București Docuart Fest a organizat ieri, 27 septembrie, Gala de Deschidere DocuArt Fest 2016, eveniment care a umplut până la refuz sala de la Cinemateca Eforie.
Participanții s-au putut bucura de proiecția filmului documentar “100 de movile”, în regia lui R. Max T. Ciorbă, iar în încheiere au fost martori ai unei reprezențații muzicale surpriză oferită de Arcuș Trio.
La Cinemateca Eforie, cea de-a cincea ediție a festivalului DocuArt Fest a debutat cu unul dintre filmele înscrise în competiție în secțiunea principală. “100 de movile”, în regia lui R. Max T. Ciorbă, dezvăluie povestea unui saxofonist elvețian aflat în căutarea unui sunet și ritm nou. Acesta vizitează diferiți muzicieni români care încă păstrează folclorul în opera lor. Filmul poate fi privit în cheia unei călătorii antropologice, prin muzică. De la jazz la hip-hop, documentarul explorează crâmpeiele de autenticitate ale folclorului din acest spațiu cultural.
Max Ciorbă (n. 1991, Chişinău) a absolvit Academia de Muzică Teatru şi Arte Plastice din Chișinău, specialitatea Regie Film în 2014, iar în mai 2016 – studiile masterale, specialitatea Regie Film, la aceeaşi instituţie. Documentarele sale despre muzică oferă o introspecție a conexiunii între viața reală și cea artistică.
La finalul proiecției filmului documentar, cinefilii au asistat la un moment surpriză: trupa Arcuș Trio a oferit un moment de live performance la saxofon și clape, într-o reinterpretare inedită a unor piese folclorice românești. Trupa a fost fondată în 2015, iar în muzica lor găsim elemente folclorice din muzica tradițională românească și balcanică cu influențe de R&B, HipHop, prog-rock.
“Am ales să vizionăm în deschiderea DocuArt Fest filmul «100 de movile» (regie R. Max Ciorbă), pentru că mi-am dorit să transmit un mesaj – emoția autentică românească poate fi generată prin acorduri muzicale din folclorul nostru românesc și ne face să vibrăm în mod inconștient. Gala este un moment festiv, așa că am dedicat cea de-a cincea ediție DocuArt Fest spiritului românesc, iar momentul muzical oferit de trupa Arcuș Trio nu a făcut altceva decât să întărească acest mesaj. Pentru zilele următoare, am pregătit cinefililor peste 40 de documentare, masterclass-uri și dezbateri de actualitate. Fiecare film documentar va avea o dublă proiecție în fiecare dintre cinematografe și va fi însoțit de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu regizorii.” a declarat Daniela Apostol, organizatoarea festivalului DocuArt Fest.
Programul complet al celor 6 zile de proiecții și evenimente din perioada 28 septembrie – 2 octombrie de la Cinemateca Eforie și Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea poate fi consultat aici: //festival.docuart.ro/program/. Iar sâmbătă, 2 octombrie, la Cinemateca Eforie, începând cu ora 19:00, va avea loc Gala de premiere a filmelor documentare intrate în concurs.
București Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul Accces și de Centrul Național al Cinematografiei în urma selecției la concursurile de finanțare.
Intrarea este liberă în cadrul tuturor proiecțiilor și atelierelor de discuții București Docuart Fest.