olanda).
Obiectivul CELA este de a selecta 18 scriitori și 24 de traducători în curs de afirmare și de a-i ghida printr-un parcurs intens de workshopuri în diferițe țări și în direcții de specializare diverse, pentru a-i pregăti să se afirme în context european, înarmându-i cu tehnicile profesionale necesare cuceririi redutei profesionale internaționale, de obicei închisă noilor veniți, indiferent de vârstă. Bref CELA este un hub de networking, profesionalizare și lobby pentru autorii și traducătorii care vor să treacă frontierele țării natale, o oportunitate de afirmare pentru noile generații de profesioniști ai scrisului și o șansă pentru aceștia de a fi traduși în șase limbi europene și prezentați în festivaluri internaționale de profiluri diverse, interdisciplinare.
Scopul pe termen lung al CELA este crearea unei infrastructuri sustenabile de dezvoltare a noilor talente în context multilingvistic și pluricultural, bazată pe mobilitate transnațională și găsirea de noi modalități de generare de surse de venit pentru autori integrați într-un concept european de succes.
”Cinepub nu e (doar) un site de cinema, sau (doar) cea mai importantă arhivă legală de filme românești online sau (doar) un FVOD la îndemână, ci o echipă de prieteni, de susținători entuziaști, de profesioniști din artele vizuale, cinema și scris, de cititori și spectatori celebri sau anonimi, pe scurt o întreagă lume, liberă, creativă, fără granițe. Toate acestea dar și absența oportunităților reale pentru autorii emergenți de a se face cunoscuți, cât și lipsa pe care cinepub o resimte direct, acut, de traducători profesioniști, de bună calitate și de înalt nivel filologic, ne-au făcut să ne alăturăm CELA, un proiect unic în miliardele de proiecte culturale europene actuale” a declarat profesorul și cineastul Lucian Georgescu, fondator cinepub.ro.
Între 5 iulie și 15 august 2017 Cinepub organizează selecția națională CELA. Sunt căutați trei prozatori români, publicați local (în volum propriu sau cel puțin un text publicat într-un volum colectiv) și cinci traducători din română într-una din limbile autorilor CELA: spaniolă, italiană, olandeză, portugheză, olandeză – aceștia din urmă trebuie să facă dovada unei bune cunoașteri a limbii respective și a existenței unor texte traduse profesional în limbile respective. Scriitorii aleși vor putea participa, la alegere, la unul dintre cele cinci workshopuri ale proiectului, cu o durată de două săptămâni: Pedagogia scrisului creativ la Madrid – Escuela de Escritores – pentru acei scriitori care vor să învețe predarea scrierii creative; Despre vizibilitate – la Pisa – în cadrul Pisa Book Fair – pentru cei care vor să afle secretele ”vânzării personale” în festivaluri și networking de profil; Transmedia Storytelling – în Olanda, la Wintertuin, pentru cei care vor să experimenteze noi tehnici de scris și noi modele transformaționale ale textelor de ficțiune; Marketing de carte în Portugalia cu BookTailors; Tehnici de adaptare a prozei scurte într-un scenariu de scurt metraj de ficțiune, la Cinepub, în București.
Traducătorii selecționați vor avea obligativitatea traducerii de texte ale colegilor străini în limba în care s-au specializat și vor participa la Pisa Book Fair și alte festivaluri de gen în Olanda și Belgia. Atât scriitorii cât și traducătorii vor fi publicați într-un preview editorial (chapbook) și vor fi introduși, prin texte și în persoană, în festivaluri de gen europene în cursul anului 2019.
Aplicanții români trebuie să trimită pe adresa cela@cinepub.ro, până la data limită 15.08.2017, următoarele documente:
Prozatorii – scurtă biografie în română și engleză; un fragment de text (proză) publicat sau în curs de publicare/căutare de editor, cu o lungime între 5 și 20 de pagini dactilografiate; o scrisoare de motivație a participării și alegerii unui curs dintre cele cinci prezentate mai sus; referința bibliografică a volumelor/textelor publicate în volum, volume colective sau antologii literare; date de contact (e-mail, telefon, adresă).
Traducătorii – scurtă biografie în română și engleză; un fragment de text (proză) tradus, publicat sau în curs de publicare, cu o lungime între 5 și 20 de pagini dactilografiate; o scrisoare de motivație a participării la CELA; referințe profesionale (atestare, apartenență la o asociație, dovezi ale activității etc.), referințe bibliografice ale textelor traduse și publicate (acolo unde este cazul); date de contact (e-mail, telefon, adresă).
Toți aplicanții selectați trebuie să aibă o Carte de Identitate europeană sau un pașaport valabile și să fie disponibili în perioada 23-27 septembrie 2017 pentru a participa la cursul introductiv care va avea loc la Passaporta, în Bruxelles. Pentru alte informații sau datele cursurilor disponibile, accesați www.wintertuin.nl/programma/cela.
Aplicanții selectați vor fi înștiințați via e-mail pînă la data de 04.09.2017 și le vor fi comunicate detaliile referitoare la agenda finală a cursurilor, datele de participare și facilitățile de deplasare și acomodare asigurate de organizatori.
CINEPUB este un proiect inițiat de Lucian Georgescu și susținut creativ de agenția de publicitate GAV, realizat în parteneriat cu GOOGLE.
GAV este o agenție de comunicare, specializată în content offline și online, pionier al marketingului cultural autohton.
Parteneri media: Ziarul Metropolis, Aarc – All About Romanian Cinema, Filme Cărți, Movienews.ro, Cinemagia, Zile și Nopți, Cinemap, Sunete, Blogu’ lu’ Otravă
Vă așteptăm pe: www.cinepub.ro și pe www.facebook.com/THECINEPUB.