Sâmbătă, 29 decembrie, la CinemaTePeCa, vedem un film de excepție, “Actorul și sălbaticii”, conceput ca un pamflet politic a cărui acțiune se desfășoară în perioada interbelică, în contextul ascensiunii Mișcării Legionare.
„O Românie cenușie și tristă, fără joc, fără râs, fără bucurie”
Producția cinematografică “Actorul și sălbaticii” își propune să fie un manifest artistic împotriva mișcării legionare și a nazismului, un pamflet virulent la adresa totalitarismului, a agresivității sociale și politice și a cenzurii.
Cu trimitere la personalitatea marelui actor român Constantin Tănase, intriga filmului îl are în prim plan pe Costică Caratase (Toma Caragiu), directorul teatrului de revistă “Vox” care pregătește o satiră usturătoare la adresa naziștilor și a Gărzii de Fier, influente în România anilor ‘40. Refuzul lui Caratase şi al textierului său, evreul Ionel Fridman (Mircea Albulescu), de a renunţa la parodierea acestui subiect atrage după sine represaliile cele mai neașteptate.
Producția filmului, realizată de Studioul Cinematografic Bucureşti, a fost precedată de un mare scandal de culise. Astfel, Sergiu Nicolaescu ar fi intenționat să utilizeze povestea lui Constantin Tănase într-unul dintre filmele sale poliţiste, „Comisarul şi Tănase“. În cele din urmă, Titus Popovici l-a transformat pe Constantin Tănase în Costică Caratase, în interpretarea lui Toma Caragiu, iar regia i-a fost încredinţată lui Manole Marcus, care se afla la al cincilea lungmetraj realizat după un scenariu de Titus Popovici.
Din distribuția filmului, lansat pe 20 ianuarie 1975, au făcut parte Toma Caragiu (Costică Caratase), Margareta Pogonat (Elvira Caratase), Mircea Albulescu (Ionel Fridman), Ion Besoiu (Guţă Popescu), Marin Moraru (Vasile) şi Gheorghe Şimonca (Carol al II-lea).
Pelicula a fost distinsă cu două premii ale Asociației Cineaștilor din România (ACIN), dar și cu Premiul pentru scenografie al Festivalului de la Moscova, obținut de scenograful Virgil Moise. Mai multe despre acest film și ”facerea sa”, aflați din emisiunea CinemaTePeca, difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24 în fiecare weekend, într-o prezentare concisă și savuroasă, marca Cristian Tudor Popescu.