AGAINST ALL ODDS
Pe urmele lui Jessie
31
Romantic, SUA, 1984
R: Taylor Hackford
D: Rachel Ward, Jeff Bridges, James Woods, Alex Karras, Jane Greer
Urmăriți o provocatoare poveste în care pasiunea ține capul de afiș și din care nu lipsesc pericolul, dorința și corupția.
Terry Brogan (Jeff Bridges), un fost fotablist profesionist destul de cinic, este angajat să o găsească pe Jessie Wyler (Ward), răsfățata iubită a lui Jake Wise (James Woods), un gangster care este și patronul unui club de noapte din Los Angeles. Din spusele acestuia, femeia l-a înjunghiat, după care a dispărut cu 50.000 de dolari. Însă, Terry va uita de rolul pe care ar fi trebuit să îl aibă în această încurcată idilă, imediat după ce, undeva pe o insulă din Mexic, o va găsi pe frumoasa Jessie, de care se va îndrăgosti pe loc. Cei doi sunt tot mai atrași unul de celălat, astfel încât întoarcerea în California este una dintre ultimele lor preocupări. În acest timp, Jake devine tot mai iritat de întârzierea intervenită și, intuind că acolo se petrece ceva, îl trimite pe Sully (Alex Karras) să dea de urma celor doi. Povestea devine una foarte complicată, deoarece este foarte posibil ca Terry să fi pariat pe o iubire care îl poate costa viața.
DOM ZA VESANJE (AKA. TIME OF THE GIPSIES)
Vremea ţiganilor
17, 25, 30
Dramă, Iugoslavia, 1988
R: Emir Kusturica
D: Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic, Sinolicka Trpkova, Husnija Hasimovic
Un tânăr țigan care are puteri telekinetice este sedus de posibilitatea de a scăpa de sărăcie, oferindu-i-se ocazia de a câștiga rapid bani. Atmosfera se precipită după ce el acceptă să treacă de partea cealaltă a legii. Această decizie va pune în pericol viața lui, dar și pe aceea a celor dragi ai săi.
Perhan (Davor Dujmovic) este un adolescent țigan care poate muta obiectele din loc cu puterea minții. Ahmed (Bora Todorovic), un individ certat cu legea, îl convinge pe tânăr să le părăsească pe devotata lui bunică (Ljubica Adzovic) și pe iubita sa, Azra (Sinolicka Trpkova). Scopul plecării sale este acela de a face împreună cu Ahmed niște bani ilegal. Pe măsură ce timpul trece, el se afundă tot mai mult în lumea lui Ahmed, dar Perhan speră că va veni ziua în care va avea suficienți bani, astfel încât să se poată întoarce acasă pentru a o cere de soție pe aleasa lui.
Pe lângă alte premii, pelicula i-a adus lui Emir Kusturica un premiu César și unul la Cannes, ambele la categoria cel mai bun regizor, precum și o nominalizare la Golden Palm.
EL ARRIERO
Cărăuşul
24, 30
Dramă, Columbia, 2009
R: Guillermo Calle
D: Julián Díaz, Paula Castano, María Cecilia Sánchez, Paco Hidalgo, Carmenza Cossio
Un columbian sărac ajunge să facă bani în lumea cocainei, așa că se întoarce la femeia pe care o iubea pentru a o cere de soție. Dar, el nu se oprește aici. El întâlnește o altă tânără pe care o consideră fasinantă, se îndrăgostește și de aceasta și decide că vrea să le păstreze pe amândouă. O vreme…
“Sunt Ancizar López și sunt columbian. Locuiesc în Madrid și sunt îndrăgostit de două femei: Virginia, soția mea, și Lucía, iubita mea. Nu sunt traficant de droguri, ci mă ocup de exportul de cocaină, iar acestea sunt două business-uri foarte diferite. Inima mea aparține celor două femeie din viața mea. Ele au reprezentat cândva gloria mea, iar astăzi sunt motivul prăbușirii mele. Pe Virginia am întâlnit-o în Barranquilla, dar, pentru că n-aveam o lețcaie, mama ei m-a amenințat că mă omoară dacă nu dispar din viața fiicei sale. Așa că a trebuit să ne despărțim. Desigur, m-am întors la Virginia după ce am reușit să câștig bani și am cerut-o de soție. Mai târziu, în viața mea a apărut Lucía, o tânără spaniolă fascinată. Am început o relație cu ea și am decis să le păstrez pe amândouă. Când am vrut să schimb această situație, m-am gândit să renunț la Lucía, însă, ca să se răzbune pe mine, ea i-a spus totul Virginiei. Soția mi-a luat toți banii, i-a dat și lui Lucía o parte din ei și au dispărut amândouă fără urmă. Lucía a fost amanta mea, așa că putea să mă trădeze, dar nu Virginia, căci ea a fost soția mea. Nu avea niciun drept să mă trădeze. Așa că am omorât-o.”
EXORCIST II: THE HERETIC
Exorcistul 2: Ereticul
28
Horror, SUA, 1977
R: John Boorman
D: Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max Von Sydow, Kitty Winn
Pelicula este urmarea uneia dintre cele mai terifiante povești care a fost ecranizată vreodată. Au trecut patru ani de când tânăra Regan MacNeil fusese posedată de demon și, după atâția ani, ea pare să fie pe calea cea bună în ceea ce privește împăcarea cu trecutul său. Acum, ea este adolescentă și merge la un psihiatru care are rolul de a o ajuta să-și depășească amintirile dureroase. Însă, există un preot care este convins că demonul poate reapărea oricând, a$a că o ține pe Regan sub observație. Din păcate, preotul avea dreptate.
HEDWIG AND THE ANGRY INCH
Hedwig and The Angry Inch
7, 23
Muzical, SUA, 2001
R: John Cameron Mitchell
D: John Cameron Mitchell, Miriam Shor, Stephen Trask, Theodore Liscinski, Rob Campbell
Pelicula este o adaptare după muzicalul cu același titlu care s-a bucurat de un succes răsunător pe Broadway și spune povestea unui cântăreț rock & roll din Berlinul comunist care visa să uimească America. Hansel (John Cameron Mitchell) a fost crescut numai de mama lui (Alberta Watson). Femeia visa ca fiul ei să aibă un alt destin decât acela al familiei sale sărace. Ani mai târziu, el se îndrăgostește de un segent al armatei americane, care îi promite o viață mai bună dincolo de ocean. Ca să se poată căsători oficial cu acesta, Hansel alege să facă operația de schimbare de sex și astfel devine Hedwig. Însă, operația este făcută prost, efectele fiind catastrofale. Abandonat(ă) undeva în Kansas, singura șansă a lui Hedwing este aceea de a se reinventa ca star rock.
I COME WITH THE RAIN
Odată cu ploaia
15, 20
Thriller, Franța, 2008
R: Tran Anh Hung
D: Josh Hartnett, Lee Byung-Hun, Takuya Kimura, Shawn Yue, Tran Nu Yen Khe
Kline (Josh Hartnett), un fost polițist din Los Angels, este angajat de un om de afaceri important din Philipine care dorește să îi găsească fiul. Pentru a da de urmele lui Shitao (Takuya Kimura), Kline pleacă în Hong Kong. Pe măsură ce investigația avanasează, el cunoaște mai multe personaje bizare, printre aceștia și pe Su Dongpo (Lee Byung-hun), un traficant de droguri local, și pe frumoasa lui iubită, Lili (Tran Nu Yen Khe), care este dependentă de droguri. Fostul om al legii este distras de la cercetările sale, fiind bântuit de amintirile legate de Hasford (Elias Koteas), un criminal în serie care fusese motivul principal pentru care Kline renunțase să mai lucreze în poliție.
IN THE ELECTRIC MIST
Obsesii din trecut
1, 11, 26
Dramă, Franța, 2008
R: Bertrand Tavernier
D: Tommy Lee Jones, Peter Sarsgaard, John Goodman, Mary Steenburgen, Kelly Macdonald
Investigațiile unui detectiv din New Iberia, Louisiana, se complică suplimentar după ce acesta află că într-o mlaștină a fost descoperit un bărbat de culoare care fusese asasinat în urmă cu 35 de ani.
Suntem în New Iberia, Louisiana, acolo unde detectivul Dave Robicheaux se află pe urmele unui ucigaș în serie care omoară tinere. În timp ce mergea acasă de la un alt îngrozitor loc al crimei, Dave îl întâlnesște pe Elrod Sykes, un nume important pe firmamentul starurilor de la Hollywood. Actorul se află în oraș pentru că aici au loc filmările pentru noul său film. Acesta îi povestește lui Dave că văzuse un cadavru care plutea într-o mlaștină, era vorba despre cadavrul unui om de culoare care fusese ucis cu 35 de ani în urmă. Această descoperire aduce în prezent amintiri dureroase din trecutul detectivului care este de părere că există o legătură între cele două cazuri. Însă, pe măsură ce ancheta avansează, criminalul ajunge tot mai aproape de Dave și de familia acestuia.
L’AFFAIRE FAREWELL (AKA. FAREWELL)
Nume de cod: Farewell
8, 9, 18, 24
Thriller, Franța, 2009
R: Christian Carion
D: Guillaume Canet, Emir Kusturica, Alexandra Maria Lara, Ingeborga Dapkunaite, Oleksii Gorbunov
În această peliculă care are la bază o întâmplare reală, un agent de spionaj începe să lucreze împotriva propriei țări, deoarece pune mai presus binele omenirii.
Sergei Grigoriev (Emir Kusturica) este un spion KGB din Uniunea Sovietică care ajunge să fie profund dezamăgit de ceea ce înseamnă viața în orânduirea comunistă. Convingerea lui este aceea că idealurile au fost compromise iremediabil de către actualii lideri și că, de dragul generațiilor viitoare, guvernul trebuie să fie înlăturat. Cu aceste gânduri, Grigoriev se împrietenește cu Pierre Froment (Guillaume Canet), un inginer francez care locuiește la Moscova și care nu are nici cea mai vagă idee că noul său amic este spion. În momentul în care este sigur de faptul că i-a câștigat încrederea, sovieticul începe să se folosească de prietenia lor. Grigoriev deținea niște documente clasificate și spera ca atunci când cei din CIA vor afla cât de mult știu sovieticii despre Statele Unite, va izbucni un conflict internațional.
Regizat de Christian Carion, L’Affaire Farewell (aka Farewell) are la bază povestea reală a agentului KGB Vladimir Vetrov. Din distribuție, Fred Ward, Willem Dafoe și David Soul.
LE HERISSON (AKA. THE HEDGEHOG)
Ariciul
16, 17, 21, 25, 26
Dramă, Franța, 2009
R: Mona Achache
D: Garance Le Guillermic, Anne Brochet, Togo Igawa
Acțiunea peliculei regizate de Mona Achache este plasată într-o clădire de apartamente de lux din Paris. Urmăriți povestea unei întâlniri foarte speciale dintre Paloma Josse (Garance LeGuillermic), o fetită de 11 ani extraordinar de inteligentă care are gânduri de suicid, Renée Michel (Josiane Balasko), o femeie discretă și singură ca era angajată ca paznic, și enigmaticului Kakuro Ozu (Togo Igawa), un om de afaceri din Japonia. Paloma nu este un copil obișnuit, așa că poate că tânărul Cupidon va găsi o cale de a-i aduce împreună pe Renee și Kakuro. În felul acesta, fata va avea suficiente dovezi pentru a ajunge la concluzia că viața merită să fie trăită, în ciuda turutor dificultăților pe care le aduce cu sine fiecare nouă zi.
PALOMA:
“Mă numesc Paloma. Locuiesc în Paris. Părinții mei sunt bogați, așa că și eu și sora mea se presupune că suntem la fel. Însă, în ciuda norocului și a bogăției, viața mi-a dat o lecție importantă”.
RENÉE:
“Sunt văduvă. Sunt scundă, dolofană și locuiesc singură cu o pisică lene$ă și grăsană. Nu mi-a plăcut școala niciodată și am fost toată viața mea săracă, discretă și neimportantă pentru cei din jur. Deși sunt politicoasă, rareori sunt amabilă, așa că oamenii nu prea mă plac, însă mă tolerează, deoarece corespund perfect jobului de portar pentru care sunt plătită”.
MARIA, IHM SCHMECKT’S NICHT! (AKA. WEDDING FEVER IN CAMPOBELLO)
Febra nunţii în Campobello
9, 10, 20, 26
Comedie, Germania, 2009
R: Neele Leana Vollmar
D: Lino Banfi, Christian Ulmen, Mina Tander, Maren Kroymann, Gundi Ellert
Jan (Christian Ulmen) dorește să se căsătorească cu Sara (Mina Tander), o nemțoaică care are rădăcini în Italia. Cei doi nu se gândesc la o ceremonie spectaculoasă. Ceea ce urma să se întâmple este o căstorie civilă restrânsă. Însă, Jan nu prea reușește să aibă o relație cu viitorul lui socru. Antonio (Lino Banfi), care se află în Germania din 1965 și este căsătorit cu Ursula (Maren Kroymann), insistă ca nunta să aibă loc în Italia. Zis și făcut! Jan, Sara și părinții ei pun la cale o nuntă impresionantă la Campobello. Aici, pentru Jan nimic nu mai seamănă cu nimic din ceea ce știa. Nunta este o mare adunare a întregului clan gălăcios, bucătăria italienească îl dă peste cap complet, birocrația este rigidă, iar paturile sunt prea moi. În această situație, Jan ajunge în situația de a se întreba dacă Sara și familia ei sunt chiar ceea ce el își dorește.
MIDNIGHT COWBOY
Cowboyul de la miezul nopţii
21, 27
Dramă, SUA, 1969
R: John Schlesinger
D: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles, John Mcgiver, Brenda Vaccaro
Visul unui tânăr naiv din Texas este distrus de realitatea crudă a vieții în New York.
Pelicula regizorului britanic John Schlesinger se inspiră din romanul lui Leo Herlihy și vorbește despre perioada anilor ’60, despre speranțe mărunte, vise și prietenia a două sufelete pierdute.
Visând la o viață ușoară, Joe Buck (Jon Voight) merge la New York pentru a fi gigolo. Însă, în scurt timp el descoperă că ceea ce se întâmplă nu este chiar ceea ce își imaginase. Aici, el îl cunoaște pe Ratso Rizzo, care locuiește într-o clădire abandonată. Între cei doi se naște un fel de prietenie, astfel că, în momentul în care Joe are necazuri, Rizzo îl primește în apartamentul lui sordid, cei doi sprijinindu-se unul pe altul pentru a supraviețui. Visul lui Ratso este acela de a merge la Miami, lăsând în urmă iernile friguroase din New York. După mai multe aventuri bizare, Joe reușește să facă rost de bani pentru a cumpăra două bilete de autobuz către Miami. Însă, Rizzo este din ce în ce mai obosit și mai bolnav.
Pelicula a obținut patru nominalizări și trei premii Oscar pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu, premii BAFTA, premii și nominalizări la decernarea premiilor Globurile de Aur.
MIN DIT (THE CHILDREN OF DIYARBAKIR)
Copiii din Diyarbakir
Dramă, coproducție, 2009
23, 27
R: Miraz Bezar
D: Hakan Karsak, Muhammed Al, Senay Orak
Diyarbakir, sfârșitul anilor ‘90: doi copii din Kurdistan sunt obligați să trăiască în stradă, după ce părinții lor sunt uciși de un membru al forțelor securității statului.
Gulistan, un copil de zece ani, și fratele lui mai mic, Firat, trăiesc fericiți împreună cu părinții lor în Diyarbakir. Tragedia ia locul fericirii în acest cămin din clipa în care părinții copiilor sunt împușcați chiar în fața lor. Traumatizați, Gulistan, Firat și sora lor mai mică ajung să fie plasați în grija mătușii lor. Însă, în scurt timp femeia dispare fără urmă. Astfel, copiii ajung să trăiască în stradă, unde, într-o zi, Gulistan este șocat să îl întâlnească pe asasinul părinților lor.
MY SISTER’S KEEPER
Viaţă pentru sora mea
22, 23, 28
Dramă, SUA, 2009
R: Nick Cassavetes
D: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin, Jason Patric, Sofia
Vassilieva
Oare ce ține o familie împreună? Este drept să faci absolut orice pentru a salva viața unui copil? Ați spune că da, cu atât mai mult atunci când este vorba despre puiul tău. Și totuși…
Inspirat de best seller-ul lui Jodi Picoult, “My Sister’s Keeper” ia în discuție adevăruri surprinzătoare în ceea ce privește familia, iubirea și loialitatea. În cele din urmă, poate fi vorba și despre un nou sens al ideii de însănătoșire.
Cameron Diaz (“There’s Something About Mary”) interpretează rolul unei mame a cărei fiice este diagnosticată cu leucemie. În încercarea disperată de a-i salva viața, ea rămâne însărcinată din nou, deoarece se gândește că următorul copil va fi donatorul perfect pentru copila bolnavă. Oare este drept ca cineva să sacrifice un copil pentru a încerca cu disperare salvarea celuilalt?
După nenumărate proceduri invazive, la 11 ani cea de-a doua fetiță a familiei își angajează un avocat (Alec Baldwin), care să îi apere drepturile în instanță. Acest proces va duce la destrămarea familiei și va pune în pericol viața fetei bolnave.
NUTS
Nebunie
7, 16
Dramă, SUA, 1987
R: Martin Ritt
D: Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Karl Malden, Eli Wallach
“Nuts” a fost adaptată de către Tom Topor, Darryl Ponicsan și Alvin Sargent după piesa lui Topor.
Claudia Faith Draper (Barbra Streisand) este o prostituată care își trăiește viața fără pic de rușine. Mai mult, atitdinea sa față de cei din jur îi face adesea pe oamenii amabili să se simtă stânjeniți. Cei care o întâlnesc o consideră nebună, însă Caludia nu este de acord cu această etichetă. Femeia ajunge să fie arestată, deoarece este considerată suspectul principal în cazul asasinării unuia dintre clienții săi. Avocatul angajat de părinții Claudiei speră să o scape de închisoare, invocând problemele de sănătate mintală pe care le are clienta sa. Însă, ea refuză această abordare, deoarece știe că nu și-ar putea petrece restul zilelor într-o instituție pentru cei cu probleme psihice. Astfel, în ciuda tuturor obstacolelor, avocatul Aaron Levinsky (Richard Dreyfuss) încearcă să demonstreze că Draper nu este nebună, fiind capabilă să facă față procesului.
Pelicula lui Martin Ritt a obținut trei nominalizări la Globurile de Aur, la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal (Richard Dreyfuss) și cea mai bună actriță (Barbra Streisand).
O LUCKY MAN!
O, norocosule!
21, 31
Dramă, Marea Britanie, 1973
R: Lindsay Anderson
D: Malcolm Mcdowell, Ralph Richardson, Rachel Roberts, Arthur Lowe, Helen Mirren
Povestea unui tânăr naiv și entuziast pe care dorința de a avea succes în cariera de agent de vânzări în industria cafelei îl aduce în tot felul de situații incredibil de complicate și, în cele din urmă, chiar în spatele gratiilor.
Mick Travis (Malcolm McDowell) este un tânăr foarte ambițios care se pregătește să devină agent de vânzări pentru companie de cafea. Naiv și foarte încrezător în ceea ce privește oportunitățile pe care i le oferă acest job, el ajunge să se implice în fel și fel de situații complicate. În consecință, el va simți pe propria piele ce inseamnă corupția din poliție și moralitatea dintr-un orășel. În cele din urmă, dorința de succes a lui Mick îl va aduce în spatele gratiilor, iar această dificilă încercare va însemna un moment crucial în existența lui, deoarece îl va ajuta să se descopere. Cu toate acestea, viața mai are încă multe surprize pentru norocosul Mick Travis!
Pelicula regizată de Lindsay Anderson a primit premii la BAFTA Awards, precum și nominalizări la Festivalul de Film de la Cannes și Globurile de Aur.
ORPHAN
Orfana
29
Horror, SUA, 2009
R: Jaume Collet-Serra
D: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman, Cch Pounder, Jimmy Bennett
Kate (Vera Farmiga ”The Departed”) și John (Peter Sarsgaard “Rendition”), sunt devastați de pierderea tragică a copilului lor nenăscut. Încercând cu disperare să readucă normalitatea în viața lor, cei doi decid să adopte un copil. Când merg în vizită la orfelinat, cei doi remarcă o fetiță, este vorba despre Esther (Isabelle Fuhrman). Însă, micuța cu înfățișare angelică nu este nici pe departe ceea ce pare sau ceea ce își doresc cei doi soți să fie.
OTAC NA SLUZBENOM PUTU (AKA. WHEN FATHER WAS AWAY ON BUSINESS)
Tata în călătorie de afaceri
10, 11, 23, 24, 28
Dramă, Iugoslavia, 1985
R: Emir Kusturica
D: Moreno D’E Bartolli, Miki Manojlovic, Mirjana Karanovic, Mustafa Nadarevic, Mira Furlan
O poveste amară din vremurile cenușii ale comunismului din Europa de Est. De această dată vorbim despre Iugoslavia lui Tito.
1948, când Tito ia distanță de Stalin, marchează începutul unor ani grei pentru comuniștii din Iugoslavia. Este vorba despre confuzie și pericol. Oamenii ajung în închisoare, fiind despărțiți de familiile lor din motive de-a dreptul ridicole. Povestea este redată in perspectiva lui Malik, un puști de șase ani al cărui tată ajunsese și el în spatele gratiilor. De fapt, părintele micuțului era un bărbat care era mereu cu ochii după alte femei și este închis sub pretextul că este stalinist. Cu toate acestea, adevărul era unul dureros. Motivul real al arestării acestuia era acela că era afemeiat. Pelicula se oprește asupra dificultăților pe care trebuie să le îndure o familie fără tată într-un sistem comunist cu privațiuni de toate felurile.
“When Father Was Away on Business” a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun film străin și una la Globurile de Aur, la aceeași categorie. De asemenea, pelicula i-a adus lui Emir Kusturika doua premii la Festivalul de Film de la Cannes.
REALITY BITES
Viaţa pe cont propriu
28, 29, 31
Dramă, SUA, 1994
R: Ben Stiller
D: Winona Ryder, Ethan Hawke, Janeane Garofalo, Steve Zahn, Ben Stiller
O peliculă despre “Generația X” în care Ben Stiller surprinde cu mult umor și înțelegere anxitatea unui grup de tineri absolvenți.
În această peliculă care reprezintă pentru Ben Stiller debutul ca regizor de lung-metraj, Winona Ryder o interpretează pe Lelaina, o tânără care a absolvit recent colegiul. Pentru că acum este pe cont propriu, ea este pusă în situația de a înfrunta realitatea atât carieră, cât și în relațiile sale. Este vorba despre faptul că are dificultăți în ceea ce privește intership-ul la o televiziune locală și despre situația în care se află Lelaina, care trebuie să aleagă între Michael (Ben Stiller) și Troy (Ethan Hawke). Între timp, ea trebuei să aibă grijă de "Reality Bites", un documentar care surprinde viața de zi cu zi a prietenilor ei.
Pelicula a obținut o nominalizare la MTV Movie Awards.
SHAMPOO
Şampon
5, 14, 23
Comedie, SUA, 1975
R: Hal Ashby
D: Warren Beatty, Julie Christie, Goldie Hawn, Lee Grant, Jack Warden
Un frizer celebru din Los Angeles reușește să îi facă pe clienții lui să arate și să se simtă mai bine decât oricând. Pentru că vrea să-și deschidă propriul salon, el caută finanțare, abordând un om de afaceri cu care, fără știrea acestuia, are nepermis de multe în comun.
George (Warren Beatty) este unul dintre cei mai căutați bărați din Los Angel es. Vorbim despre un frizer care îi face pe clienții lui să arate și să se simtă mai bine ca niciodată. Încurajat de Jill (Goldie Hawn), iubita lui, să își deschidă propriul salon, acesta îl abordează pe omul de afaceri Lester (Jack Warden) pentru finanțare. Ceea ce Lester nu știe este faptul că George are realții intime cu soția (Lee Grant), cu amanta (Julie Christie), dar și cu fiica lui (Carrie Fisher), care este adolescentă. Oare este în stare Georege să iasă basma curată și să obțină finanțare sau se va aventura în și mai multe “afaceri” sacndaloase?
Pelicula i-a adus lui Lee Grant un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. De asemenea, “Shampoo” a obținut trei nominalizări la Oscar, o nominlaizare la BAFTA Awards și cinci la Globurile de Aur.
SJECAS LI SE DOLLY BELL (AKA. DO YOU REMEMBER DOLLY BELL?)
Ce mai ştii de Dolly Bell?
3, 4, 16, 21, 27
Dramă, Iugoslavia, 1981
R: Emir Kusturica
D: Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic, Mira Banjac, Pavle Vujisic
Urmăriți o altă peliculă regizată de genialul Emir Kusturica, este vorba despre o poveste din Sarajevo, anii ’60.
Filmat în Iugoslavia, pelicula “Do You Remember Dolly Bell?” este plasată în Sarajevo, cândva pe la jumătatea anilor ’60. Eroul ei este Dino, un tânăr care trăiește într-o suburbie și încearcă să-și facă viața mai frumoasă urmărind filme despre Occidentul plin de tentații. Filmele, lecțiile de hypnotism și muzica îl ajută pe Dino să simtă că tot ceea ce se întâmplă în jurul lui devine neimportant, dispare chiar. Dino se gândește cum ar fi dacă ar urma exemplul unuia dintre personajele din peliculele văzute de el, devenind și el gangster. Dar, totul culminează cu apariția lui Dolly Bell, încântătoarea fată de cabaret pentru care are sentimente fabuloase.
SOME MOTHER’S SON
Mame şi fii
14, 20, 29
Dramă, Irlanda, 1996
R: Terry George
D: Helen Mirren, Fionnula Flanagan, Aidan Gillen, David O’Hara, John Lynch
Pelicula lui Terry George este o dramă cutremurătoare care se inspiră din evenimete reale care au avut loc în 1981, la Belvast. Aflați de ce este în stare o mamă atunci când vine vorba despre dragostea pentru copii ei, dragostea pentru familie.
Ai putea să stai liniștit și să privești cum fiul tău se înfometează până la moarte pentru idealurile lui? Sau poate că te gândești cum să îi salvezi viața chiar împotriva dorinței sale, cu orice preț? Ei bine, în anul 1981, douăzeci și unu de mame irlandeze se află în această dilemă, deoarece fiii lor au ales să intre în greva foamei pentru crezul lor. Pelicula spune povestea a două dintre aceste mame, este vorba despre Kathleen Quigley (Helen Mirren) și Annie Higgins (Fionnula Flanagan), două femei obișnuite irlandeze. Deși provin din lumi diferite, de dragul fiilor ei, amândouă se poziționează undeva la mijloc, între guvernul britanic al lui Margaret Thatcher și membrii IRA.
THE EAGLE HUNTER’S SON
Fiul vânătorului cu acvile
30, 31
Familie, coproducție, 2009
R: René Bo Hansen
D: Bazarbai Matei, Serikbai Khulan, Mardan Matei, Asilbek Badelkhan
La doisprezece ani, Bazarbai (Bazarbai Matei) nu este deloc precum ceilalți băieți de vârsta lui. El visează să părăsească provincia din vestul Mongoliei în care se născuse, preferând să trăiască într-o bună zi în jungla urbană, țintind chiar spre Ulan Bator. Însă, tatăl său (Mardan Matei) are cu totul alte planuri în ceea ce privește viitorul fiului său. El este pasionat de vulturi și alte păsări și speră ca Bazarbai să îi calce pe urme. În clipa în care fratele mai mare este obligat să plece către Ulan Bator, Bazarbai se simte rănit și trădat, fiind de părere că el era acela care trebuia să fie trimis. În încercarea de a-l mai învesesli, tatăl lui îl duce la un festival foarte important, dar băiatul nu pare ușor de consolat. Dintr-o dată, vulturul tatălui său se sperie de blițul unui aparat de fotografiat și zboară. Chinuit de teamă și remușcări la gândul că agvila a zburat pentru totdeauna, copilul decide să plece după pasăre. Călătoria sa este una plină de aventuri și-l va duce la Ulan Bator, orașul în care visa să ajungă.
De-a lungul drumului, Bazarbai va descopeti faptul că o viață fericită nu înseamnă neapărat îndepărtarea de tradiții, dar tradiția însăși, respectul profund pentru natură, prietenia și loialitate pot forma o unitate de nezdruncinat, în ciuda amenințărilor constante din afară.
THE ROAD HOME (AKA. WO DE FU QIN MU QIN)
Drumul spre casă
19, 20, 29
Romantic, China, 2000
R: Yimou Zhang
D: Ziyi Zhang, Honglei Sun, Hao Zheng, Yuelin Zhao, Bin Li
Un om de afaceri se întoarce în satul în care se născuse pentru a participa la ceremonia de înmormântare a tatălui său. Cu acest prilej, el reflectează la trecutul părinților săi.
Omul de afaceri Luo Yusheng (Honglei Sun) se întoarce în satul natal din partea de nord a Chinei pentru înmormântarea tatălui său, care fusese profesor. Aici, o găsește pe bătrâna lui mamă care insistă ca toate obiceiurile tradiționale de înmormântare să fie respectate, în ciuda faptului că vremurile se schimbaseră atât de mult. Yusheng realizează că dorința mamei sale trebuie respectată, așa că va plăti oamenii care să ducă sicriul pe o distanță foarte mare, de la spital până la locul de odihnă din sat. Cu toate acestea, în ziua înmormântării, foarte mulți dintre foștii elevi ai tatălui său se întorc în sat pentru a-și conduce profesorul pe ultimul drum și niciunul dintre ei nu acceptă bani pentru asta. Înainte de a se întoarce în oraș, Yusheng îndeplinește simbolic cea mai mare dorință a tatălui său: el își petrece o zi predând în școala din sat.
THE STARS FELL ON HENRIETTA
Stele deasupra oraşului
11, 12, 16, 28
Aventuri, SUA, 1995
R: James Keach
D: Robert Duvall, Aidan Quinn, Frances Fisher, Brian Dennehy, Billy Bob Thornton
Dacă vrei să câștigi premiul cel mare, trebuie să fii îndrăzneț! Pelicula lui James Keach este plasată în Texas, anul 1935. Urmăriți povestea unor oameni al căror destin se schimbă pentru totdeauna. Acest fapt se întâmplă deoarece ei au curajul să împărtășască visul unui bărbat singuratic care refuză să renunțe la încrederea pe care o are în el însuși și în cei de lângă ei. Domnul Cox (Robert Duvall), căci despre el este vorba, cutreieră Texasul în căutarea aurului negru. Până acum, el a reușit să îi îmbogățească pe alții, dar tot ce are deocamdată pe numele său este o valiză și o pisică. Însă, de această dată, este decis să dea lovitura pentru el. În acest moment al vieții sale, Cox este decis să riște totul în ultima sa încercare de a deveni bogat.
THX 1138
THX 1138
14, 22, 28
SF, SUA, 1971
R: George Lucas
D: Robert Duvall, Donald Pleasance, Don Pedro Colley, Maggie Mcomie, Ian Wolfe
Înainte de “Războiul Stelelor” Georges Lucas a creat această peliculă, a cărei acțiune este plasată în secolul XXV. Eroii ei sunt o femeie și un bărbat care comit o faptă de neiertat pentru acea societate: se îndrăgostesc.
Într-o lume subterană controlată de computere, oamenii sunt reduși la creaturi automate, fără sentimente. Ei funcționează numai la anumite nivele și sunt incapabili de afecțiune. Cu toate acestea există o excepție, este vorba despre o pereche ce va plăti pentru această ofensă. Femeia va muri, iar bărbatul va reuși să scape, devenind cel care decide să lupte singur împotriva tuturor.
TIMER
Cronometrul
2, 3, 8, 25, 26
Romantic, SUA, 2009
R: Jac Schaeffer
D: Emma Caulfield, John Patrick Amedori, Michelle Borth, Desmond Harrington, Jobeth Williams
Dacă ar exista un ceas care să numere zilele până când în viața ta ar apărea dragostea adevărată, sufletul–pereche ai dori să știi cât mai ai de așteptat?
Ai obosit să tot aștepți marea iubire? Ei bine, acum există soluția. Există un device revoluționar numit TiMER care, implantat în încheietura mâinii, îți arată numărul de zile până la întâlnirea sufletului-pereche. Incredibil! Dragoste adevărată cu garanție. Cu toate acestea, îți asumi un risc foarte mare, căruia trebuie să fii în stare să-i faci față. De pildă, pe Oona (Emma Caulfield) dispozitivul nu are menirea de a o liniști, deoarece TiMER-ul nu indică nimic. Asta înseamnă că al ei suflet-pereche, oriunde s-ar afla, nu are încă acest device. Nici Steph (Michelle Borth), sora ei vitregă, nu pare a fi mai norocoasă. Cu toate acestea ea se resemnează știind că nu își va întâlni alesul în următorii douăzeci de ani, așa că decide să nu se dedice niciunei relații. Dar Oona se apropie de 30 de ani, face o adevărată obsesie pentru TiMER și a cam obosit să caute iubirea adevărată. Prin urmare, ea încalcă propriile reguli și se îndrăgostește de un bărbat mai tânăr.
BARTON FINK
Barton Fink
Dramă, SUA, 1981
R: Ethan Coen, Joel Coen
D: John Turturro, John Goodman, Judy Davis, Michael Lerner, John Mahoney
Povestea peliculei fraților Ethan și Joel Coen este plasată în anul 1941, iar protagonistul său este dramaturgul Barton Fink (John Turturro). Acesta vine la Hollywood pentru a realiza un film special și, în ciuda tuturor obstacolelor, este decis să ducă la bun sfârșit acest nou proeict al său. În momentul în care sosește la Los Angeles, acesta se cazează la hotelul Earle și se întâlnește cu președintele companiei Capital Pictures de la care află detalii despre filmul la care urma să lucreze. Când se întoarce în cameră, acesta reușește să formuleze o singură propoziție, după care ajunge să simtă pe pielea lui cea mai mare spaimă a unui scriitor, este vorba despre blocaj sau lipsă de inspirație. Disperat, acesta încearcă să găsească ajutor, însă, pe măsură ce Fink se îndepărtează de scriptul său, încep să se întâmple tot felul de lucruri ciudate. În cele din urmă, el va ajunge în situația de a fi luat la întrebări de către doi detectivi.
BLIND DATE (1996)
Întâlnire cu un necunoscut
Dramă, Olanda, 1996
R: Theo Van Gogh
D: Renée Fokker, Peer Mascini, Roeland Fernhout, Wouter Brave, Jan Jaspers
Un bărbat și o femeie, adică doi oameni care pornesc pe un drum nebătătorit pentru a găsi un motiv pentru care să-și dorească să meargă mai departe.
Un ospătar privește amuzat cum doi străini se duelează verbal în barul în care el lucrează. Katya (Renée Fokker), o fostă dansatoare, încearcă să depășească o încercare teribilă, este vorba depre pierderea fiicei sale. Bărbatul (Peer Mascini), un actor de comedie cunoscut pentru stilul său verbal destul de caustic, încearcă să o cucerească pe femeia din fața lui. De fapt, ceea ce se întâmplă nu este ceea ce pare, ci cu totul altceva. În realitate, este vorba despre doi oameni îndurerați care se cunosc foarte bine și caută o cale pentru a depăși cea mai grea încercare a vieții lor.
BLIND DATE (2008)
Întâlnire cu un necunoscut
Dramă, SUA, 2008
R: Stanley Tucci
D: Stanley Tucci, Patricia Clarkson, Thijs Römer, Gerdy De Decker, Georgina Verbaan
Un cuplu înstrăinat se străduiește cu disperare să mai dea o șansă relației, după ce viața îi aduce pe cei doi în situația de a trăi cel mai mare coșmar pe care îl poate avea un părinte.
Filmul lui Stanley Tucci este un remake al celui din 2006 cu același titlu, este vorba despre cel realizat de Theo Van Gogh. Din păcate, regizorul a devenit mult mai cunoscut după ce, în noiembrie 2004, a fost ucis de către un fundamentalist religios. După moartea sa tragică, producătorii Bruce Weiss și Gijs van de Westelaken au decis să ducă la îndeplinire dorința lui Theo Van Gogh de a reface trei dintre filmele sale, dar în limba engleză și cu actori de la Hollywood. “Întâlnire cu un necunoscut” este povestea a doi părinți care discută, flirtează și chiar se ceartă, toate acestea în încercarea dispertă de a trece peste pierderea fiicei lor. Astfel, Don (Tucci) și soția sa, Janna (Patricia Clarkson), se întâlnesc în fiecare seară în același club, pretind că nu se cunosc, publică în ziar anunțuri personale și se întâlnesc la presupuse “blind dates”.
BROLLOPSFOTOGRAFEN (AKA. THE WEDDING PHOTOGRAPHER)
Fotograf de nuntă
Dramă, Suedia, 2009
R: Ulf Malmros
D: Björn Starrin, Kjell Bergqvist, Tuva Novotny, Johannes Brost, Lotta Tejle
Un fotograf de nunți se îndrăgostește de sora miresei, este vorba despre o femeie la care nu ar fi îndrăznit să se gândească vreodată, o femeie de care îl desparte o lume.
Este dificil să fii om, mai ales în aceste vremuri de recesiune. Robin trăiește într-o cominitate în care majoritatea oamenilor lucrează la fabrică ce acoperă orașul cu un miros urât. Se întâmplă că fabrica se închide, așa că oamenii de acolo rămân fără slujbă. În această situație, singura cale de scăpare pentru Robin este aceea de a porni pe cont propriu și așa ajunge să fie fotograf de nunți. Asta este ceea ce îl face cu adevărat fericit. În momentul în care trebuie să ajungă la Stocholm pentru o nuntă în luxosul Djursholm, Robin este de părere că viața de aici este înspăimântătoare în comparație cu aceea din orașul său. Însă, ceea ce este cu adevărat dificil pentru el nu este distanța până în capitală, ci aceea dintre clasele sociale. Povestea se complică și mai mult, deorece el va fi nevoit să găsească o soluție pentru a se apropia de femeia de care se îndrăgostise. Asta deoarece lumea ei înseamnă petreceri grandioase, excursii de vânătoare, navigație sau discuții despre vin. Este vorba despre un univers care este complet paralel cu cel în care trăiește Robin, care se află într-un moment crucial al vieții sale, când trebuie să aibă curajul de a râmăne el însuși, altminteri riscând să se piardă într-o lume nouă, dar superficială.
CELINE ET JULIE VONT EN BATEAU
(AKA. CELINE AND JULIE GO BOATING)
Celine şi Julie se plimbă cu barca
Dramă, Franța, 1974
R: Jacques Rivette
D: Juliet Berto, Dominique Labourier, Bulle Ogier, Marie-France Pisier, Barbet Schroeder
O poveste despre povești ale cărei protegoniste sunt două femei care ajung să se piardă la propriu în lumea fantastică a istoriilor pe care și le spun una celeilalte.
Celine (Juliet Berto) și Julie (Dominique Labourier) înceap prin a împărtăși o poveste despre o casă bântuită și, în cele din urmă, ajung ele însele personaje dintr-o poveste din care nu lipsesc fanteziile, visele, amintirile și dorințele. Cele două femei se întâlnesc din întâmplare, se împrietenesc, încep să aibă încredere una în cealaltă și realizează că amândouă doresc să fugă de realitate. Astfel, ele decid să se mute împreună într-o casă veche și încep să-și imagineze că au o viață complet diferită, o existență încredibilă și plină de aventuri. În cele din urmă, tinerele vor cădea în capcana propriului lor joc.
FINALE
Final
Horror, SUA, 2009
R: John Michael Elfers
D: Carolyn Hauck, Suthi Picotte, Brad Barnes, Elizabeth Holmes, Steven Nieport
Viața unei familii dintr-un orășel se schimbă dramatic după ce fiul cel mare este găsit spânzurat.
Subiectul filmului lui John Michael Elfers se inspiră din viața reală a regizorului care, la vârsta de 12 ani, este pus în situația de a trece printr-o dramă inimaginabilă. Viața familiei sale se schimbă dramatic după ce fratele mai mare al acestuia este găsit spânzurat și, copleșită de durere, Helen, mama lor, își pierde mințile. Elfers a afirmat că a realizat “Final” pentru a-și înfrunta demonii, alegând să prezinte povestea din perspectiva mamei sale.
FRITT VILT (AKA. COLD PREY)
Pradă uşoară
Horror, Norvegia, 2006
R: Roar Uthaug
D: Ingrid Bolso-Berdal, Viktoria Winge, Tomas Alf Larsen, Rolf Kristian Larsen, Endre Martin Blindheim Midtstigen
Eirik (Tomas Alf Larsen) și iubita lui, Jannicke (Ingrid Bolso Berdal), Mikael (Endre Martin Midtstigen), Ingunn (Viktoria Winge) și Tobias (Rolf Kristian Larsen) sunt cinci prieteni care decid să-și petreacă weekendul la snowboard în Alpii Elvețieni. Tobbias este singurul fără iubită, așa că nu se simte foarte confortabil. În plus, starea lui de discomfort se amplifică după ce își fracturează piciorul. Acest accident îi determină pe turiști să-și schimbe planurile, așa că se adăpostesc peste noapte într-o cabană abandonată, urmând ca dimineața să meargă mai departe. Pe măsură ce se lasă întunericul, cei cinci vor realiza că adăpostul ales de ei nu este chiar un loc părăsit, așa cum au crezut inițial. De fapt, acolo se afla un descreierat care era decis să îi vadă pe toți morți.
În Norvegia, pelicula “Pradă uşoară“ a fost un succes răsunător în ceea ce privește box office-ul. Pelicula a constituit primul lung-metraj al regizorului Roar Uthaug.
FRITT VILT II (AKA. COLD PREY 2)
Pradă uşoară 2
Horror, Norvegia, 2008
R: Mats Stenberg
D: Ingrid Bolso-Berdal, Marthe Snorresdotter Rovik, Kim Wifladt, Johanna Morck, Fridtjov Saheim
Urmăriți o poveste terifiantă în care happy ending-ul ține de domeniul science fiction-ului.
“Pradă uşoară 2” este urmare a filmlui “Pradă uşoară“ (2006), realizat de Roar Uthaug, producție care s-a bucurat de succes răsunător în Norvegia. Undeva în Stehotinn, Jannicke este găsită rănită și aflată în stare de șoc în zăpadă de către Ole, care o duce la spitalul Otta Sjukehus. În scurt timp, femeia își revine și le dezvăluie ofițerilor de poliție locul unde se află cadavrele prietenilor ei. Oamenii legii merg să cerceteze zona, găsesc corpurile neînsuflețite și le duc la morga aceluiași spital. Deși este singura care a scăpat cu viață, coșmarul femeii este departe de a se fi terminat.
GHOSTS OF GIRLFRIENDS PAST
Fantomele fostelor iubite
Comedie, SUA, 2009
R: Mark Waters
D: Matthew Mcconaughey, Jennifer Garner, Michael Douglas, Breckin Meyer, Lacey Chabert
La nunta fratelui său mai mic, un burlac convins care iubește libertatea, distracția și femeile ajunge să fie bântuit de fantomele iubitelor din trecut.
Connor Mead (Matthew McConaughey) este un fotograf celebru care iubește libertatea, distracția și femeile. În mod cert, aceasta este ordinea: libertate, distracție, femei! Numai că, fratele lui urmează să se căsătorească, așa că decide să ia o pauză pentru a merge la nunta acestuia. Aici, el o reîntâlnește pe Jenny Perotti (Jennifer Garner), o prietenă din copilărie, singura care nu căzuse pardă farmecelor lui Connor. La petrecerea care are loc în seara dinaintea ceremoniei, Conner ține un discurs în care vorbește gura fără el, apoi este vizitat de fantoma unchiului său, petrecărețul Wayne (Michael Dogulas), cel care este decis să-l învețe pe protejatul său tot ceea ce știa. Acesta îi spune lui Connor că, în cursul serii, va fi vizitat de trei fantome care îl vor duce înapoi în trecutul său amoros. Rostul acestor experinețe este acela de a-l învăța pe Connor să aleagă femeia potrivită de care să se îndrăgostească. În cele din urmă, nepotul favorit al lui Wayne va înțelege că nu poți fugi la nesfârșit de trecut şi că aceasta poate fi şansa lui fr a găsi fericirea.
IT’S MY TURN
E rândul meu
Comedie, SUA, 1980
R: Claudia Weill
D: Jill Clayburgh, Michael Douglas, Charles Grodin, Beverly Garland, Steven Hill
Urmăriți o neobișnuită și foarte amuzantă poveste de dragoste a cărei eroină principală este o femeie modernă care realizează că, de fapt, ceea ce își dorește este o iubire clasică plină de romantism.
Profesoara de matematică Kate Gunzinger (Jill Clayburgh) are tot ceea ce se presupune că ar trebui să aibă o femeie modernă: o carieră de succes, siguranță financiară și o viață socială și sexuală activă. Cu toate acestea, ea nu este mulțumită, ci vrea altceva, vrea mai mult. În timp ce se fla la New York, la nunta tatălui său, ea îl întâlnește și se îndrăgostește de Ben Lewin (Michael Douglas), fiul noii sale mame vitrege. Instantaneu, ea se confruntă cu trei mari probleme. Ea trebuie să rezolve animozitățile pe care le are cu mireasa tatălui său, să scape de actualul iubit și să o scoată la capăt cu această relație care, într-o manieră oarecum stranie, are de-a face cu incestul.
KIELLETTY HEDELMA (AKA. FORBIDDEN FRUIT)
Fructul oprit
Dramă, Finlanda, 2009
R: Dome Karukoski
D: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi
Două prietene decid să plece din comunitatea din care făceau parte pentru o slujbă pe timpul verii. Pentru una dintre ele, la sfărșitul acestei veri a tentațiilor, nimic nu va mai fi vreodată la fel.
Este vară și două fete de 18 ani dintr-o comunitate creștină fundamentalistă pleacă pentru a-și găsi un job de sezon. Maria (Amanda Pilke) are de gând să cunoască lumea înainte de a se întoarce acasă, unde urmează să se căsătorească cu un tânăr din comunitatea din care făcea și ea parte. Fata este decisă să încerce lucruri care îi sunt interzise acasă, adică să iasă cu băieți, să se uite la televizor, să danseze pe muzică ritmată, să se machieze și să bea alcool. Prietena ei, Raakel (Marjut Maristo), nu este așa de dornică de aventură, așa că tot ceea ce își dorește este ca, după toate acestea, Maria să se întoarcă acasă. Această vară a tentațiilor va schimba viața uneia dintre cele două fete pentru totdeauna.
LE PONT DU NORD (AKA. A NORTH BRIDGE)
Podul din nord
Comedie, Franța, 1981
R: Jacques Rivette
D: Bulle Ogier, Pascale Ogier, Pierre Clémenti, Jean-Francois Stévenin, Benjamin Baltimore
Suntem în anii ‘70, iar Parisul lui Jacques Rivette este cu totul diferit de ceea ce vede un turist care ajunge în capitala Franței.
Personajul principal al acestui film realizat de Jacques Rivette în 1981 poate fi considerat Parisul. Marie (Bulle Ogier) este o femeie condamnată pentru că jefuise o bancă. Recent eliberată după ispășirea pedeapsei, ea străbate străzile capitalei Franței și așa o întâlnește pe Baptiste (Pascale Ogier). Împreună, cele două colindă străzile Parisului anilor ’70, ca și cum ar cerceta interiorul unei cochilii de melc și astfel, împreună cu ele, descoperim un oraș care nu are nicio legătură cu cel turistic.
LITTLE NIKITA
Micul Nikita
Thriller, SUA, 1988
R: Richard Benjamin
D: Sidney Poitier, River Phoenix, Richard Jenkins, Caroline Kava, Richard Bradford
Viața unui adolescent se bulversează complet din momentul în care află că părinții săi sunt agenți KGB sub acoperire care, după ce fuseseră inactivi douăzeci de ani, sunt chemați acum într-o misiune extrem de periculoasă.
Agentul FBI Roy Parmenter (Sidney Poitier) descoperă informații uluitoare care vor da peste cap viața adolescentului Jeff Grant’s (River Phoenix). Roy încearcă să-l convingă pe tânăr că părinții lui sunt spioni KGB sub acoperire. Astfel, vestea îl plasează pe Jeff undeva la mijloc, între dragostea pentru părinți și aceea pentru țara lui, iar acesta fapt îl aduce în situația de a se maturiza peste noapte. Ghidat de agentul FBI, curajosul Grant încearcă să descâlcească păienjenișul intrigilor din jurul părinților săi. În același timp, Parmenter este în situația de a se reexamina pe el însuși, deoarece ajunge să fie implicat într-un conflict care are legătură atât cu viața unui adolescent și a familiei acestuia, cât și cu existența întregii specii umane.
LLAMANDO A UN ANGEL (AKA. CALLING AN ANGEL)
Un telefon pentru Angel
Comedie, Mexic, 2008
R: Pancho Rodríguez, Hector Rodríguez, Rodolfo Guzmán
D: Luis Felipe Tovar, Patricia Llaca, Mónica Dionne, Julio Bracho, Pablo Abitia
O femeie își caută cu disperare iubirea pierdută și decide să trimită mesaje de dragoste celor trei bărbați care apar în cartea de telefon cu numele celui pe care ea dorește să-l găsească.
Trei bărbați nu au absolut nimic în comun, cu excepția faptului că au același nume: Angel Flores Fuentes. Povestea începe în momentul în care o femeie care își căuta marea iubire pierdută deschide cartea de telefon. Singura opțiune a ei pare a fi aceea de a trimite disperate mesaje de dragoste celor trei, cu speranța că va obține un răspuns de la cel pe care îl caută. Din păcate pentru ea, niciunul dintre cei vizați nu este cel căutat de ea. La rândul lor, bărbații cred că mesajul este trimis de altcineva, gândindu-se la vreo iubire imposibilă sau pierdută de-a lor.
LOS GIRASOLES CIEGOS
(AKA. THE BLIND SUNFLOWERS)
Floarea-soarelui oarbă
Dramă, Spania, 2008
R: José Luis Cuerda
D: Maribel Verdú, Javier Cámara, Raúl Arévalo, Roger Príncep, José Ángel Egido
“Floarea-soarelui oarbă“ dezvăluie drama unei familii care, pentru a evita moartea, este obligată să trăiască în fiecare zi cu povara minciunii.
Suntem în Orense, Spania anului 1940, în vremea Războiului Civil. Pentru cei din afară, Elena (Maribel Verdú) este o mamă grijulie care își crește singură cei doi copii, pe Lorenzo (Roger Príncep) și Elenita (Irene Escolar). Adevărul este că soțul ei, Ricardo (Javier Cámara), un profesor republican care fusese victima persecuției ideologice, trăiește ascunzîndu-se în propria lui casă, iar asta se întâmplă de câțiva ani. În acest timp, Salvador (Raúl Arévalo), care fusese și el pe front și era profesorul lui Lorenzo, ajunge să fie fascinat de Elena, despre care credea că este văduvă. Atracția pentru frumoasa femeie se transformă în obsesie, iar asta are repercursiuni directe asupra fragilei familii a Elenei, care ajunge la un pas de destrămare.
ON GOLDEN POND
Pe lacul auriu
Dramă, SUA, 1981
R: Mark Rydell
D: Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug Mckeon, Dabney Coleman
Un film de Oscar care spune o poveste simplă, din viața reală, o poveste despre puterea iubirii, despre loialiate și iertare.
În ultimul său film, Henry Fonda îl interpretează pe Norman Thayer, un profesor capricios în vârstă de 80 de ani, iar în rolul Ethel, soția acestuia, o puteți urmări pe Katharine Hepburn. Singurătatea celor doi este întreruptă de sosirea fiicei lor, Chelsea (Jane Fonda), care vine în oraș împreună cu logodnicul său, Bill (Dabney Coleman), și cu fiul acestuia. Ceea ce urmează să se întâmple, este greu de anticipat în vreun fel. Astfel, după mulți ani în care nu știuseră nimic unii despre alții, familia se reunește. Oare vor reuși până la urmă tatăl și fiica să comunice din nou?
Pelicula regizată de Mark Rydell a fost răsplătită cu numeroase premii și nominalizări la festivaluri renumite din industria filmului. Printre acestea, șapte nominalizări și premii la ceremonia decernării premiilor Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor în rol principal (Henry Fonda), cea mai bună actriță în rol principal (Katharine Hepburn), cel mai bun scenariu, cinci nominalizări și premiu BAFTA pentru cea mai bună actriță (Katharine Hepburn), premii și nominalizări la Globurile de Aur și Grammy Awards.
PULSE (1988)
Impuls ugigaș
Horror, SUA, 1988
R: Paul Golding
D: Cliff De Young, Roxanne Hart, Joey Lawrence, Matthew Lawrence, Charles Tyner
V-ați întrebat vreodată ce se poate întâmpla în situația în care electricitatea are o viață a ei, devine diabolică și transformă mașinăriile de uz canic în ucigași de neoprit?
David Rockland (Joey Lawrence), un puști de unsprezece ani, sosește în Los Angeles pentru a-și petrece vara împreună cu tatăl său (Cliff De Young) și cu soția acestuia (Roxanne Hart). În vreme ce încerca să se adapteze vieții de aici, băiatul începe să experimenteze un chinuitor sentiment de spaimă. Zgomotul vieți urbane moderne îl copleșește. Cuprins de anxietate, David ajunge să creadă că locuința tatălui său are o viață proprie și că el și familia sa vor fi blestemați dacă nu părăsesc cât mai repede acel loc.
SVETAT E GOLYAM I SPASENIE DEBNE OTVSYAKADE
(AKA. THE WORLD IS BIG AND SALVATION)
Lumea e mare şi salvarea e după colţ
Dramă, Bulgaria, 2008
R: Stephan Komandarev
D: Miki Manojlovic, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev, Ana Papadopulu, Lyudmila Cheshmedzhieva
Lumea este mare, iar salvarea poate fi chiar după colț. Aceasta este povestea unui tânăr care, cu ajutorul bunicului său, își recuperează memoria și dorința de a trăi.
Povestea lui Stephan Komandarev este plasată în Bulgaria anului1980, când nori negri par să se adune pe cerul copilăriei fericite a lui Alex. Miliția îi cere tatălui lui Alex să îl spioneze pe Bai Dan, bunicul copilului, regele neîncoronant al jocului de table. Familia decide să emigreze în Vest. După 25 de ani, în urma unui grav accident auto, Alex se află într-un spital din Germania. Acum, urmare a ameziei de care suferă, el nu-și mai recunoaște bunicul. Bai Dan îl învață pe nepot să joace table, iar acest joc îl readuce pe Alex la viață. Dan îl ia pe nepotul său din spital, iar cei doi decid să pornească într-o excursie pe bicicletă până în Bulgaria. Cu acest prilej, Alex își va recupera memoria și își va recapătă dorința de a trăi. Pelicula are la bază romanul autobiographic al lui Ilija Trojanow.
THE EVIL DEAD
Cartea morţilor
Horror, SUA, 1981
R: Sam Raimi
D: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Hal Delrich, Betsy Baker, Sarah York
Ash (Bruce Campbell), iubita lui, Linda (Betsy Baker), și colegii lor de clasă Cheryl (Ellen Sandweiss), Scott (Hal Delrich) și Shelly (Sarah York) decid să să se oprească la o cabană abandonată înconjurată de păduri. Aici, ei descoperă o Carte a Morții cu ilustrații macabre, un pumnal realizat din oase umane și o casetă audio. După ce rostesc incantațiile pe care le aud pe casetă, tinerii trezesc la viață demoni din altă lume și așa se dezlănțuie Infernul.
THE GRAVY TRAIN (AKA. THE DION BROTHERS)
Fraţii Dion
Crimă, SUA, 1974
R: Jack Starrett
D: Stacy Keach, Frederic Forrest, Margot Kidder, Barry Primus, Richard Romanus
Dintr-o dată, jafurile, furturile, hoțiile, înșelătoria înseamnă cea mai bună perioadă din viața a doi frați care credeau că se află în căutarea visului american.
În căutarea visului american, Calvin (Stacy Keach) și fratele lui mai mic, Russell "Rut" Dehon (Frederic Forrest), decid să participe la un jaf armat cu o miză impresionantă, este vorba despre 600.000 de dolari. Acțiunea urmează să fie condusă de către Tony (Barry Primus). Deși planul merge perfect, șeful operațiunii nu are nici cea mai mică intenție să împartă prada. Cu toate acestea, cei doi frați vor realiza că este foarte potrivit pentru ei și chiar îi amuză ideea de a fi de cealaltă parte a legii.
WHITE WATER SUMMER
Vacanţă pe râul sălbatic
Aventuri, SUA, 1987
R: Jeff Bleckner
D: Kevin Bacon, Sean Astin, Jonathan Ward, K.C. Martel, Matt Adler
Alan (Sean Astin) este un băiat din New York care s-a născut și a trăit până acum numai în oraș, așa că decizia părinților de a-l trimite într-o excursie în sălbăticiile din Sierra îl cam neliniștește. În momentul în care îl întâlește pe Vic (Kevin Bacon), cel care avea să îi fie îndrumător, stresul băiatului devine și mai mare, deoarece acesta este foate diferit față de cum își imaginase el. Astfel, alături de alți tineri de oraș, Alan încearcă să vadă partea plină a paharului. Urmează aventuri în aer liber de neimaginat pentru grupul de tineri excursioniști. În clipa în care Vic se rănește, Alan și amicii lui trebuie să decidă dacă încearcă să îl salveze sau îl lasă acolo și pleacă.
WITHOUT LIMITS
Fără limite
Biografic, SUA, 1998
R: Robert Towne
D: Billy Crudup, Donald Sutherland, Monica Potter, Jeremy Sisto, Matthew Lillard
Steve Prefontaine: "Să alergi nu înseamnă numai să câșigi, ci este vorba despre curaj… Atunci când nu dai absolut tot ceea ce ai mai bun, sacrifici darul pe care l-ai primit”
Pelicula biografică a lui Robert Towne îl are în centrul său pe Steve Prefontaine (Billy Crudup), faimosul atlet al anilor ‘70. Urmăriți destinul alergătorului de cursă lungă și medie din vremea în care se afla la Universitatea Oregon, acolo unde îl avea ca antrenor pe Bill Boweman (Donald Sutherland), până la participarea la Olimpiada de la Munichen (1972) și, în cele din urmă, moartea sa, la numai 24 de ani, într-un accident de mașină.
4 AVENTURES DE REINETTE ET MIRABELLE (FOUR ADVENTURES OF REINETTE AND MIRABELLE)
Reinette şi Mirabelle au patru aventuri
Comedie, Franța, 1987
R: Eric Rohmer
D: Joëlle Miquel, Jessica Forde, Francois-Marie Banier, Marie Riviere, Jean-Claude Brisseau
Aventurile unei fete din provincie care decide să se mute în Paris, unde urmează să locuiască împreună cu prietena sa, o tânără cu o fire și obiceiuri foarte diferite de ale ei.
Reinette (Joëlle Miquel) și Mirabelle (Jessica Forde) sunt foarte bune prietene. Reinette locuiește la țară, iar Mirabelle în Paris. Cele două fete se cunoscuseră în timpul unei vacanțe, atunci când fata de la oraș venise să își petreacă timpul aici, iar Reinette, după ce o ajută să își repare bicicleta, îi arată frumusețile locului. Pentru că s-au îndrăgit încă de la început, ele decid ca atunci când vor merge la Universitate să se mute amândouă într-un apartament din Paris. Însă, nu este atât de ușor ca două firi atât de diferite să împartă aceeași casă, căci Reinette este o fată simplă care se entuziasmează ușor, iar Mirabelle este leneșă și alintată. Pentru Reinette, care era inocentă ca o fetiță, viața în Paris va fi una plină de capcane și, destul de curând, va ajunge în situația de a-și încălca principiile la care ține foarte mult.
A BRIDGE TOO FAR
Un pod prea îndepărtat
Război, SUA, 1977
R: Richard Attenborough
D: Dirk Bogarde, James Caan, Michael Caine, Sean Connery, Edward Fox
O poveste de război, al Doilea Război, în care se vorbește despre operațiunea “Market Garden”, un plan militar prin care Aliații urmăreau să preia controlul asupra podurilor din orașul Arnhem, croindu-și astfel drum către Germania și nimicindu-i pe naziști.
Aliații aveau un plan care al cărui scop era acela ca Cel De-al Doilea Război Mondial să se încheie până la sfârșitul anului 1944. Deși era riscant și costisitor, ceea ce va fi cunoscut sub numele operațiunea “Market Garden”, era un plan militar prin care Aliații urmăreau să preia controlul asupra podurilor din orașul Arnhem.
Suntem în septembrie 1944, iar trupele Aliate sunt încrezătoare că vor câștiga în curând războiul și vor putea merge acasă pentru a petrece Crăciunul împreună cu familiile lor. Generalul britanic Bernard Law Montgomery este de părere că o lovitură de knockout aplicată din Olanda i-ar nimici pe germani. Așa ia naștere operațiunea “Market Garden”. Astfel, englezi și americani, în total 35.000 de oameni, pornesc de undeva din estul Olandei, croindu-și drum către inima Germaniei. Din păcate, sitauția scapă de sub control, planul eșuează lamentabil, iar ceea ce promitea să fie o victorie răsunătoare se va sfârși cu bătălia de la Arnhem, cea care va rămâne în istorie drept o catastrofălă înfrângere.
Pelicula lui Richard Attenborough a primit patru nominalizări și patru premii la ceremonia decernării premiilor BAFTA din 1978, precum și premii la British Society of Cinematographers, Evening Standard British Film Awards și National Society of Film Critics Awards.
A LITTLE BIT OF SOUL
Un pic de suflet
Comedie, Australia, 1998
R: Peter Duncan
D: Geoffrey Rush, David Wenham, Frances O’Connor, Heather Mitchell, John Gaden
În dragoste, știință și politică, totul este permis și posibil dacă ești dispus să renunți la “Un pic de suflet”. După “Children of the Revolution” (1996), Peter Duncan revine, realizând “A little bit of Soul” (1998), o comedie australiană despre imortalitate, știință și politică.
Cercetătorul Richard Shorkinghorn (David Wenham) este la un pas de a descoperi cheia procesului de îmbătrânire, dar, chiar în acest moment rămâne fără bani. Totuși, pare să aibă o șansă de a ieși din impas, iar asta grație lui Grace Michael (Heather Mitchell) de la Michael Foundation, cea care îl invită pe Richard la casa ei de la țară. După ce sosește aici, Richard este surprins și iritat în același timp în momentul în care descoperă că fosta lui asistentă și iubită, Kate (Frances O’Connor), fusese și ea invitată și avea un proiect asemănător. În vreme ce amândoi se străduiau să intre în grațiile lui Grace, soțul acesteia, Godfrey Usher (Geoffrey Rush), se dovedește a fi o gazdă cel puțin neobișnuită. Acest weekend petrecut departe de iureșul din oraș îi va determina pe Richard și Kate să ia cea mai importantă decizie din viața lor. Povestea ia o tutnură cu totul neobișnuită după ce invitații află cu stupoare faptul că Grace și Godfrey sunt amândoi sataniști.
Rolul interpretat de Geoffrey Rush în pelicula “A Little Bit of Soul” i-a adus acestuia o nominalizare din partea Australian Film Institute la categoria cel mai bun actor în rol secundar.
ALLT FLYTER (AKA. THE SWIMSUIT ISSUE)
Totul pluteşte
Comedie, Suedia, 2008
R: Mans Herngren
D: Jonas Inde, Amanda Davin, Benny Haag, Jimmy Lindström, Kalle Westerdahl
Ceea ce începe ca o glumă, ajunge să fie o pagină de istorie pentru niște bărbați care nu aveau niciun job și nici cea mai vagă idee despre sportul de performanță. Ei decid să reprezinte Suedia la Campionatul Mondial din Berlin, proba de inot sincron. În ciuda faptului că nu sunt luați în serios, ci, dimpotrivă, Asociația Națională de Înot îi tratează cu dispreț, ei sunt din ce în ce mai determinați în a merge până la capăt, aducînd Aurul pentru țara lor.
După o sălbatică petrecere a burlacilor, Fredrik (Jonas Indie), un bărbat cu o fire foarte competitivă, fiind dominat de rivalități, fapt ce l-a lăsat fără slujbă și îi pune în pericol relația cu fiica lui adolescentă, își descoperă pesiunea pentru înotul sincron. În scurt timp, pretențiile lui cresc, așa că dorește să reprezinte Suedia la Campionatul Mondial din Berlin, unde visează să ia medalia medalia de aur. La început, prietenii lui cred că și-a pierdut mințile, însă, în cele din urmă, Fredrik reușește să îi convingă să i se alăture. Totuși, în ciuda entuziasmului și a pasiunii lor, există o mare, mare problemă: niciunul dintre ei nu înoată prea bine. În plus, nu au nici cea mai mică ideea despre ceea ce înseamnă sportul de performanță sau despre o competiție de calibrul celei la care aspiră să participe. În scurt timp, situația se transformă dintr-una complicată într-una extrem de complicată. Cu toate acestea, Fredrik este dispus și chiar va face absolut tot ceea ce crede că este necesar pentru a câștiga.
În 2009, pelicula regizată de Mans Herngren a primit premiul publicului la São Paulo International Film Festival.
BENNY’S VIDEO
Videoul lui Benny
Dramă, Austria, 1994
R: Michael Haneke
D: Arno Frisch, Angela Winkler, Ulrich Mühe, Ingrid Stassner, Stephanie Brehme
Istoria unui psihopat care, la 14 ani, face prima victimă, o fată pe care o invită acasă la el și pe care o omoară cu sânge rece, în vreme ce camera video înregistra grozăvia.
Pentru Benny, un adolescent de 14 ani, crede că tot ceea ce înregistrează pe casete video este mai aproape de realitate. Părinții săi au o viață a lor, existență în care Benny nu este atât de important, așa că băiatul își petrece timpul uitîndu-se la filme violente sau privind de la fereastra camerei lui prin intermediul camerei video. Într-una dintre zile, el invită o fată acasă și o omoară cu sânge rece, asta în timp ce camera video înregistra grozăvia. După, el ascunde corpul în dulap și pleacă la o petrecere.
BIRDMAN OF ALCATRAZ
Păsărarul din Alcatraz
Biografic, SUA, 1962
R: John Frankenheimer
D: Burt Lancaster, Karl Malden, Thelma Ritter, Neville Brand, Betty Field
Pelicula lui John Frankenheimer este inspirată de o poveste reală. Robert Stroud (Burt Lancaster) este condamnat pentru crimă de două ori, iar asta pentru că, după prima faptă, omoară și un gardian. Astfel, el ajunge la Alcatraz, alegându-se cu o pedeapsă în urma căreia va petrece 43 de de ani complet singur. La un moment dat, după ce are grijă de o vrabie bolnăvicioasă care ajunsese în celula sa, el începe să studieze păsările, devenind un expert.
În roluri secundare, veți întâlni nume importante ale cinematografiei, actori care realizează niște personaje remarcabile. Este vorba despre Thelma Ritter, Telly Savalas și Karl Malden.
Pelicula a primit cinci nominalizări la Oscar (cel mai bun actor în rol principal- Burt Lancaster-; cel mai bun actor în rol secundar- Telly Savalas-; cea mai bună actriță în rol secundar- Thelma Ritter- cel mai bun film), două nominalizări la Globurile de Aur (cel mai bun actor în rol principal- Burt Lancaster-; cel mai bun actor în rol secundar- Telly Savalas-), precum și alte premii și nominalizări la festivaluri importante din industrie.
BOUND FOR GLORY
Adevărata glorie
Dramă, SUA, 1976
R: Hal Ashby
D: David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon, Gail Strickland, John Lehne
Un artist care nu mai reușea să își întrețină familia emigrează în California și ajunge un celebru om de radio. Deși eroul poveștii își trăiește visul, cei dragi nu sunt prea încântați de întorsătura pe care a luat-o viața bărbatului.
Povestea lui Hal Ashby este plasată în anii ’30, perioada Marii Recesiuni. În aceste vremuri grele pentru America artistul Woody Guthrie (David Carradine) se străduia în zadar să câștige banii de care avea nevoie pentru familia sa. Pentru a ieși din impas, el emigrează din Texas în California. Deși autoritățile nu îl lasă să treacă granița, el reușește să se strecoare, iar astfel îl cunoaște pe Luther (Randy Quaid), cel care îl duce pe Woody la o fermă unde, pe bani foarte puțini, munceau din greu sute de oameni. Viața lui Guthrie se va schimba pentru totdeauna după ce îl întâlnește pe Ozark Bole (Ronny Cox), care fusese adus la fermă pentru a cânta pentru muncitori. Cu acest prilej, Woody cântă un cântec împreună cu Ozark, iar acesta este începutul unei povești la care emigrantul nici nu ar fi îndrăznit să visese cu puțină vreme în urmă. Astfel, el obține un job la radio, își aduce familia în Vest și totul pare rezolvat. Însă, pentru familia Guthrie problemele abia de-acum încep. Deși Woody își trăiește visul, cei dragi ai lui nu sunt prea încântați de întorsătura pe care a luat-o viața bărbatului.
În ciuda faptului că s-a bucurat de aprecierea criticilor, obținînd premii și nominalizări la cele mai importante festivaluri de film, “Adevărata glorie”, pelicula regizată de Hal Ashby, nu a avut același succes dacă este să vorbim despre box office. Astfel, filmul a fost răsplătit cu patru nominalizări și două premii Oscar (pentru cea mai bună imagine și coloană sonoră), o nominalizare la Festivalul de Film de la Cannes, trei nominalizări la Globurile de Aur.
BROKEN WINDOWS
Decizii
Dramă, SUA, 2008
R: Tony Hickman
D: Larisa Oleynik, Sarah Thompson, Jennifer Hall
Deși carierele, relațiile sau sănătatea mentală pe care o au eroinele poveștii lui Tony Hickman par a fi în regulă, viața are propriile legi, iar victoriile care sunt cu adevărat importante pentru fiecare impun decizii radicale.
Urmăriți povestea unor femei care se află într-un moment crucial al existenței lor, când trebuie să ia decizii care le vor marca destinul pentru totdeauna. Sara este o femeie pasionată de fotografie, iar abordarea ei artistică o ajutase să-și creeze o carieră de succes. Dar, copleșită de comenzile comerciale care erau, dealtfel, foarte bine plătite, Sara a ajuns să considere fotografia doar ca pe un job ca oricare altul. În acest moment, intervine cel mai bun prietena al acesteia, care este și îndrăgostit de ea, și o provoacă să se întoarcă la starea ei de început, atunci când fotografia însemna pasiune și artă. Amy (Jennifer Hall) suferă o pierdere care îi va schimba viața pentru totdeauna. În această situație, mama ei încearcă să o ajute, fratele ar dori și el să îi fie alături, dar nu știe cum, iar tatăl decide să o ia la o petrecere. Katie (Sarah Thompson) este o actriță care nu știe dacă să pună punct sau să mai dea o șansă relație sale cu un actor care, deși nu este așa de talentat, are o carieră de succes. Un alt personaj important al poveștii lui Tony Hickman este Beth, un medic psihiatru introvertit care, cu ocazia unei petreceri, reușește să iasă din carapace, așa cum nu credea că va fi în stare vreodată în viața ei.
CAIRO TIME
Dragoste la Cairo
Dramă, Canada, 2009
R: Ruba Nadda
D: Patricia Clarkson, Alexander Siddig, Elena Anaya, Tom Mccamus, Amina Annabi
Cu prilejul unei vacanțe în capitala Egiptului, o ziaristă căsătorită se îndrăgostește de un bun prieten de-al soțului ei.
Juliette (Patricia Clarkson) lucrează la o revistă și are un mariaj fericit cu Mark (Tom McCamus), un diplomat canadian. Copiii lor sunt deja mari, așa că părinții pot acum să-și plănuiască o vacanță binemeritată. Locul ales de ei este Cairo, dar Mark nu mai poate ajunge, fiind în misiune în teritoriile palestinene, așa că Juliette trebuie să plece singură în capitala Egiptului. Pentru a se asigura că soția lui este la adăpost de orice pericol, Mark îi cere prietenului său de-o viață, Tareq (Alexander Siddig), să fie ghidul ei. Nimeni, nici măcar Tareq și Juliette, nu și-ar fi imaginat că cei doi se vor îndrăgosti unul de altul și, cu cât petrec mai mult timp împreună, cu atât realizează cât de puternică este atracția dintre ei.
CARAVAGGIO
Caravaggio
Biografic, Marea Britanie, 1986
R: Derek Jarman
D: Nigel Terry, Sean Bean, Tilda Swinton, Dexter Fletcher, Garry Cooper
Urmăriți povestea lui Michelangelo, copilul teribil al Renașterii italiene, a cărui existență a fost măcinată de contradicția dintre convingerile sale religioase și identitatea lui sexuală.
Pelicula este una biografică al cărei erou este Michelangelo Merisi da Caravaggio, copilul teribil al Renașterii italiene. Realizată din flashback-uri, povestea este spusă chiar de artistul care se află pe moarte și își amintește pasaje din scurta lui existență. În vreme ce Caravaggio (Nigel Terry) zăcea, trăindu-și ultimele zile, mintea lui începe călătoria înapoi, rememorînd relația brutală și senzuală cu modelul său favorit, Ranuccio Thomasoni (Sean Bean). Astfel, îl vedem pe Caravaggio atunci când era copil, apoi ne povestește despre eșecul artistic de la începuturi, de succesul de care s-a bucurat mai târziu, dar și de relația distructivă pe care a avut-o cu bărbatul chipeș și cartofor.
După ce a realizat această peliculă biografică ambițioasă și plină de imaginație, Jarman a devenit unul dintre realizatorii de film de calibru, bucurîndu-se de apreciere internațională.
Două premii și o nominlizare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Istanbul.
CHARLIE WILSON’S WAR
RAZBOIUL LUI CHARLIE WILSON
Regia: Mike Nichols
Cu: Tom Hanks, Julia Roberts, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams, Ned Beatty
Dramă, SUA 2007
Tom Hanks, Julia Roberts şi Philip Seymour Hoffman, trei actori extraordinari, premiaţi cu Oscar, sunt starurile acestei uluitoare poveşti adevărate. Un congressman texan beţivan şi afemiat reuşeşte, cu ajutorul unui agent CIA mai puţin ortodox, să atragă de unul singur finanţare pentru guerillele afgane din anii 80, ca să le ajute să riposteze împotriva invaziei sovietice. Dramă satirică şi, totuşi, emoţionantă, cu un pedigree fără precedent, Charlie Wilson’s War are personaje secundare extrem de colorate (printre ele si minunata Amy Adams), un scenariu brici scris de Aaron Sorkin, câştigătorul unui premiu Emmy şi regia complexă, inteligentă, a legendarului cineast Mike Nichols. O examinare tulburător de vizionară a implicării vestului în conflictul din Orientul Mijlociu, dar şi portretul captivant al unui veritabil renegat politic, un individ care se conturează ca unul dintre cele mai originale şi mai larger-than-life personaje suprinse vreodată pe peliculă.
CHILD’S PLAY (1988)
Jucăria
Horror, SUA, 1988
R: Tom Holland
D: Catherine Hicks, Chris Sarandon, Alex Vincent, Brad Dourif, Dinah Manoff
O povestea de groază în care un ucigaș în serie folosește un ritual voodoo și reușește să își transfere sufletul într-o păpușă. În acest experiment malefic, cel care ajunge să fie expus direct este un Băiețel în vârstă de șase ani pe care nu îl ia nimeni în serios.
După ce este rănit mortal, ucigașul în serie Charles Lee Ray se folosește de un ritual voodoo pentru a merge mai departe, transferîndu-și sufletul. “Destinația” aleasă este Chucky, o păpușă care ajunge la Andy Barclay (Alex Vincent) ca dar de ziua lui. Pentru că este încă mic, nimeni nu îl ia în serios pe puștiul de șase ani care spune căpăpușa lui a prins viață. Deși este mulțumit că poate să își ducă mai departe planurile diabolice, Charles nu are de gând să rămână captiv într-o păpușă pentru totdeauna. Singura lui scăpare este să se transfere în trupul primului om în fața căruia își va dezvălui adevărata identitate, iar asta îl pune pe Andy într-un pericol mortal.
DAYEREH (AKA. THE CIRCLE)
Cercul
Dramă, Iran, 2000
R: Jafar Panahi
D: Fereshteh Sadr Orfani, Fatemeh Naghavi, Nargess Mamizadeh, Mojgan Faramarzi, Maryam Parvin Almani
O poveste dintr-un unives straniu pentru noi, europenii. Este vorba despre o lume în care bărbații sunt superiori, femeile au drepturi restrânse, iar încercările acestora de a depăși limitele impuse sunt aspru pedepsite.
Ne aflăm într-un loc în care o femeie nu poate cumpăra nici măcar un billet de autobuz pentru a pleca din oraș și nici măcar nu se gândește la situația de a accepta să se urce într-o mașină alături de un bărbat. Aici, Arezou (Maryiam Parvin Almani), Nargess (Nargess Mamizadeh) și Pari (Fereshteh Sadr Orafai) sunt lăsate să plece singure după ce ies dintr-o instituție penală iraniană. Arezou și Nargess vor să plece din oraș, dar trebuie să treacă de un impas: cumpărarea biletelor către alt oraș. Pari se află intr-o situație chiar mai delicată, deorece tocmai a aflat că este însărcinată, iar legea spune că poate să renunțe la sarcină doar cu acordul soțului legitim. Urmăriți aventurile acestor femei care vor vedea câte alte suflete disperate ca și ele se află pe străzile iranieine.
DIE TRANEN MEINER MUTTER (AKA. MY MOTHER’S TEARS)
Lacrimile mamei mele
Dramă, Germania, 2008
R: Alejandro Cardenas-Amelio
D: Adrian Goessel, Rafael Ferro, Erica Rivas, Fabian Busch, Alice Dwyer
Urmăriți o dramă autobiografică în care se vorbește despre bucuriile și suferințele oamenilor care își trăiesc viața în exil.
În sfârșitul anilor ’70, un puști de șapte ani dintr-o familie de emigranți pleacă împreună cu părinții săi din Argentina, stabilindu-se în Berlinul de Vest. Cu acest prilej, micuțul Alex (Fabian Busch), descoperă că are puteri telekinetice, însă asta nu îl ajută să trecă mai ușor peste experiențele dureroase de care are parte orice băiat. În vreme ce tatăl lui, Carlos (Rafael Ferro), tânjejște după viața lor de dinainte, dorindu-și să fie înapoi în Argentina, Lizzie (Erica Rivas), mama lui Alex, se adaptează foarte bine în acest loc și începe să prospere. Noua situație dăstramă familia, iar Alex încearcă să își folosească puterile pentru a-i aduce pe cei dragi ai lui din nou împreună.
DISENGAGEMENT (AKA. DESENGAGEMENT)
În Gaza
Dramă, coproducție, 2007
R: Amos Gitai
D: Juliette Binoche, Liron Levo, Jeanne Moreau, Barbara Hendricks, Dana Ivgy
Urmăriți o dramă politică al cărei protagonistă este o franțuzoiacă de origine israeliană care decide să meargă în căutarea fiicei sale pe care o abandonase cu douăzeci de ani în urmă, imediat după naștere. Ceea ce a realizat Amos Gitai este o poveste de dragoste de toate felurile în care separarea de unul dintre sufletele dragi are consecințe grave și pe termen lung, iar schimbările de situație sunt imposibil de anticipat.
Ana (Juliette Binoche), este o femeie cu rădăcini israeliene și olandeze care locuiește acum în Avignion. După ce îl întâlnește pe înstrăinatul ei frate vitreg, Uli (Liron Levo), ea decide să se întoarcă în Israel pentru a-și căuta fiica pe care o abandonase cu douăzeci de ani în urmă, imediat după naștere. Relația dintre Ana și Uli trece prin tot felul de transformări și ajunge să fie una plină de pasiune în care relația de rudenie dintre devine un amănunt nesimnificativ. În derularea evenimentelor, conflictul din Gaza anului 2005 va avea un impact direct asupra vieții celor doi.
EL HOMBRE DE ARENA (AKA. THE SANDMAN)
Omul de nisip
Dramă, Spania, 2007
R: José Manuel Gonzalez
D: Hugo Silva, María Valverde, Irene Visedo, Alberto Jiménez, Samuel Le Bihan
O poveste din Spania anilor ’60, vremea regimului Franco.
Suntem la sfârșitul anilor ’60, în Spania lui Franco. La Extremadura Psychiatric Hospital, trăiesc izolat, mai mulți oameni care cad pradă măsurilor neglijentului Burgos, directorul spitalului. Cea care se străduiește mereu să apere interesele celor de aici este Lola (María Valverde), o femeie care are și ea o mulțime de probleme, fiind supusă abuzurilor sexuale de către bărbatul din viața ei. Din momentul în care aici sostește Mateo (Hugo Silva), un tânăr idealist, vântul schimbării începe să adie și la Extremadura Psychiatric Hospital.
ENDGAME
Sfârşitul jocului
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Pete Travis
D: William Hurt, Chiwetel Ejiofor, Jonny Lee Miller, Mark Strong, Clarke Peters
Ultimele zvârcoliri ale regimul Apartheid în Africa de Sud…
“Endgame” este plasat în 1985, vremuri cruciale pentru Africa de Sud, când regimul Apartheid (în limba Afrikaans, Apartheid înseamnă separare) se năruia. În lunile care au precedat acest moment istoric, câțiva oameni au început să poarte necogieri în secret în ceea ce privește pacea și democrația națiunii. Sub amenin#area continuă că își vor pierde viața, oamenii din această grupare condusă de Thabo Mbeki, viitorul președinte sud-african, se întâlnesc în secret undeva în Marea Britanie pentru a pune la cale un plan. Deși se află la distanță mare de casă, ei riscă foarte mult, deoarece sunt considerați teroriști.
Pelicula regizată de Pete Travis i-a adus lui Chiwetel Ejiofor o nominalizare la Globurile de Aur, la categoria cel mai bun actor.
EVERYBODY’S ALL-AMERICAN (AKA. WHEN I FALL IN LOVE)
Când mă îndrăgostesc
Dramă, SUA, 1988
R: Taylor Hackford
D: Jessica Lange, Dennis Quaid, Timothy Hutton, John Goodman, Carl Lumbly
Povestea de dragoste a celor mai populari tineri din colegiu care, după ce se căsătoresc, ajung să se confrunte cu dificultățile viețiii de adult. Astfel, cel mai frumos și celebru cuplu din Loiusiana trebuie să reușească să meargă mai departe după ce perioada de glorie a apus.
Pelicula “Everybody’s All American” acoperă douăzeci și cinci de ani din viața lui Gavin Grey (Dennis Quaid), cel care devenise unul dintre numele legendare, deorece fusese cel mai talentat jucător de fotbal al colegiului. În istoria fotbalului din Louisiana nu fusese altul mai rapid și mai bun și toată lumea era convinsă că el este predestinat unei cariere în liga profesionistă. În egală măsură, era de așteptat ca el să se însoare cu frumoasa și foarte populara Miss Mangnolia, este vorba despre Babs (Jessica Lange). Până în acest punct, toate merg firesc și oarecum previzibil, însă povestea începe să se complice din clipa în care în paradisul mariajului apar primii nori. Cei doi încep să se înstrăineze, iar Babs simte din ce în ce mai acut faptul că a devenit un accesoriu în viața soțului ei. Cu toate acestea, femeia face tot ceea ce poate pentru a-și salva căsnicia.
FAMILIAR STRANGERS (AKA. DISCONNECTED)
Străini familiari
Dramă, SUA, 2008
R: Zackary Adler
D: Shawn Hatosy, Dj Qualls, Tom Bower, Nikki Reed, Ann Dowd
Oare cine este vinovat sau mai vinovat atunci când un părinte și copilul său devin doi străini? Este înspăimîntător cât de repede se poate distruge relația cu cel mai important cineva din viața oricui.
După mai muți ani, familia Worthington se reunește din nou cu prilejul Zilei Recunoștinței. De când plecase de acasă, realția lui Brian Worthington (Shawn Hatosy) cu tatăl său, Frank (Tom Bower), era una foarte rece. Asta este încă o dovadă că timpul nu vindecă întotdeuna rănile. Pe măsură ce și-a pierdut abilitatea de a avea o legătură cu fiii săi, Frank umple locul rămas gol cu animale de companie de care este sigur că îi vor rămâne credincioase și nu vor crește, invocînd dreptul la o existență proprie. Acum, când Brian a revenit acasă după atâția ani, el realizează destul de repede că în acest răstimp aici, în Virginia, nu se schimbase mai nimic. Cea care este liantul între ei rămîne mama, Dottie (Ann Dowd), Kenny (DJ Qualls), iar fratele lui, nu are încă un rost. Erin (Cameron Richardson), sora sa, face eforturi să își revină după un divorț dureros și să găsească putere să își crească fiica, pe Maddy (Georgia Mae). Această poveste domestică se complică fără veste, deoarece Brain va ajunge să ucidă, considerînd că nu este drept ca tatăl său să iubească mai mult un străin decât pe cineva prin venele căruia curge același sânge.
FILTH AND WISDOM
Mizerie şi înţelepciune
Comedie, Marea Britanie, 2008
R: Madonna
D: Eugene Hutz, Holly Weston, Vicky Mcclure, Richard E. Grant, Inder Manocha
Eroii peliculei sunt un filosof, o asistentă la Farmacie și o balerină. Urmăriți povestea a trei oameni cu personalități diferite care perseverează, fiind de neoprit în dorința de a-și împlini, într-o bună zi, visul.
Pelicula “Mizerie şi înţelepciune“ este o comedie regizată de Madonna din care nu lipsesc dramatismul, muzica, romantismul și, bineînțeles, umorul. Povestea îl are în centrul său pe Andriy Krystiyan, pe scurt A.K. (Eugene Hutz) un emigrant din Ucraina care sosește în Marea Britanie. Deși susține că este filosof, poet și o autoritate în toate aspectele care țin de viață, marele lui plan este acela de a deveni vedetă rock internațională. A.K. locuiește cu două femei, este vorba despre Juliette (Vicky McClure), o asistentă la Farmacie care visează să îi ajute pe copiii din Africa, și Holly (Holly Weston), o dansatoare de balet care acum dansează la bară la Beechman’s Exotic Gentleman’s Club. Astfel, povestea peliculei se clădește avînd în centrul său aceste trei personaje cu personalități foarte diferite care speră că într-o zi își vor putea împlini visul.
FUNNY GAMES
Jocuri stranii
Thriller, Austria, 1997
R: Michael Haneke
D: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Frank Giering, Arno Frisch
O familie care visează să se bucure de liniște și de odihnă alege să meargă pentru câteva zile la reședința de vacanță, iar aici vor ajunge să trăiască cele mai negre clipe.
Urmăriți un thriller psihologic ai cărei eroi sunt cei trei membri ai unei inocente familii germane, oameni care, în loc să aibă parte de odihna la care visau, ajung să vadă și să simtă Infernul. Protagoniștii peliculei sunt Georg (Ulrich Mühe), Anna (Susanne Lothar), și fiul lor, Georgie (Stefan Clapczynski), este vorba despre o familie germană care, pentru a se bucura de odihnă, se retrage la reședința de vară aflată undeva pe marginea unui lac. În vreme ce tatăl și fiul se distrau, jucându-se de-a marinarii, la ușa lor își face apariția un tânăr, Peter (Frank Giering), care cere cu împrumut niște ouă. De fapt, din această clipă, liniștea familiei se va duce definitiv pe apa sâmbetei. Nepoftitul musafir este însoțit de Paul (Arno Frisch), un tânăr arogant și, în scurt timp, devine evident faptul că cei doi nu se prea grăbesc să plece. Când George se întoarce acasă, are o tentativă de a încearca să-i pună pe fugă, însă aceasta se dovedește a fi doar un pretext care determină izbucnirea violenței fizice, iar din acest moment familia ajunge să fie captiva celor doi intruși.
GIULIA NON ESCE LA SERA (AKA. GIULIA DOESN’T DATE AT NIGHT)
Giulia nu are întâlniri noaptea
Dramă, Italia, 2009
R: Giuseppe Piccioni
D: Valerio Mastandrea, Valeria Golino, Sonia Bergamasco, Domiziana Cardinali, Piera Degli Esposti
O poveste de dragoste dintre un scriitor de succes care trece printr-o perioadă de criză de inspirație și o profesoară de înot care, în fiecare seară, trebuie să se întoarcă în arest pentru a-și ispăși condamnarea pentru crimă.
Scriitorul Guido (Valerio Mastandrea) tocmai a fost nominallizat pentru un premiu important în literatură. Eroul poveștii are o nevastă frumoasă, pe Benedetta, și o fiică adolescentă, Costanza, cu care are dificultăți în a reuși să stabilească o legătură. În vreme ce ele se mută într-o casă nouă, Guido continuă să stea în vechiul lor apartament, încercînd să lucreze la următorul roman. Giulia (Valeria Golino) este profesoară de înot, iar una dintre elevele sale este fiica ciar mai mică a lui Guido. Când cei doi se întâlnesc la piscină, Guido este intrigat de această femeie fermecătoare. La început, profesoara păstrează distanța, asta deoarece ascunde un secret teribil din trecutul ei misterios. Este vorba despre faptul că ea nu poate ieși seara cu nimeni, deoarece, trebuie să se întoarcă în închisoare. Femeia fusese condamnată pentru că își omorâse iubitul. Flirtul dintre ea și scriitor o va aduce pe Giulia în situația de a lua decizii extreme.
GOODBYE SOLO
La revedere, Solo!
Dramă, SUA, 2008
R: Ramin Bahrani
D: Souleymane Sy Savane, Red West, Diana Franco Galindo, Carmen Leyva, Lane ‘Roc’ Williams
Doi bărbați care provin din două lumi complet diferite se împrietenesc undeva pe drumurile din Carolina de Nord, iar această întâlnire le va schimba viața amândurora pentru totdeauna.
Solo (Souléymane Sy Savané), un taximetrist senegalez din Carolina de Nord, este angajat de către William (Red West), un bărbat de 70 de ani, care are o viață plină de regrete. În vreme ce visul american al unuia dintre ei abia a început, în cazul celuilalt el se află la sfârșit, deoarece William are de gând să își pună capăt zilelor aruncîndu-se de pe un vârf de munte. Până la destinație, este cale de două săptămâni cu mașina, iar Solo este acela care trebuie să îl ducă. În cele din urmă, taximetristul speră să îl poată convinge pe bătrîn să se răzgândească. În ciuda diferențelor mari dintre ei, bărbații realizează destul de repede că au nevoie unul de celălalt mai mult decât sunt dispuși să recunoască ei înșiși.
HUSH LITTLE BABY
Suflet negru
Dramă, Canada, 2007
R: Holly Dale
D: Victoria Pratt, Ari Cohen, Johanna Black, Tiffany Amiot, Barbara Gates Wilson
O femeie trăiește cel mai negru coșmar al unei mame. Fiica ei moare înecată.
O femeie trăiește cel mai negru coșmar al unei mame. Fiica ei moare înecată. Doi ani mai târziu, Jamie are o altă fiică. După mai multe accidente suspecte, femeia începe să fie măcinată de gândul că spiritul rătăcitor și răzbunător al fiicei ei înecate s-a reîntors, încarnîndu-se în ce-a de-a doua fiică a sa. Oare așa stau lucrurile sau durerea pricinuită de pierderea primului copil i-a luat mințile?
IL PAPA DI GIOVANNA (AKA. GIOVANNA’S FATHER)
Tatăl Giovannei
Dramă, Italia, 2008
R: Pupi Avati
D: Silvio Orlando, Francesca Neri, Ezio Greggio, Alba Rohrwacher, Serena Grandi
Dragostea unui tată poate fi salvatoare pentru fiica acestuia care, după ce își ucide o prietenă, ajunge să fie internată într-un spital destinat celor cu afecțiuni mentale.
Dragostea unui tată pentru fiica sa care are mari probleme poate fi singura cale de salvare a acesteia. În 1938, în Italia lui Benito Mussolini, Michele (Silvio Orlando) era profesor la un liceu din Bologna. El și soția lui, Delia (Francesca Neri), aveau o fiică adolescentă, pe Giovanna (Alba Rohrwacher), iar acesata este cea mai importantă făptură din lume pentru Michele. Din acest motiv, Delia își dorea ca soțul ei să-i fi fost și ei la fel de devotat precum îi era fiicei lor. Deși este atât de iubită, Giovanna are probleme foarte serioase, atât de serioase încât într-una dintre zile își omoară o prietenă. În cele din urmă, tânăra ajunge să fie internată într-un spital pentru cei care suferă de afecțiuni mentale. Chiar și în această situație, Michele rămâne lângă fiica lui, lăsînd-o pe Delia acasă.
IN JEDER SEKUNDE (AKA. AT ANY SECOND)
În orice clipă
Dramă, Germania, 2008
R: Jan Fehse
D: Sebastian Koch, Mina Tander, Wotan Wilke Möhring, Ronald Zehrfeld, Jenny Schily
O poveste complicată în care dramatismul fiecărei situații aduce tensiune și transformă pelicula într-una pe care nu o veți uita ușor.
Un doctor care era într-un moment vulnerabil al vieții sale află pe pielea lui faptul că destinul te poate împinge într-o direcție complet nouă, pe care nu o luasei în calcul niciodată până atunci. Dr. Hans Frick (Sebastian Koch), eroul poveștii lui Jan Fehse, a fost obișnuit ca toată viața lui de până acum să aibă grijă în primul rând de ceilalți. Pacienții săi de la spital pot conta întotdeauna pe ajutorul doctorului, ca și fiica lui, care suferă de o boală gravă, aflîndu-se în fază terminală. Deși este căsătorit, doctorul se îndrăgostește de o altă femeie. Alături de ea, Frick reușește să se liniștească, luînd o pauză de la datoriiile pe care le are ca soț, tată al unui copil grav bolnav și medic cu pacienți care au mereu nevoie de el. Un alt personaj important al poveștii este Sarah (Mina Tander), o femeie care se luptă să treacă peste dependența de cocaină și să se pună pe picioare. După ce se îndrăgostește, ea crede că acesta este, de fapt, cel mai potrivit moment pentru un nou început, însă ceea ce urmează va fi foarte diferit de gândurile și planurile sale de la început.
IN THE HEAT OF THE NIGHT
În arşiţa nopţii
Dramă, SUA, 1967
R: Norman Jewison
D: Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant, James Patterson
Un șerif cu prejudecăți rasiale dintr-un orășel din Mississippi va lucra împreună cu un detectiv de culoare pentru a elucida misterul unei crime.
Inspirată de romanul lui John Ball, pelicula “În arşiţa nopţii“ a avut și două urmări, ambele avîndu-I în distribuție pe Sidney Poitier, cel care îi dă viață personajului Virgil Tibbs. În 1987, a fost realizat și un serial cu același titlu, producție în care Gillespie este Carroll O’Connor, iar Tibbs este interpretat de Rollins Howard. “In the Heat of the Night”, pelicula-vedetă la ceremonia Oscar din 1967, este plasată într-un orășel din Mississippi, unde are loc un asasinat neobișnuit înconjurat de mister. În ciuda prejudecăților lui rasiale, Bill Gillespie (Rod Steiger) este șeriful de aici, fiind recunoscut drept un foarte conștiincios om al legii. În clipa în care Virgil Tibbs (Sidney Poitier), un afro-american bine îmbrăcat din Nord, sosește în oraș, Gillespie îl arestează instinctiv, considerîndu-l susepect în acest caz misterios. Dar, surprizele sunt abia la început, căci Tibbs este, de fapt, un detectiv din Philadelphia. După ce neînțelegerile sunt lămurite, ei nu au încotro și vor colabora pentru a rezolva acest caz. Până la urmă, conlucrarea dintre cei doi oameni ai legii va fi cheia elucidării misterului.
Două nominlizări și cinci premii Oscar (pentru, imagine, sunet, scenariu, cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal – Rod Steiger-); două premii și două nominalizări BAFTA; patru premii și trei nominalizări la Globurile de Aur; o nominalizare la premiile Grammy.
JOE AND MAX
Joe şi Max
Dramă, SUA, 2002
R: Steve James
D: Leonard Roberts, Til Schweiger, Peta Wilson, Richard Roundtree, John Toles-Bey
Urmăriți povestea adevărată a boxerilor Joe Louis și Max Schmeling și istoria plină de peripeții a unei prietenii îndelungate.
Între 1930-1940, rivalitatea dintre Joe Louis (Leonard Roberts) și Max Schmeling (Til Schweiger), a fost una dintre cele mai importante din boxul profesionist. Louis a fost unul dintre primii afro-americani care a câștigat titlul la gategoria grea, astfel încât, înainte de a începe Mișcarea pentru Drepturile Civile, el devenise un simbol al speranței pentru toți oamenii de culoare. În același timp, Max Schmeling era un german care avea în rândul suporterilor pe cei care credeau în superioaritatea rasei ariene. Cu toate acestea, ceea ce puțini știau era faptul că, în ciuda rivalități din ring, Louis și Schmeling erau foarte buni prieteni. În plus, Schmeling nu fusese niciodată membru al Partidului Nazist, a tratat cu dispreț atenția lui Adolf Hitler și a salvat viața multor evrei.
KATALIN VARGA
Katalin Varga
Dramă, România, 2009
R: Peter Strickland
D: Hilda Péter, Tibor Pálffy, Norbert Tankó, Melinda Kántor, Sebastian Marina
O femeie este nevoită să-și reamintească un episod traumatizant din trecutul ei și să se vindece de furie, răzbunîndu-se.
Katalin Varga (Hilda Peter) a fost căsătorită aproape unsprezece ani, până când soțul ei a dat-o afară din casă după ce aflase că nu este tatăl biologic al lui Orban (Norbert Tanko). Drama femeii una greu de imaginat, deoarece ea rămăsese însărcinată în urma unui viol. Pentru a-și recuceri soțul, ea pornește în căutarea brutei care o atacase în trecut. Cu Orban după ea, Katalin se întoarce în acel loc de coșmar și, în cele din urmă, îl omoară pe Gegerly (Roberto Giacomello), unul dintre cei implicați în acea poveste cumplită. Apoi, îl găsește și pe Antal (Tibor Palffy), violatorul, și-i aplică aceeași pedeapsă, asta după ce Antal se împrietenise cu Orban, iar Katalin află că acesta are o soție (Melinda Kantor) și copii care depind de ei.
KILLING ARIEL
Ariel nu vrea să moară
Horror, SUA, 2008
R: Fred Calvert, David J. Negron Jr.
D: Michael Brainard, Axelle Grelet, Joseph Gatt, Lauren Mary Kim, Shana Sosin
Film horror…!
Într-o noapte, Ariel (Axelle Cummings), o femeie-demon, îi ia mințile lui Rick (Michael Brainard) un bărbat care avea un mariaj fericit. Prins în mrejele demonice, el îi propune lui Ariel să meargă împreună în weekend într-o casă izolată. Aici, întâmplările bizare și îspăimântoare se vor ține lanț și, din greșeală, Rick o omoară pe Ariel. Dar situația este departe de a rămîne așa, căci femeia-demon îl atacă, iar Rick se apără, omorând-o din nou. Nu contează de câte ori o omoară, ea se ridică iar. La nesfârșit… După ce reușește în sfârșit să evadeze și să se întoarcă acasă, Rick realizează că viața lui se transformase într-un coșmar nesfârșit.
LA VERGUENZA (AKA. THE SHAME)
Ruşinea
Dramă, Spania, 2009
R: David Planell
D: Natalia Mateo, Alberto San Juan, Norma Martínez, Marta Aledo, Esther Ortega
Viața unui cuplu din Spania ajunge foarte aproape de granița Infernului după ce adoptă un copil din Peru care suferă de numeroase disfuncții emoționale. Astfel, cei doi se gândesc foarte serios să trimită copilul înapoi, sperînd că astfel vor avea parte de viața lor de odinioară.
Manu (Brandon Lastra) este un puști peruvian în vârstă de opt ani care suferă de numeroase disfuncții emoționale și, pendulînd între cele două extreme, ajunge să fie hiperactiv sau din cale-afară de interiorizat. În plus, copilul are deja la activ două rânduri de părinți adoptivi care nu l-au mai dorit. Acum, el se află în grija unui cuplu spaniol modern. Este vorba despre, Lucia (Natalia Mateo) și Pepe (Alberto San Juan), care sunt deja înspâimântați de comportamentul extrem al băiețelului, astfel încât Pepe se gândește serios la varianta trimiterii lui înapoi, deși Lucia nu este deloc de acord cu el. La scurt timp, Pepe observă că între Manu și Rosa (Norma Martinez), menajera peruviană din casa lor, se naște o legătură pe care el o găsește bizară. În vreme ce Lucia și Pepe merg să discute cu reprezentanții autorităților despre variantele pe care le au în legătură cu băiatul, Rosa îl ia pe Manu la o petrecere. De aici, mai rămâne doar un pas până când secrete întunecate amenință să iasă la iveală, destrămînd pe veci această familie.
LES GRANDES PERSONNES (AKA. GROWN UPS)
Adulţi
Comedie, Franța, 2008
R: Anne Novion
D: Jean-Pierre Darroussin, Anais Demoustier, Judith Henry, Lia Boysen, Jakob Eklund
Cu prilejul unei călătorii în Suedia, iubirea devine o afacere de familie.
Albert (Jean-Pierre Darroussin) este un bărbat divorțat care, în fiecare an, îi oferă fiicei sale adolescente, Jeanne (Anais Demoustier) cadou de ziua ei o călătorie în Europa. De fiecare dată, este vorba despre o altă țară. Pentru că împlinește 17 ani, Albert se gândește să meargă împreună cu Jeanne pe o insulă din Suedia, în căutarea unei comori care aparținuse vikingilor. Amândoi vor avea parte de surprize neașteptate, deoarece fata se va îndrăgosti de un adolescent local, iar tatăl va fi și el receptiv la semnalele pe care i le transmite o femeie segetată de dolofanul Cupidon.
LIMBO
Limbo
Dramă, SUA, 1999
R: John Sayles
D: Mary Elizabeth Mastrantonio, David Strathairn, Vanessa Martinez, Kris Kristofferson, Casey Siemaszko
Alaska este ultima frontieră a Americii, este vorba despre un ținut care promite aventura. În esență, “Limbo” spune povestea unor oameni care sunt puși în situația de a-și asuma riscul și de a se confrunta cu propriile temeri, fiind blocați în pustietatea acestei insule.
Joe Gastineau (David Strathairn) locuiește în Juneau, Alaska. În tinerețe, el fusese implicat într-un accident care avusese loc pe un vas de pescuit și care se soldase cu moartea a doi oameni și nu reușise niciodată să se recupereze complet după această lovitură. În mometul în care o întâlnește pe Donna De Angelo (Mary Elizabeth Mastrantonio), Joe începe să își iasă încet din carapace. Atracția dintre ei îl destermină pe Joe să își din nou un job în larg. Tocmai atunci când viața acestuia părea să intre în normal, își face apariția în peisaj Bobby (Casey Siemaszko), fratele vitreg al lui Joe, care îi cere acestuia o favoare. Din acest moment, un dezastru duce către altul, iar Gastineau împreună cu Donna și cu fiica acesteia ajung să se ascundă de niște bărbați. Decizia de a răspunde solicitării fratelui lui vitreg va schimba pentru totdeauna destinul celor trei.
LORD OF THE FLIES
Împăratul muştelor
Aventuri, SUA, 1990
R: Harry Hook
D: Balthazar Getty, Chris Furrh, Danuel Pipoly, James Badge Dale, Andrew Taft
Niște studenți militari reușesc să supraviețuiască unui accident aviatic, dar, ajunși pe o insulă, ei vor sfrâși prin a se război între ei, iar consecințele vor fi tragice.
Pelicula regizorului Harry Hook este o adaptare după romanul lui William Golding. După ce un avion se prăbușește în ocean, douăzeci și cinci de studenți militari care supraviețuiseră accidentului reușesc să ajungă pe o insulă. Grupul de norocoși se împarte în două: unul condus de Ralph (Balthazar Getty), din care fac parte cei care doresc să acționeze civilizat, iar al doilea grup este condus de rebelul Jack Merridew (Chris Furrh), cei care nu sunt deloc pașnici în abordarea lor, fiind dispuși să sacrifice orice pentru a supraviețui. Pe măsură ce șansele de a fi salvați scad, cele două facțiuni ajung să se războiască între ele, iar consecințele vor fi tragice.
MAMAN EST CHEZ LE COIFFEUR
(AKA. MOMMY IS AT THE HAIRDRESSER’S)
Mama e la coafor
Dramă, Canada, 2008
R: Léa Pool
D: Marianne Fortier, Céline Bonnier, Laurent Lucas, Élie Dupuis, Gabriel Arcand
După ce mama ei plecase pe neașteptate de acasă, o adolescentă a anilor ’60 descoperă că lumea celor mari nu este nici pe departe ceea ce-și imaginase ea.
Povestea începe în vara lui 1966, atunci când vine vremea să te bucuri de vacanță și de libertate. În acest moment așteptat de toți, adolescenta Élise descoperă că plecarea bruscă a mamei lor a dezbinat complet familia. Fratele ei, Coco, își găsește consolarea în garaj, acolo unde construiește o mașină de curse, în timp ce fratele mai mic, Benoît, se interiorizează tot mai mult, iar tatăl lor pare să fie de-a dreptul doborât de această situație. În acest context, Élise decide să preia controlul familiei ei, în încercarea de a mai salva ce se mai putea.
MANNEN SOM ELSKET YNGVE (AKA. THE MAN WHO LOVED YNGVE)
Bărbatul care îl iubea pe Yngve
Dramă, Norvegia, 2008
R: Stian Kristiansen
D: Rolf Kristian Larsen, Arthur Berning, Ida Elise Broch, Ole Christoffer Ertvag, Jorgen Langhelle
Lumea unui tânăr de șaptesprezece ani se schimbă dramatic, după ce în oraș își face apariția un alt băiat care avea preocupări complet diferite de ale celor de vârsta lor din orășelul norvegian Stavanger.
Suntem în noiembrie 1989, vremuri istorice pentru Europa de Est, atunci când a căzut zidul Berlinului. Undeva în Norvegia, Jarle Klepp (Rolf Kristian Larsen), un tânăr de 17 ani, nu are nici cea mai mică idee că totul se va schimba. Tânărul se simte foarte bine în pielea lui, deoarece, împreună cu amicii săi, pune bazele unei trupe rock, cea mai frumoasă fată din lume este iubita lui, iar cel mai bun prieten al său este un tip foarte tare. Cu toate acestea, nimic nu va mai fi la fel după ce în scenă își face apariția un nou coleg de clasă, este vorba despre Yngve, un tânăr care sosise de curând în oraș, deoarece Jarle se simte foarte atras de el.
METEOR
Meteoritul
SF, SUA, 1979
R: Ronald Neame
D: Sean Connery, Natalie Wood, Karl Malden, Brian Keith, Martin Landau
Un SF cu efecte speciale spectaculoase și o coloană sonoră remarcabilă care a obținut o nominalizare la ceremonia decernării premiilor Academiei Americane de Film, ediția 1980.
Forțele americane și cele sovietice se unesc pentru a salva omenirea de dezastrul provocat de un meteorit. Pentru că au mai rămas doar șase zile până la impact, Bradley (Sean Connery), un om de știință american, îi cere președintelui (Henry Fonda) să solicite asistența rușilor. În momentul în care primele fragmente lovesc pământul, distrugând o zonă din Siberia, sovieticii îl trimit pe cel mai bun om de știință al lor, Dubov (Brian Keith). Astfel, Bradley va face echipă cu Dubov și cu Tatiana (Natalie Wood), asistenta celui din urmă, cea care asigură traducerea și care se va îndrăgosti de Bradley.
Pelicula a obținut o nominalizare la Oscar la categoria cel mai bun sunet.
MIDNIGHT IN THE GARDEN OF GOOD AND EVIL
Noaptea dintre bine şi rău
Crimă, SUA, 1997
R: Clint Eastwood
D: Kevin Spacey, John Cusack, Jack Thompson, Lady Chablis, Alison Eastwood
Bine ați venit în Savannah, Georgia, orașul cu nopți fierbinți și crime cu sânge rece!
Când jurnalistul New York-ez John Kelso (John Cusack) sosește în Savannah pentru a scrie un articol despre o exclusivistă petrecere nu avea nici cea mai vagă idee despre întorsătura pe care o vor lua evenimentele.
Pelicula regizată de Clint Eastwood are la bază romanul lui John Berendt, carte care a fost best-seller vreme de patru ani. John Kelso (John Cusack) este un jurnalist din New York, în fapt un alter ego al lui Berendt, care sosește în Savannah pentru a scrie un articol despre petrecerea de Crăciun organizată de sofisticatul Jim Williams (Kevin Spacey). Se întâmplă însă ceva neprevăzut. După petrecere, Williams îl ucide pe Billy Hanson (Jude Law), cel care este iubitul lui, invocând apărarea legitimă. Această crimă îl detemină pe Kelso să își schimbe planurile, el hotărînd să rămână pentru relata de la fața locului de la proces. Astfel, el are prilejul să îi cunoască mai bine pe localnici, întâlnind câteva persoane bizare și excentrice, printre care și pe Lady Chablis (care joacă propriul rol), un travestit de culoare, Joe Odom (Paul Hipp), Mandy Nichols (Alison Eastwood), preoteasa voodoo Minerva (Irma P. Hall) sau Sonny Seiler (Jack Thompson), avocatul apărării în procesul lui Williams.
MINA OLIN SIIN (AKA. I WAS HERE)
Am fost aici
Dramă, Estonia, 2008
R: René Vilbre
D: Rasmus Kaljujärv, Hele Kore, Tambet Tuisk, Margus Prangel, Marilyn Jurman
Drama unui tânăr genial care, din cauza lipsei de bani, ajunge să văndă droguri pentru a supraviețui. Paradoxal este că ceea ce l-ar putea ajuta să scape din vârtejul în care intrase ar fi tocmai intervenția autorităților care, arestîndu-l l-ar putea salva.
Rass este un tânăr de elită din Estonia care locuiește singur într-o mahala. În ciuda situației precare în care se află, el are ambiții mari în ceea ce privește viitorul său. Cu toate acestea, pentru a putea supraviețui, el este de acord să vândă droguri, alegere care îi va complica viața mai mult decât s-ar fi gândit, afundîndu-l în situații care mai de care mai periculoase. Ironic este că ceea ce l-ar putea ajuta să scape din vârtejul din care nu mai putea ieși singur era tocmai intervenția autorităților care, paradoxal, arestîndu-l l-ar putea salva.
MYSTERY TRAIN
Mystery Train
Comedie, SUA, 1989
R: Jim Jarmusch
D: Masatoshi Nagase, Youki Kudoh, Screamin’ Jay Hawkins, Cinqué Lee, Rufus Thomas
Aflați care este imaginea Americii din perspectiva outsiderilor, a turiștilor care vin de peste mări și țări și chiar de pe alte continente și ajung în Memphis, leagănul muzicii rock, al Casei de discuri Sun Records și al lui Elvis Presley.
Pelicula “Mystery Train“ este alcătuită din trei fragmente. În fiecare dintre cele trei părți sunt implicați turiști străini care vin în Tennessee, acțiunea fiind plasată la hotelul Memphis, renovat astfel încât să devină un tribut adus lui Elvis Presley. În prima poveste sunt implicați doi turiști din Japonia (Masatoshi Nagase and Youki Kudoh), este vorba despre doi oameni foarte devotați muzicii rock americane din anii ’50, pentru care acesta este Tărâmul Făgăduinței. În cea de-a doua poveste, o întâlnim pe Luisa (Nicoletta Braschi), o văduvă din Italia care a pierdut orice speranță și a venit aici, nădăjduind că va reuși să mai dea un sens vieții sale. Cea de-a treia poveste se oprește asupra aventurilor lui Dee Dee, ale iubitului ei și asupra disfuncționalei sale familii.
NACHT VOR AUGEN (AKA. A HERO’S WELCOME)
Noaptea din faţa ochilor
Dramă, Germania, 2008
R: Brigitte Bertele
D: Hanno Koffler, Petra Schmidt-Schaller, Jona Ruggaber, Margarita Broich, Wolfram Koch
Deși este primt ca un erou după ce se întoarce din Afganistan, un tânăr de douăzeci și cinci de ani nu reușește să mergă mai departe cu viața lui, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din locul în care fusese în misiune.
David este un soldat german de douăzeci și cinci de ani care tocmai s-a întors acasă dintr-o misiune în Afganistan. În Black Forest, el este primit cu mare căldură de către mama sa, de Kirsten, iubita lui, și de către fratele lui de opt ani, un puști timid care își privește fratele cu admirație. Însă, David de acum nu mai este cel de odinioară. Brusc, el nu mai este comunicativ. La scurt timp după sosire, el primește recunoașterea faptelor sale eroice. Este vroba despre faptul că asasinase un afgan, fiind în legitimă apărare, salvînd astfel viața celor din unitate. Treptat, situația pare să se normalizeze. David își reia slujba de paramedic și se mută împreună cu Kirsten. Însă, el nu poate dormi noaptea, fiind chinuit de coșmarul întâmplărilor din Afganistan. Astfel, viața eroului scapă de sub control.
În cele din urmă, David le va mărturisi apropiaților faptul că, în actul lui eroic din Afganistan, el împușcase un băiat de opt ani. Consecințele acestei dezvăluiri vor apărea imediat, deoarece o parte dintre ei îi vor întoarce spatele și își va pierde și slujba.
NIGHT ON EARTH
Noapte pe Pământ
Comedie, SUA, 1991
R: Jim Jarmusch
D: Gena Rowlands, Winona Ryder, Giancarlo Esposito, Armin Mueller-Stahl, Rosie Perez
Cinci taximetere, cinci orașe, o singură noapte.
“Night on Earth” se constituie dintr-o succesiune de cinci comedii care se întâmplă simultan, dar în zone de pe Terra. Fiecare secțiune se oprește asupra relației dintre șoferul de taxi și pasagerul sau pasagera sa în timp ce împart interiorul unei mașini. Povestea începe în Los Angeles, chiar atunci când lumina Apusului se îneca în întunericul nopții. Urmează New York-ul, apoi, Parisul, Roma și Helsinki, unde, în ultima secvență soarele răsare din nou, astfel încât noaptea cu întunericul ei dispare din nou în lumina zilei.
OF MICE AND MEN
Oameni şi şoareci
Dramă, SUA, 1992
R: Gary Sinise
D: John Malkovich, Gary Sinise, Ray Walston, Casey Siemaszko, Sherilyn Fenn
Erau vremuri grele care furau speranțele oamenilor și îi lăsau fără demnitate. Atunci se întâmplă povestea acestor doi bărbați legați de o prietenie cum nu a mai fost alta, povesta a doi oameni care își găsesc speranța într-un vis care devine al amândurora. Obosiți și murdari, ei merg împreună pe un drum prăfuit care duce la o fermă.
Gary Sinese este cel care regizează această peliculă înspirată de romanul classic al lui John Steinbeck, tot el fiind și acela care îl interpretează pe George Milton, unul dintre cele două personaje-cheie ale poveștii. Plasată în perioada Marii Recesiuni, adică în anii ’30, filmul începe cu o secvență în care cei doi, George (Sinese) și Lennie (John Malkovich) fug de o femeie care are rochia sfâșiată. Aceasta pusese o gașcă de bandiți pe urmelel lor pentru ca cei doi să fie alungați dincolo de graniță. După o nesfârșită cursă cu autobuzul și încă zece mile de mers pe jos, George și Lennie ajung la o fermă din San Joaquin Valley, California, loc unde își caută ceva de muncă. George visează să pună împreuă cu Lennie ceva bani deoparte pentru a cumpăra o bucată de pământ unde să își poată construi o casă și este încrezător că își vor realiza visul în California. Din păcate pentru ei, cel care conduce această fermă este Curley (Casey Siemaszko). Iar Lennie pare a fi favoritul familiei Curley, deoarece șeful se distrează chinuindu-l, în vreme ce nevasta frustrată a acestuia (Sherilyn Fenn) îi făcea avansuri. George îl avertizează pe Lennie, să stea departe de nevasta lui Curly, însă acesta nu îl ascultă, ci o urmărește pe femeie într-un bar, iar aici are loc o tragedie. În consecință, toate visele și speranțele celor doi se duc pe Apa Sâmbetei într-o secundă.
Pelicula i-a adus lui Gary Sinese o nominalizare la Golden Palm, la Festivalul Internațional de Film de Cannes.
ONE WEEK
O săptămână
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mcgowan
D: Joshua Jackson, Liane Balaban, Campbell Scott, Fiona Reid, Emm Gryner
Un tânăr care este diagnosticat cu cancer, în loc să înceapă imediat tratamentul, își cumpără o motocicletă și pornește într-o călătorie prin țară.
“O săptămână” spune povestea lui Ben Tyler (Joshua Jackson), un tânăr de douăzeci și cinci de ani care este diagnosticat cu cancer. Dramatic este faptul că șansele lui de supraviețuire sunt de doar 10%. Deși trebuie să înceapă tratamentul imediat, Ben alege să își cumpere o motocicletă și să plece într-o călătorie care începe la Toronto și se va sfârși la Tofino. Samantha (Liane Balaban), logodnica sa, găsește că acesta este un gest nesăbuit, așa că refuză să-l însoțească, iar Ben realizează că ceva a lipsit întotdeauna din relația lor, însă abia acum și-a dat seama de asta. Printre alte neîmpliniri ale sale se numără și slujba lui de profesor de engleză și faptul că are un manuscris pe care nimeni nu vrea să-l publice. În timpul călătorie sale, Ben va întâlni mulți oameni care îl vor ajuta să înțeleagă ce este ceea ce-și dorește de fapt. În cele din urmă, întâlnirea cu Tracey (Emm Gryner) îl va face să fie sigur de faptul că nu este îndrăgostit de Samantha, așa că atunci când va sosi momentul va pune capăt relației. El face un legământ să trăiscă fiecare zi la intensitate maximă și, în loc să se întoarcă la Toronto pentru tratament, alege să continue călătoria. Însă, starea lui de sănătate se înrăutățește, așa că este pus în situația de a-și reconsidera decizia. Foarte bolnav și slăbit, Ben nu este deloc sigur în ce direcție să o ia.
PETER’S FRIENDS
Prietenii lui Peter
Comedie, Marea Britanie, 1992
R: Kenneth Branagh
D: Kenneth Branagh, Emma Thompson, Rita Rudner, Stephen Fry, Hugh Laurie
Se apropie Anul Nou, iar acesta poate fi un prilej pentru a organiza o reuniune cu foștii colegi din facultate. Pelicula ia în discuție subiecte precum prietenia, mariajul, fidelitatea, materialismul sau depășirea situației-limită în care te aduce pierderea cuiva drag.
Comedia “Prietenii lui Peter” este un fel de versiune britanică a lui “The Big Chill” (1983) și este regizată de Kenneth Branagh. Câțiva prieteni se întâlnesc după zece ani de când fuseseră împreună într-o trupă de muzică și comedie de la Universitatea Cambridge. Acum, ei au în jur de 30 de ani, iar cel care inițiază această reuniune este unul dintre ei, Peter Morton (Stephen Fry), cel care moștenise de la tatăl său o proprietate impresionantă. Ideea lui este aceea de a-și invita foștii colegi să petreacă vacanța de Anul Nou la el. De când nu se mai văzuseră, în viața lor se petrecuseră multe schimbări, însă Peter are un secret care îi va șoca pe toți.
PISTOLEROS
Pistolarii
Acțiune, Danemarca, 2007
R: Shaky González
D: Erik Holmey, Zlatko Buric, Sofie Lassen-Kahlke, Robert Hansen, Thure Lindhardt
De-a lungul anilor, legenda unor hoți pistolari ajunși dincolo de gratii a avut soarta unui bulgăre care s-a rostogolit la vale prin zăpadă, astfel încât nu se mai știa exact dacă era vorba despre unu, cinci sau zece milioane furate.
În momentul în care decid să dea ultima lovitură, totul mergea incredibil de rău pentru infractorul Frank Lowies și banda lui de hoți. După ce sunt prinși și trimiși în spatele gratiilor, delincvenții ajung să fie o adevărată legendă urbană, iar polițiștii nu au reușit niciodată să recupereze întreaga sumă furată. De-a lungul anilor, legenda a avut soarta unui bulgăre care s-a rostogolit la vale prin zăpadă, astfel încât nu se mai știa exact dacă era vorba despre unu, cinci sau zece milioane. Oare este ceva adevăr în toată povestea asta sau este o mare invenție de la un capăt la celălalt?
REYKJAVIK-ROTTERDAM
Reykjavik – Rotterdam
Thriller, Islanda, 2008
R: Óskar Jónasson
D: Baltasar Kormákur, Ingvar E. Sigurdsson, Lilja Nott Thorarinsdottir, Throstur Leó Gunnarsson, Victor Löw
După ce a primește a doua șansă, eroul poveștii lui Óskar Jónasson este decis să nu mai greșească.
După ce a fost concediat, Christopher (Baltasar Kormakur) se simte precum peștele pe uscat, iar șansa de a-și găsi de muncă în altă parte nu prea există, deoarece motivul concedierii era legat de trafic ilegal de alcool. Cu toate acestea, pentru că prețul alcoolului este ridicat, Christopher nu ratează ocazia de a mai câștiga un ban. Situația nu este deloc ușoară pentru el, iar problemele cu banii devin din ce în ce mai serioase. Totuși, cu ajutorul unui prieten, Christopher reușește să își recapete slujba, iar de această dată este decis să lase totul în urmă odată pentru totdeauna.
RUBIN AND ED
Rubin şi Ed
Comedie, Marea Britanie, 1991
R: Trent Harris
D: Crispin Glover, Howard Hesseman, Karen Black, Michael Greene, Brittney Lewis
Urmăriți povestea unui tânăr timid și singuratic care locuiește în hotelul mamei sale și care primește de la aceasta o somație de a-și face cel puțin un prieten.
Rubin Farr (Crispin Glover) este un tânăr timid și singuratic care locuiește în hotelul mamei sale. Astfel, în loc să iasă, el preferă să își facă de lucru în camera sa. Oricum, mama lui are cu totul alte planuri pentru fiul său. Astfel, ea îi cere lui Rubin să iasă și să își facă cel puțin un prieten. Neavând alternativă, tânărul capitulează și începe căutările. Așa îl întâlnește pe Ed Tuttle (Howard Hesseman, pe care îl veți putea urmări într-unul dintre cele mai bune roluri ale sale), un bărbat de divorțat de vârstă mijlocie. Acesta acceptă să ia masa cu Rubin și cu mama acestuia, însă, în schimb, tânărul Farr trebuie să accepte să participe la un seminar al organizației la care aderase Tuttle. Toate decurg conform planurilor până în momentul în care Ed are neinspirata idee de a deschide ușa congelatorului, iar acolo vede pisica moartă a lui Rubin.
SCREAMERS: THE HUNTING
Asasini cibernetici: Vânătoarea
Horror, SUA, 2009
R: Sheldon Wilson
D: Gina Holden, Jana Pallaske, Lance Henriksen, Greg Bryk, Tim Rozon
Un semnal suspect de pe Sirius 6B îi determină pe membri unei echipe de salvatori să pornească spre acesată planetă pe care o credeau abandonată după ce rasa umană fusese distrusă de către Screamers.
Au trecut treisprezece ani de când mașinăriile ucigașe cunoscute sub numele de Screamers au distrus populația umană de pe Sirius 6B. Însă, după un semnal de pericol o echipă de salvare pleacă pe planeta pe care o creeau abandonată. Oare este vorba despre o colonie umană de supraviețuitori? Sau poate că cei numiți Screamers sunt implicați în ceva mai înspăimântător decât se știa? Dar dacă hibrizii vor să plece de pe Sirius S6 pentru a-și finaliza misiunea: anihilarea completă a rasei umane?…
SEE YOU IN THE MORNING
Ne vedem dimineaţă
Romantic, SUA, 1989
R: Alan J. Pakula
D: Jeff Bridges, Alice Krige, Farrah Fawcett, Drew Barrymore, Lukas Haas
O comedie romantică din care aflăm povestea a două familii care se află în confuzia pricinuită de divorț și recăsătorie.
Larry Livingston (Jeff Bridges), un psihiatru din New York, are o soție foarte frumoasă, Jo (Farrah Fawcett), o soacră foarte înțelegătoare, Neenie (Frances Sternhagen), și doi copii care îl iubesc foarte mult. Este imaginea unui mariaj perfect, însă magia este spulberată de Jo care rostește cuvintele care sunt semnalul că o relație se află în punctul terminus: “We need to tack” (Trebuie să vorbim).
În mai puțin de un an de la acest moment, discuțiile, dar și mariajul sunt încheiate. Jo își ia copiii și pleacă, urmându-și cariera de succes în televiziune. Astfel, Larry o poate vedea în fiecare seară, prezentînd un nou parfum la televizor. Golul din viața lui este umplut cu muncă și prieteni precum Sidney (Linda lavin), o femeie care îl înțelege pe Larry și este convinsă că atunci când va întâlni pesoana potrivită acesta își va recăpăta încrederea în dragoste. Astfel, ea i-o prezintă pe Beth Goodwin (Alice Krige), care este un fotograf talentat și își crește singură cei doi copii. În ciuda faptului că sunt stânjeniți de avântul de pețitoare al lui Sidney, atracția dintre cei doi este evidentă. Povestea se întâmplă până la urmă firesc, iar cei doi se îndrăgostesc și decid să se căsătorească. Acum, pe lângă faptul că trebuie să stabilească o relație cu cei doi copii ai soție sale, el trebuie își facă timp și pentru copiii lui de care îi este foarte dor.
SIGNORINA EFFE (AKA. SIGNORINAEFFE / MISS F)
Signorina Effe
Dramă, Italia, 2007
R: Wilma Labate
D: Filippo Timi, Valeria Solarino, Sabrina Impacciatore, Fausto Paravidino, Giorgio Colangeli
Dragoste în vremea… protestului.
O poveste de iubire poate începe oricum. Firile romantice se pot gândi la Cupidon cel dolofan, la Făt Frumos sau la… femeile frumoase care au rescris povestea Cenușăresei. Ei bine, Wilma Labate, care este și coscenaristă, a creionat un început atipic pentru această idilă. Suntem la Torino, în anii ’80. Emma (Valeria Solarino) a crescut într-o familie de muncitori, dar ambițiile ei în viață au fost de la început foarte mari. Pentru a ajunge acolo unde visa, ea a început să muncească de când era foarte mică. Acum, tânăra lucrează la Fiat, într-o poziție foarte bună, și urmează să se căsătorească cu Silvio (Fabrizio Gifuni), unul dintre directorii de aici. Însă, dintr-o dată, totul se dă peste cap. În septembrie 1980, Fiat Group anunța că urmează o concediere masivă, fiind vorba despre 15000 de angajați. În consecință, se declanșează o grevă care va dura 37 de zile. În această atmosferă de ură marcată de conflictul dintre muncitori și cei din conducerea companiei, Emma se îndrăgostește de Sergio (Filippo Timi), unul dintre lucrătorii secției auto. Urmează o poveste de iubire care va dura cât conflictul de muncă, o idilă intensă care o va aduce pe Emma în postura de a privi aceeași realitate din alt unghi, unul complet diferit. Astfel, o eră în care toate speranțele fuseseră distruse se sfârșește, în vreme ce aceea care urmează nu prevestește nimic bun. Ca-n viață, în doar câteva zile, Emma are parte de cea mai dură experiență a vieții sale.
SKIN (DIR. ANTHONY FABIAN)
Culoarea pielii
Biografic, Marea Britanie, 2008
R: Anthony Fabian
D: Sophie Okonedo, Sam Neill, Alice Krige, Tony Kgoroge, Ella Ramangwane
“Culoarea pielii” este o emoționantă poveste despre familie, iertare și despre triumful spiritului uman.
Pelicula regizată de Anthony Fabian ia în discuție problema apartheid-ului din Africa de Sud. Sandra Laing este o fetiță de culoare cu o figură distinctă care se născuse în 1950. Părinții ei, Abraham și Sannie, sunt afrikaneri care nu au niciun fel de complex legat de rădăcinile lor. Fetița este foarte îndrăgită de oamenii din comunitatea în care trăiește familia ei. Însă, la vârsta de zece ani, este trimisă la o școală din orașul Piet Retief, astfel încât Sandra ajunge să trăiască în comunitatea oamenilor albi, iar anii care vor urma vor fi foarte grei pentru ea. Pelicula prezintă evoluția sa, calătoria Sandrei de la respingere la acceptare, de la trădare la reconciliere, lupta îndârjită a acesteia de a-și găsi locul într-o lume care se află într-o continuă schimbare și în cele din urmă, în ciuda tuturor obstacolelor, victoria ei.
Avînd la bază o povestea adevărată, “Skin” este o dramă biografică ai căror eroi principali sunt interpretați de către Sam Neill și Sophie Okonedo.
SNOW FALLING ON CEDARS
Parfum de cedru
Dramă, SUA, 1999
R: Scott Hicks
D: Ethan Hawke, Youki Kudoh, James Cromwell, Richard Jenkins, Max Von Sydow
Un American de origine japoneză este acuzat de crimă, iar dovada nevinovăției sale ar putea fi la ziaristul care relatează de la proces. Problema este că actuala soție a celui cercetat este fosta iubită a reporterului.
La nouă ani după atacul de la Pearl Harbor, într-un orășel din Nord-Vestul Pacificului, oamenii se luptau cu moștenirea tulburătoare a politicilor americane împotriva americanilor de origine asiatică. În decembrie 1950, Kazuo Miyamoto (Rick Yune), un american de origine japoneză, este acuzat de crimă după ce prietenul lui apropiat Carl Heine (Eric Thal) este găsit mort. Procurul cazului este Alvin Hooks (James Rebhorn), avocatul apărării este Nels Gudmundsson (Max Von Sydow), iar cel care relatează pentru ziarul local este reporterul Ishmael Chambers (Ethan Hawke). Pentru ziarist este dificil să rămână obiectiv, deorece prima lui iubită, Hatsue (Youki Kudoh), o americancă de origine japoneză, se căsătorise ulterior cu Kazuo. Ishamel ar putea avea dovada că Miyamoto este nevinovat, dar, pentru a-l ajuta, ar trebui să pună de-o parte trecutul și toate sentimentele pentru Hatsue. “Snow Falling on Cedars” se inspiră din romanul lui David Guterson.
Pelicula a obținut o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună imagine, precum și premii și nominalizări la American Society of Cinematographers, Chicago Film Critics Association Awards, Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards, Golden Trailer Awards și Las Vegas Film Critics Society Awards.
OBSERVE AND REPORT
Fii pe fază şi raportează
Comedie, SUA, 2009
R: Jody Hill
D: Seth Rogen, Anna Faris, Ray Liotta, Michael Pena, Dan Bakkedahl
Ronnie Barnhardt (Seth Rogan), șeful celor care asigură paza la Forest Ridge Mall, locuiește împreună cu mama sa, o femeie alcoolică, este îndrăgostit de Brandi (Anna Faris) și, în fiecare zi, ia o cafea de Nell. Visele de mărire ale lui Ronnie sunt puse la grea încercare în momentul în care Mall-ul cade pradă unui exhibiționist. Deși Barnhardt vrea să-i prindă pe infractori, el nu are deloc abilități de investigator, așa că tot ceea ce reușește este să facă acuzații foarte grave. Prin urmare, cel care este trimis să rezolve acest caz este detectivul Harrison (Ray Liotta). Pentru Ronnie, asta este o provocare, deoarece va încerca să fie el cel care îl va prinde pe exhibiționist. Dacă planul îi reușește, aceasta ar putea fi șansa lui de a deveni polițist și atuul pentru a câștiga inima lui Brandi. Singurul obstacol care îi stă în cale pare să fie acest polițist care chiar știe ce are de făcut pentru a soluționa ancheta.
STORAGE
Depozitul
Thriller, Australia, 2009
R: Michael Craft
D: Matthew Scully, Damien Garvey, Saskia Burmeister, Robert Mammone
Un tânăr de 17 ani realizează că, după ce a pornit pe un drum întunecat, este imposibil să se mai întoarcă înapoi. El descoperă dovezile unei crime și este decis să îl aducă pe vinovat în fața justiției.
După ce tatăl său este asasinat brutal, Jimmy (Matthew Scully), un tânăr de 17 ani, este singur și nefericit. Copleșit de durere, el alege să locuiască împrună cu unchiul Leonard (Damien Garvey), un fost ofițer SAS care avea un depozit subteran în oraș. În timp ce explora labirintul de coridoare, Jimmy îl întâlnește pe Francis (Robert Mammone), un bărbat sărit de pe fix care părea să ascundă urmele unei crime. El îi spune unchiului lui ce descoperise și, pentru că nu aveau încredere în autorități, cei doi decid să meargă să-l confrunte pe Francis. Astfel, Jimmy descoperă că, după ce ai început să mergi pe un drum întunecat, este imposibil să mai faci cale-ntoarsă.
STRANGER THAN PARADISE
Mai ciudat decât paradisul
Comedie, SUA, 1984
R: Jim Jarmusch
D: John Lurie, Eszter Balint, Richard Edson, Cecillia Stark, Danny Rosen
Povestea a doi veri din Ungaria care, de la o relație dominată de ostilitate și indiferență, ajung să țină unul la celălat.
Willie (John Lurie) este un tip pasionat de jocuri de noroc a cărui verișoară, Eva (Eszter Balint), intenționează să se mute din Europa de Est în America și îl informează că are nevoie să stea la el pentru zece zile. Deși nu este fericit să o știe pe verișoara sa prin zonă, după ce îi prezintă avantajele stilului de viață american, Eva fură ceva de la magazinul din colț, iar Willie este, în egală măsură surprins și impresionat. După ostilitatea și indiferența de la început, prejudecățile dispar, iar afecțiunea dintre cei doi exilați începe să crească. După ce Eva pleacă din New York, Willie reușește să își vadă verișoara așa cum este, adică oaia neagră a familiei, așa cum era considerat și el. Un an mai târziu, Willie și Eddie, cel mai bun preten al său, sunt prinși că trișează la un meci de pocker, așa că decid să închirieze o mașină și să meargă să o viziteze pe Eva. Aici, cei doi se plictisesc destul de repede, așa că decid să o “răpească” pe fată pentru a merge toți trei în Florida. După ce sosesc, totul începe să se prăbușească: cei doi pierd aproape toți banii la pocker, iar Willie începe să se poarte din nou urât cu Eva. Totul merge anapoda, iar Eva se găndește să se întoarcă în Europa, în vreme ce Eddie și Willie visează să își recupereze banii pierduți.
TEA WITH MUSSOLINI
La ceai cu Mussolini
Dramă, Italia, 1999
R: Franco Zeffirelli
D: Cher, Judi Dench, Joan Plowright, Maggie Smith, Lily Tomlin
O poveste dramatică din anii ’30, adică vremurile Italiei fascistă a lui Mussolini și primii ani din viața regizorului Franco Zeffirelli.
“La ceai cu Mussolini“ este o poveste semiautobografică plasată în vremea Italiei lui Mussolini, o producție inspirată de primiii ani din viața regizorului Franco Zeffirelli. Eroul filmului este Luca, un copil nelegitim (personaj interpretat în copilărie de Charlie Lucas, iar ca adolescent de Baird Wallace), fiul unui om de afeceri Italian. După ce mama copilului moare, acesta este crescut de o englezoaică (Joan Plowright), într-o comunitate engleză din Florența prezidată de soția unui fost diplomat (Maggie Smith). Este vorba despre mai multe femei aristocrate excentrice de aici care trăiesc cu sentimentul unei protecții garantate de însuși Mussolini. Curând, lui Hester, Arabellei și lui Mary li se adaugă americancele Elsa și Georgie, toate împărtășind dragostea pentru Italia și lipsa de îngrijorare în ceea ce privește creșterea percolului fascist. Însă, din momentul în care izbucnește războiul, viața lui Lucas și a femeilor din jurul lui se vor schimba dramatic. Cu toate acestea, cea mai afectată de întorsătura pe care o iau lucrurile va fi Elsa, care era evreică.
Pelicula a primit un premiu și o nominalizare la ceremonia decernării premiilor BAFTA, precum și premii și nominalizări la Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Awards, Italian National Syndicate of Film Journalists și Golden Trailer Awards.
THE ANARCHIST’S WIFE
Soţia anarhistului
Dramă, Germania, 2008
R: Marie Noëlle, Peter Sehr
D: Juan Diego Botto, María Valverde, Nina Hoss, Ivana Baquero, Jean-Marc Barr
O poveste de dragoste din vremea Războiului Civil din Spania. Urmăriți povestea unui cuplu în care dragostea îi ajută să depășească absolut orice obsacol.
Peste un million de oameni și-au pierdut viața în Războiul Civil din Spania, alte două milioane au ajuns prizonieri, iar 500.000 au fost expulzați! Urmăriți povestea unui cuplu în care dragostea îi ajută să depășească absolut orice obsacol. Avocatul Justo Calderón (Juan Diego Botto) este un republican înflăcărat care luptă împotriva lui Franco și a dictaturii sale atât în tranșee, cât și la radio. Soția sa, Manuela (Maria Valverde), o tânără, frumoasă, elegantă, neimplicată în nicio luptă politică, este foarte îndrăgostită de bărbatul ei și o mamă iubitoare pentru fiica lor, Paloma. Tânăra familie va fi pusă în situația de a îndura toate ororile războiului, suferința provocată de trădare, închisoare și torturtură. În momentul în care trupele lui Frango înving, Manuela pierde orice legătură cu Justo. Singure și fără bani, ea și Paloma se chinuie să supraviețuiască. Cu toate acestea, Manuela nu renunță nicio clipă la speranța că își va regăsi bărbatul într-o bună zi. În căutarile sale disperate, femeia vede într-o revistă o poză dintr-un lagăr de concentrare și este convinsă că acolo se află Justo.
“La Mujer Del Anarquista” (aka The Anarchist’s Wife) a avut premiera americană la Festivalul de film de la Sundance din 2009.
THE ART OF WAR II: BETRAYAL
Arta războiului: Trădarea
Acțiune, Canada, 2008
R: Josef Rusnak
D: Wesley Snipes, Athena Karkanis, Winston Rekert, Lochlyn Munro, Ryan Mcdonald
După ce află de la fiica lui “Mother” că moartea tatălui ei nu este deloc ceea ce pare, agentul Neil Shaw revine, fiind decis să răzbune asasinarea mentorului său în arte marțiale.
“The Art of War II: Betrayal“ este urmare a peliculei “The Art of War” (2000), regizată de Christian Duguay. După ce află de la fiica acestuia că "Mother" își găsise sfârșitul în condiții suspecte, agentul Neil Shaw (Wesley Snipes) este decis să răzbune moartea mentorului său în arte marțiale. Situația se complică mai mult decât se aștepta, deoarece, în scurt timp, agentul se trezește în mijlocul intrigilor de la Washington. Pe măsură ce descoperă tot mai multe cadavre în jurul său, Shaw realizează că este victima unui complot organizat și că trebuie să meragă până la capăt pentru a demonstra că nu el este asasinul.
THE BIG RED ONE
Mai presus decât Gloria
Război, SUA, 1980
R: Samuel Fuller
D: Lee Marvin, Mark Hamill, Robert Carradine, Bobby Di Cicco, Kelly Ward
Adevărata glorie a războiului este supraviețuirea.
Ceea ce urmează este unul dintre cele mai impresionante filme care au fost realizate vreodată despre Cel De-al Doilea Război Mondial. Regizat de Samuel Fuller, “Mai presus decât gloria”, spune o poveste semiautobiografică a unui echipaj de trăgători de elită care are un obiectiv precis: să nu moară. Sergentul Possum (Lee Marvin), veteren în Primul Război Mondial, are scopul de a-și îndeplini misiunea și de a se întoarce cu echipajul său cu bine acasă. Astfel, sloganul lor este: “Omoară-l pe inamic înainte ca el să te omoare pe tine!”
Pelicula a obținut o nominalizare la Palme d’Or, la Festivalul de Film de la Cannes și premii la Los Angeles Film Critics Association Awards și Seattle Film Critics Awards.
THE BIRD CAN’T FLY
Pasărea nu poate să zboare
Dramă, Olanda, 2007
R: Threes Anna
D: Barbara Hershey, Yusuf Davids, Tony Kgoroge, John Kani, Kira Wilkinson
O femeie care nu mai avea de mult timp o relație cu fiica sa află că trebuie să se întoarcă în orașul din care plecase pentru a participa la funeraliile celei care îi dăduse viață. Când ajunge aici, ea constată că orașul aproape că dispăruse, majoritatea celor pe care îi cunoștea nu mai trăiau, iar ea este bunica unui băiat de zece ani despre existența căruia află chiar acum. Deși vrea să-și crească nepotul, ea trebuie să se lupte cu tatăl natural pentru a gâștiga acest drept.
Melody (Barbara Hershey) se întoarce acasă pentru a participa la înmormântarea înstrăinatei sale fiice, June. Însă, după ce ajunge aici, constată că orașul aproape că dispăruse. De asemenea, ea va afla cu acest prilej că este bunica unui băiat de 10 ani pe care îl cheamă River și despre existența căruia nu știuse nimic până în acest moment. Femeia decide să-și ia nepotul cu ea, dar are de întâmpinat rezistența acestuia. Pentru Melody devine din ce în ce mai greu, deoarece, deși este sfătuită să plece, ea nu se va lăsa până când nu va află adevărul.
THE BOURNE IDENTITY
Identitatea lui Bourne
Acțiune, SUA, 2002
R: Doug Liman
D: Matt Damon, Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen, Brian Cox
Un bărbat mai mult mort decât viu este salvat din apele mării de un vas de pescari itallieni. El nu își amintește nimic depsre viața lui de până atunci și încearcă să înțeleagă de ce se află asasini pe urmele lui, cum de este atât de bun la arte marțiale și la ce i-a folosit în trecut faptul că vorbește fluent mai multe limbi.
Această peliculă de acțiune și suspans care s-a bucurat de un succes răsunător începe cu Jason Bourne (Matt Damon), un bărbat amnezic, care este salvat din Mediterana de echipajul unui vas de pescari italieni. El este aproape mort, iar singurele indicii desptre viața lui de până atunci sunt gloanțele din trupul lui și un cont bancar. El descoperă rapid că banii se află într-o bancă din Zurich și tot acolo îl așteaptă și o armă și acte de identitate. Imediat după, Bourne observă că este urmărit și înțelege că nu poate avea încredere în nimeni, așa că îi oferă unei femei, Marie (Franka Potente), 10.000 de dolari pentru a merge cu el la Paris. În ciuda reținerilor sale, femeia se urcă la volanul mașinii ei și pornește într-o călătorie care îi va schimba viața dramatic și pentru totdeauna. Pe măsură ce povestea avansează, iar tensiunea crește, Bourne descoperă că este foarte bun la arte marțiale, lupte, artă și limbi străine, iar asta poate fi o indicație în ceea ce privește ocupația sa din care nu își amintește nimic. Cu ajutorul lui Marie, el se apropie tot mai mult de adevăr, iar tensiunea devine de nesuportat.
Dincolo de succesul uriaș de care s-a bucurat în materie de încasări, “Identitatea lui Bourne” a primit numeroase nominalizări și premii la ASCAP Film and Television Music Awards, Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, American Choreography Awards, Art Directors Guild, Motion Picture Sound Editors și World Stunt Awards.
THE CANTERBURY TALES (AKA. I RACCONTI DI CANTERBURY)
Poveştile din Canterbury
Comedie, Italia, 1972
R: Pier Paolo Pasolini
D: Hugh Griffith, Laura Betti, Ninetto Davoli, Tom Baker, Pier Paolo Pasolini
O satiră la adresa standardelor sociale, sexuale sau religioase din Anglia secolului al XIV-lea.
Pentru realizarea acestei pelicule, regizorul Italian se inspiră din câteva dintre “Poveştile din Canterbury”, operă semnată de Geoffrey Chaucer. Mai exact, este vorba despre “Merchant”, “Friar”, “Cook”, “Miller”, “Wife of Bath”, “Reeve”, “Pardoner” și “Summoner”. Pelicula este o satiră la adresa standardelor sociale, sexuale sau religioase din Anglia secolului al XIV-lea. “Poveştile din Canterbury” face parte dintr-o “Trilogia vieții”, alături de “The Decameron” și de “The Arabian Nights”. În Italia, pelicula a fost catalogată drept obscenă.
THE CYCLE (AKA. THE DEVIL’S GROUND)
Ciclul
Horror, Canada, 2008
R: Michael Bafaro
D: Daryl Hannah, Leah Gibson, Twan Holliday, Lee Tomaschefski, Maria Gruending
Amatorii de producții horror nu trebuie să rateze această peliculă, din care nu vor lipsi suspansul, crimele, întâmplările îngrozitoare sau fantomele.
Câțiva tineri decid să meargă într-o pădure pustie pentru a studia locul unde se spunea că fusese un vechi cimitir indian. După ce încep să excaveze în adâncurile pădurii, ei vor descoperi ceva înspăimântător, este vorba despre un braț pe care încă se afla un ceas Rolex. Conștienți că, dacă merg mai departe, dovezile descoperite nu vor mai avea nicio legătură cu vreo veche civilizație, tinerii vor să lase totul și să plece. Însă, drumul înpoi nu este deloc așa de simplu precum și-ar fi dorit, căci eroii poveștii ajung să fie captivi în această pădure în care, dincolo de toate grozăviile, mai apare și o fantomă.
THE JOB (2009)
Slujba
Dramă, SUA, 2009
R: Shem Bitterman
D: Patrick Flueger, Ron Perlman, Taryn Manning, Joe Pantoliano, Mark Harelik
Această peliculă dramatică cu accente de comedie neagră are la bază piesa “The job” (1988) a lui Shem Bitterman.
Bubba Brady (Patrick Flueger, “The Princess Diaries”, “The Worlds Fastest Indian”) trăiește într-un orășel în care nu prea se mai întâmplă nimic din punct de vedere economic, ceea ce înseamnă zero oportunități pentru o slujbă. Ceea ce îl face să rămână aici este Joy (Taryn Manning "Hustle & Flow", "8 Mile"), care devine motivul pentru care Bubba respiră, femeia lângă care vrea să trăiască toată viața. Bărbatul are impresia că norocul este pe cale să îi surâdă atunci când îl întâlnește pe Jim (Ron Perlman "Hellboy", "City of Lost Children"), un vagabond care nu stătea nicăieri mai mult de 72 de ore. În schimbul locului de parcare pentru rabla lui, acesta îi oferă lui Bubba un pont care i-ar putea fi de folos pentru obținerea unei slujbe. Pentru Brady, acesta este abia începutul unui drum pe parcursul căruia eroul va avea foarte multe de învățat.
THE LAST HORROR MOVIE
Ultimul film horror
Horror, Marea Britanie, 2003
R: Julian Richards
D: Kevin Howarth, Mark Stevenson, Antonia Beamish, Jim Bywater, Christabel Muir
Urmăriți un teribil documentar despre crimă, o producție cutremurătoare pe care îl pot vedea numai cei cu inimă tare și mintea întreagă.
Grand Rapids, Michigan. La radio, se anunță că un criminal în serie care era responsabil de moartea a șase adolescenți dintr-o tabără a evadat din închisoare. O chelnăriță aude un zgomot, pași, zgomote, înficoșătoare și, dintr-o dată, figura unui om, Max Parry (Kevin Howarth), care îi spune: “Fimul pe care l-ai închiriat, am înregistrat peste, cred că ceea ce a ieșit ți se va părea mult mai interesant.” Ceea ce urmează este un video realizat de Max la Londra, un film în care el ucidea oameni sau pregătea masa pentru familie și prieteni fimînd la nunți (locul cel mai potrivit unde poți întâlni femei).
THE LAST LULLABY
Ultimul cântec de leagăn
Dramă, SUA, 2008
R: Jeffrey Goodman
D: Tom Sizemore, Sasha Alexander, Sprague Grayden, Bill Smitrovich, Ray Mckinnon
Un asasin plătit alege viața ușoară, lâsînd business-ul crimelor în grija altora. Însă, decizia protagonistului nu a însemnat instaurarea instantanee a calmului și a păcii, așa cum se aștepta acesta.
Price (Tom Sizemore “Saving Private Ryan”), un fost asasin plătit, este pus în situația de a se împăca cu ideea că trebuie să se pensioneze. Astfel, el renunță la business-ul crimelor, alegând viața unui om normal. Cu toate acestea, retragerea nu a însemnat instaurarea instantanee a calmului și a păcii, așa cum se aștepta Prince. Mai curând, sentimentele pe care le trăia protagonistul erau plictiseală, vid și, ceea ce era cel mai greu de suportat, neliniște. În această situație, Prince ia decizii care îl aduc în situații din care îi va fi foarte greu să mai iasă cu bine.
THE LAST TEMPTATION OF CHRIST
Ultima ispită a lui Iisus
Dramă, SUA, 1988
R: Martin Scorsese
D: Willem Dafoe, Harvey Keitel, Barbara Hershey, Harry Dean Stanton, David Bowie
“Ultima ispită a lui Iisus” – blasfemie sau… blasfemie?
Este vorba despre un omagiu, o reverență sau o blasfemie? Este rândul tău să spui ceea ce crezi despre cel mai controversat film al anilor ’80. Dincolo de seria nesfârșită de dispute și controverse, pelicula “Ultima ispită a lui Iisus” i-a adus lui Scorsese o nominalizare pentru cel mai bun regizor. Cel care îl interpretează pe Iisus este Willem Dafoe. Inspirat de romanul lui Nikos Kazantzaki, filmul îi va pune pe gânduri atât pe cei care cred, cât și pe cei care afirmă detașat că istoria ce constituie baza creștinismului este o găselniță menită să sperie sau măcar să impresioneze sufletele slabe.
Coloana sonoră semnată de Peter Gabriel i-a adus artistului o nominalizare la Globurile de Aur și, la aceeași ceremonie, Barbara Hershey a fost nominalizată la categoria cea mai bună actriță în rol secundar. De asemenea, pelicula lui Scorsese a mai primit o nominalizare la Grammy, una la MTV Movie Awards și un premiu la Festivalul de Film de la Veneția.
THE MAN WHO WOULD BE KING
Omul care voia să fie rege
Aventuri, Marea Britanie, 1975
R: John Huston
D: Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey, Shakira Caine
Un soldat britanic din India povestește cum a început aventura vieții lui. Pentru că ajunge la concluzia că țara în care se afla este prea mică, părăsește armata și pornește în căutarea gloriei și a bogăției, visul lui fiind acela de a ajunge să fie rege.
“The Man Who Would Be King” începe cu scriitorul Rudyard Kipling (Christopher Plummer) care lucrează la studiile sale. Singurătatea lui este întreruptă de sosirea unui individ care pare a fi sărit de pe fix, dar se dovedește că este vechea lui cunoștință, Peachy Carnahan (Michael Caine). Kipling ascultă fascinat de ceea ce îi povestește Peachy despre aventurile prin care a trecut împreună cu prietenul lui, Daniel Dravot (Sean Connery). Carnahan și Dravot fuseseră soldați în India în vremea în care britanicii făceau legea acolo. Cei doi ajung la concluzia că țara este prea mică pentru ei, așa că decid să plece către Kafiristan pentru a-și împlini dorința de a cunoaște gloria și de a avea parte de bogăție. De fapt, visul cel mare era acela de a deveni regi.
Pelicula regizată de John Huston care a fost inspirată de povestea lui Rudyard Kipling a obținut patru nominalizări la Oscar, două la BAFTA și o nominalizare la Globurile de Aur.
THE SPITFIRE GRILL
Un alt început
Dramă, SUA, 1996
R: Lee David Zlotoff
D: Alison Elliott, Ellen Burstyn, Marcia Gay Harden, Will Patton, Kieran Mulroney
O femeie care fusese eliberată din închisoare reușește să își schimbe viața și, în cele din urmă, și pe aceea a oamenilor din orașul pe care îl alesese să-i fie casă.
După ce iese din închisoare, Percy Talbott este decisă să o ia de la capăt, de această dată într-o nouă direcție. Astfel, ea ajunge în Gilead un orășel în care ea va reuși să realizeze ceea ce-și dorea. La scurt timp după sosirea sa, localnicii încep să facă speculații în ceea ce privește trecutul ei, iar Percy ajunge să fie foarte presată să facă rost de o cameră și de un job. Cea care îi întinde o mână de ajutor este Hannah, patroana îndărădnică a restaurantului Spitfire Grill. Destul de repede, Percy se împrietenește cu Hannah și cu Shelby, nepoata acesteia. Împreună, cele trei femei vor reuși să trezească din amorțire orașul și pe locuitorii lui.
TOM JONES (AKA. TOM JONES!)
Tom Jones
Comedie, Marea Britanie, 1963
R: Tony Richardson
D: Albert Finney, Susannah York, Hugh Griffith, Edith Evans, Joan Greenwood
Aventurile unui bărbat care devenise celebru pentru succesul pe care îl avea la femeile frumoase și plăcerea pentru mâncarea bună și băuturile fine.
Pelicula lui Tony Richardson se inspiră din romanul semnat de henry Fielding și îl are în rolul principal pe Albert Finney. Urmăriți o comedie spumoasă a cărui atmosferă este dată de atitudinea și limbajul eroului principal, dar și de situațile pe care acesta le crează cu sau fără intenție. Deși era un băiat de la țară, Tom Jones (Albert Finney), ajunge să fie unul dintre cei mai cunoscuți și admirați bărbați din Anglia secolului al XVIII-lea. Printre calitățile lui, cele care îl ajutaseră în doândirea statutului de care se bucura din plin erau și succesul pe care îl avea la femeile frumoase și plăcerea pentru mâncarea bună și băuturile fine. Totuși, Jones, ca orice om, avea și el neîmplinirile lui, iar ceea ce își dorea cel mai mult era să aibă foarte mulți bani și să câștige inima frumoasei Sophie Western (Susannah York).
Pelicula în care Albert Finney reușește una dintre cele mai bune interpretări ale carierei sale a primit șase nominalizări și patru premii Oscar; trei nominalizări și trei filme la ceremonia decernării premiilor BAFTA, precum și premii și nominalizări la Globurile de Aur, Grammy, Festivalul de Film de la Veneția și New York Film Critics Circle Awards.
VACANCY 2: THE FIRST CUT
Motelul groazei 2
Horror, SUA, 2009
R: Eric Bross
D: Agnes Bruckner, David Moscow, Scott G. Anderson, Arjay Smith, Trevor Wright
Jessica, logodnicul acesteia, Caleb, și amicul lui, Tanner să cazează la motelul Meadow View Inn, care se află undeva în mijlocul pustiului. Cei trei nu aveau nici cea mai vagă idee că cel care conducea acest business era un maniac, un dezaxat sadic care omoara cu sânge rece prin tortură. Scelerarea merge până într-acolo încât scenele de tortură, asasinatele sunt filmate și apoi vândute, ceea ce înseamnă că cineva le și cumpără, ca filme snuff.
VINETA (AKA. VINETA – THE SECRET PROJECT)
Vineta – Proiectul secret
Dramă, Germania, 2006
R: Franziska Stünkel
D: Peter Lohmeyer, Ulrich Matthes, Justus Von Dohnányi, Matthias Brandt, Susanne Wolff
Sebastian Färber (Peter Lohmeyer), un arhitect de top a cărui pasiune pentru muncă frizează obsesia, este cooptat într-un proiect secret. Cei șase oameni care se întâlnesc la acest workshop vor să realizeze designul orașului futuristic perfect. De coordonarea proiectului se ocupă Dr. Leonhard (Ulrich Matthes) și asistenta lui, Nina (Susanne Wolff). Curând, Färber suspectează faptul că Dr. Leonhard are cu totul alte intenții.
WINGS OF COURAGE
Pe aripile curajului
Aventuri, SUA, 1995
R: Jean-Jacques Annaud
D: Craig Sheffer, Elizabeth Mcgovern, Tom Hulce, Val Kilmer, Ken Pogue
Buenos Aires, Argentina, 1930. Doi pionieri ai aviației franceze, Jean Mermoz (Val Kilmer) și Antoine de St. Exupery (Tom Hulce), conduc Compagnie Générale Aéropostale, prima poștă pe calea aerului între orașe din America de Sud și cele din Franța. În momentul în care află despre calitățile pilotului Henri Guillaumet’s (Craig Sheffer), cei doi îl recrutează pentru ei pentru a acoperi ruta Santiago de Chile-Buenos Aires. Urmăriți uimitoarele aventuri ale acestor piloți de legendă, eroi extraordinari care au scris primele pagini ale poștei realizate pe calea aerului.
ZHAN. GU (AKA. THE DRUMMER)
Toboşarul
Dramă, Hong Kong, 2007
R: Kenneth Bi
D: Jaycee Chan, Tony Leung Ka Fai, Angelica Lee, Roy Cheung, Josie Ho
Povestea unui tânăr imprudent care, aflat într-un moment de cotitură al vieții sale, ajunge în Taiwan, iar aici cunoaște niște toboșari tradiționali cărora li se alătură. După tot ce învață de la aceștia, el devine unul dintre cei mai buni toboșari de inspirație zen.
Sid (Jaycee Chan) este un tânăr care realizează că partidele de sex ocazional pe care le are cu frumoasa Carmen, fiica șefului mafiei din Hong Konk este calea sigură către Iad. Tatăl său încearcă să aranjeze cumva lucrurile, așa că decide să îl trimită în Taiwan. Aici, Sid se împrietenește cu un grup de toboșari tradiționali zen, iar el speră să li se alăture acestora. Curând, eroul poveștii învață de la ei că toboșarul adevărat nu este acela care lovește cu bețele, ci cel care conștientizează în acel moment comuniunea dintre trup și suflet. În timp ce tatăl lui încearcă să rezolve situația pentru ca fiul lui să se poată întoarce în Hong Kong, Sid are parte de o instrucție serioasă în regim intensiv.
8_
8
Dramă, Franța, 2008
R: Abderrahmane Sissako, Gael Garcia Bernal, Mira Nair, Gus Van Sant, Jan Kounen
D: Nigist Anteneh, Tefera Gizaw, Fekadu Kebede, Ingvar Eggert Sigurðsson, Hringur Ingvarsson
Pelicula "8" este un lung-metraj realizat din opt scurt-metraje, fiecare cu alt regizor și alt subiectul, fără vreo legătură între ele. În anul 2000, 191 de țări afiliate la Națiunile Unite au fost de acord să se implice într-un program care avea ca scop reducerea sărăciei mondiale la jumătate, iar asta înainte de 2015. Astfel, fiecare filmuleț se focusează pe câte una dintre cele opt direcții stabilite de reprezentanții țărilor care conveniseră pașii pe care trebuie să îi urmeze în atingerea scopului. Pelicula a avut premiera mondială în anul 2008, la Festivalul de Film de la Roma.
Astfel, cele opt scurt-metrajele care compun pelicula sunt: "The Water Diary" (Jane Campion), “The Letter” (Gael García Bernal), “The story of Panshin Beka” (Jan Kounen), “How can it be?” (Mira Nair), “SIDA” (Gaspar Noé), “Tiya’s dream” (Abderrahmane Sissako), “Mansion on the hill” (Gus Van Sant) și “Person to Person” (Wim Wenders).
ATONEMENT
Ispăşire
Dramă, Marea Britanie, 2007
R: Joe Wright
D: Keira Knightley, James Mcavoy, Romola Garai, Vanessa Redgrave, Brenda Blethyn
Tot ceea ce poți face este să-ți imaginezi care este adevărul.
Uniți de iubire. Despărțiți de spaimă. Izbăviți prin speranță. Sfâşiați de trădare. Separați de război. Legați prin dragoste.
Într-o zi fierbinte din vara lui 1935, o familie din înalta societate britanică face ultimele pregătiri pentru o petrecere care urmează să aibă loc la casa aflată pe domeniul său. Deocamdată, nimic nu avea să prevestească ceea ce va urma. Iadul se dezlănțuie după ce Briony Tallis (Saoirse Ronan), o fetiță răutăcioasă în vârstă de 13 ani, îl acuză pe Robbie (James McAvoy), iubitul surorii ei mai mari, Cecilia (Keira Knightley), de un viol pe care, de fapt, acesta nu îl comisese. Afirmațiile ei vor schimba dramatic și pentru totdeauna destinele celor din jurul său. Astfel, Robbie ajunge să fie închis pentru mulți ani, în ciuda faptului că era nevinovat și, după ce își ispășește pedeapsa, acesta face tot posibilul să meargă mai departe cu viața lui.
Filmul a primit șase nominalizări și un premiu Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră; mai multe nominalizări și două premii BAFTA; cinci nominalizări și două premii la ceremonia decernării premiilor Globurile de Aur (cel mai bun film și cea mai bună coloană sonoră), precum și premii și nominalizări la London Critics Circle Film Awards, San Diego Film Critics Society Awards, Satellite Awards, Teen Choice Awards și la Festivalul de Film de la Veneția.
BLOODBROTHERS
Fraţi de cruce
Dramă, Franța, 2009
R: Robert Mulligan
D: Paul Sorvino, Tony Lo Bianco, Richard Gere, Lelia Goldoni, Yvonne Wilder
Eroul poveștii lui Robert Mulligan este un tânăr sesibil care provenea dintr-o familie de bețivani ce munceau din greu în construcții. După mai multe incidente, el realizează că șansa lui este să rupă tradiția bărbaților din familia sa, construindu-și calea fără să țină cont de insistențele acestora de a merge pe cărarea bătătătorită de ei.
În vara de după terminarea liceului, Stony De Coco (Richard Gere) află că viitorul lui a fost deja plănuit de către familia sa care era din calea-afară de bineintenționată. Cei care puseseră la cale stratagema erau Tommy (Tony Lo Bianco), tatăl băiatului, și unchiul său, Chubby (Paul Sorvino). Cei doi fac presiuni asupra proaspătului absolvent, insistînd ca acesta să urmeze tradiția familiei, adică să muncească din greu, după care să se relaxeze cu femeile, lichiorul și luptele. Însă, mai multe incidente din timpul verii îl ajută pe Stony să priceapă că, ceea ce este potrivit pentru cei doi ”înțelepți” ai familiei, nu este ceea ce își dorește el de la viață.
BROKEN THREAD
Firul rupt
Thriller, Marea Britanie, 2007
R: Mahesh Mathai
D: Linus Roache, Saffron Burrows, Andrea Corr, Roshan Seth, Prem Chopra
Un om de afaceri britanic este vânat de o femeie misterioasă din trecutul lui, iar acest coșmar amenință să aibă un impact direct asupra vieții familiei sale.
Ram (Linus Roache) este un om de afaceri de origine indiană care trăiește în Londra. Existența confortabilă a familiei sale trece prin momente foarte delicate din clipa în care capul familiei este asaltat de imagini pe care el le interpretează ca fiind din trecutul său. Jenny (Saffron Burrows) soția sa, își face griji pentru sănătatea mentală a bărbatului ei și încearcă să îl protejeze pe Sam, fiul adoptiv al celor doi, de teroarea în care trăiesc ei. Moartea tatălui său îi determină pe Ram și Jenny să meargă în India pentru a participa la ceremonia funerară. De fapt, este vorba despre viziuni pentru care Ram nu are nicio explicație. Ceea ce urmează nu este numai o întoarcere în îndepărata Indie, ci un drum în trecut, într-un trecut despre care el nu știa nimic, o călătorie înapoi în timp către răspunsurile pe care le căuta pentru a-și explica ceea ce i se întâmplă și pentru a-și găsi liniștea.
IN THE BLEAK MIDWINTER (AKA. A MIDWINTER’S TALE)
În miezul întunecat al iernii
Comedie, Marea Briatnie, 1995
R: Kenneth Branagh
D: Michael Maloney, Richard Briers, Mark Hadfield, Nicholas Farrell, Gerard Horan
Povestea unui actor ambițios și muncitor din Londra, a cărui carieră începe cu adevărat abia când părea că se sfârșise, adică din momentul în care el redescoperă bucuria de a juca teatru.
Joe Harper (Michael Maloney) este un actor foarte ambițios și muncitor din Londra care trece printr-o perioadă dificilă. În scurt timp, el a fost părăsit atât de iubită, cât și de producătoarea sa de la Hollywood, Nancy Crawford. Singura care pare să mai creadă în el și îi rămâne alături este Margaretta D’Arcy, cea care se ocupă de impresarierea sa. Pentru că nu se poate împăca nici în ruptul capului cu gândul că va petrece Crăciunul singur, șomer și trist, el are un plan. Încercându-și norocul care se dovedise cam șchiop în ultima vreme, Harper decide să regizeze producția “Hamlet”, fiind foarte încântat de ideea de a aduce teatrul în comunitate. El se gândește să finanțeze totul din economiile sale și un împrumut de la Margaretta, iar el să fie cel care îl interpretează pe prinț. Din distribuție fac parte morocănosul Henry Wakefield, narcistul Tom Newman, excentricul Carnforth Greville, impertinentul Vernon Spatch, Terry du Bois și zănatica Nina Raymond. Pe măsură ce repetițiile avansează, Joe și actorii din distribuție redescoperă bucuria de a juca teatru, bucurie pe care o pierduseră fiind concentrați pe ideea de a avea o carieră de succes și dorința de a fac bani. În acest moment, ei mai au o singură dilemă: Vor exista spectatori?
Pelicula lui Kenneth Branagh a obținut o nominalizare și un premiu pentru regie la Festivalul de Film de la Veneția, ediția din 1995.
LORD OF ILLUSIONS (AKA. CLIVE BARKER’S LORD OF ILLUSIONS)
Stăpânul iluziilor
Horror, SUA, 1995
R: Clive Barker
D: Scott Bakula, Kevin J. O’Connor, Famke Janssen, Daniel Von Bargen, Vincent Schiavelli
Un detectiv particular care fusese angajat să protejeze un magician foarte popular se găsește atras într-o lume a întunericului și a ocultismului.
Deși părea a fi vorba despre un caz de rutină, pentru un detectiv particular va începe cea mai neagră perioadă din viața sa. Astfel, pentru detectivul Harry D’Amour (Scott Bakula), necazurile încep după ce este abordat de o femeie foarte frumoasă, Dorothea Swann (Famke Janssen). Dorothea este căsătorită cu Philip Swann (Kevin J. O’Connor), un iluzionist foarte bogat, care se bucura de popularitate. Femeia este sigură că soțul ei se află în mare pericol. Deși inițial nu este de acord, Harry acceptă în cele din urmă să demareze investigațiile și așa descoperă că Swan și-a făcut dușmani dintr-o bizară sectă ocultă.
ROCKNROLLA
RocknRolla
Acțiune, SUA, 2008
R: Guy Ritchie
D: Gerard Butler, Tom Wilkinson, Thandie Newton, Mark Strong, Idris Elba
“RocknRolla” este o poveste din Londra despre sex, huligani și rock ‘n roll, este vorba despre o peliculă din care nu lipsesc umorul, acțiunea și în care îl veți recunoaște pe Guy Ritchie, cel care a regizat, printre altele, “Lock, Stock and Two Smoking Barrels” și “Snatch”.
Acțiunea peliculei are loc în zilele noastre, în capitala Marii Britanii, unde afacerile imobiliare au devenit mai importante decât traficul de droguri, iar delincvenții cu bani sunt cei mai entuziaști anteprenori. Astfel, în clipa în care un mafiot rus pune la cale o înșelătorie imobiliară, toți dubioșii din Londra vor să pună mâna pe acțiuni. Din acest moment, lăcomia devine limbajul universal, iar Lenny Cole (Tom Wilkinson), unul dintre șefii crimei, inteligentul One Two (Gerard Butler), Stella (Thandie Newton) și imprevizibilul Johnny Quid (Toby Kebbell), par să comunice fluent folosindu-l. Din clipa în care gloanțele încep să zboare, numai după ce fumul armelor de foc se va fi ridicat vom afla cine este cel care a scăpat cu viață și a câștigat și lozul cel mare.
STORM (2009)
Furtuna
Dramă, Germania, 2009
R: Hans-Christian Schmid
D: Kerry Fox, Anamaria Marinca, Stephen Dillane, Rolf Lassgard, Alexander Fehling
Un procuror al Tribunalului Internațional de la Haga descoperă schletele din dulapul unui politician croat care se bucura de mare succes.
Hannah Maynard (Kerry Fox) este un procuror al Tribunalului Internațional de la Haga care reușește să găsească pe cineva care să depună mărturie împotriva lui Goran Duric (Drazen Kuhn), un presupus criminal de război. În ciuda intereselor politice și a amenințărilor pe care le primește din partea sârbilor bosniaci naționaliști, Hannah realizează că adversarii ei sunt peste tot, și mai ales acolo unde se aștepta mai puțin. Cazul devine din ce în ce mai complicat mai ales că unul dintre martorii-cheie se contrazice în declarații. Povestea merge chiar mai departe, deoarece martorul se sinucide, Goran este la un pas de a fi iar liber, iar singura speranță a lui Hannah pare a fi participarea la înmormânatarea din Bosnia. Doar aici ar mai putea găsi ceva împotriva celui pe care voia să-l facă să plătească pentru toate crimele pe care le săvârșise.
THE EXORCIST
Exorcistul
Horror, SUA, 1973
R: William Friedkin
D: Ellen Burstyn, Max Von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack Macgowran
William Friedkin realizează acest film care este unul dintre cele mai înspăimîntătoare care au fost realizate vreodată.
Din clipa în care o încântătoare fetiță de doisprezece ani preia caracteristicile și vocea alteia, medicii spun că ei nu pot face nimic pentru a îndrepta situația. Însă, când oamenii încep să moară, mama fetei realizează că fiica ei este posedată de diavol. Astfel, ea este de părere că, pentru a-și recăpăta copilul, speranța este în ajutorul a doi preoți care pot oficia ritualul de exorcizare.
Plicula are la bază romanul best-seller al lui William Peter Blatty.
THE LANDLORD
Proprietarul
Comedie, SUA, 1970
R: Hal Ashby
D: Beau Bridges, Lee Grant, Diana Sands, Pearl Bailey, Marki Bey
Pentru Hal Ashby, “The Landlord” marchiază debutul său regizoral. Pelicula este o satiră socială în care pe atunci tânărul Beau Bridges interpretează un bărbat înstărit care renunță la bani, alegând să își urmeze dragostea.
Elgar Enders (Bridges) este un tânăr bogat și plictisit care cumpără un imobil într-o zonă rău famată din Brooklyn. Planurile lui sunt acelea de a-i evacua pe cei care locuiesc acum acolo, pentru a renova clădirea. Însă, locatarii, majoritatea lor oameni de culoare, au alte planuri, iar acestea nu se potrivesc deloc cu ale lui Enders. Ceea ce îi va da peste cap strategia este faptul că Elgar începe să să se împrietenească cu cei care îi deveniseră chiriași, iar după ce îi cunoaște își schimbă atitudinea față de ei. În cele din urmă, el își va părăsi locuința, mutîndu-se în construcția din Brooklyn. Povestea devine chiar mai colorată, deoarece el se îndrăgostește de Lanie (Marki Bey), o femeie mulatră, dar are și o relație cu Fanny (Diana Sands), una dintre doamnele căsătorite din clădire, iar aceasta rămâne însărcinată. Dorind să se răzbune, bărbatul femeii pornește în căutarea proprietarului, dar povestea se încheie înainte de a se întâmpla ceva grav. Fanny se gândește să dea copilul spre adopție, însă Edgar are un plan mai bun în ceea ce-l privește pe micuț.
Pelicula a obținut o nominalizare la Oscar la categoria cea mai bună actriță în rol secundar (Lee Grant) și câte o nominalizare la Globurile de Aur și BAFTA.