În perioada 21 ianuarie – 27 februarie Societatea Culturală NexT a organizat, în cadrul programului de educație cinematografică CinEd, 7 sesiuni de formare pentru profesorii de gimnaziu și liceu și bibliotecarii publici din 6 orașe – București, Râmnicu Vâlcea, Iași, Târgoviște, Alexandria și Brașov. Aproape 300 de facilitatori educaționali au participat la formările coordonate de criticii de film Andrei Gorzo și Gabriela Filippi, familiarizându-se cu platforma online și materialele pedagogice puse la dispoziție prin intermediul programului.
În lunile martie și aprilie au fost organizate 14 proiecții pentru elevii de gimnaziu și liceu, în toate cele 6 orașe în care au avut loc formările CinEd România. O parte dintre aceste proiecții s-au desfășurat în cadrul săptămânilor Școala Altfel și au atras aproape 650 de elevi.
Datorită interesului mare manifestat de participanți, dar și pentru o aprofundare a elementelor de educație cinematografică, în perioada următoare vor fi organizate două formări intensive, cu durată de o zi, în București și Brașov, pentru facilitatorii educaționali care lucrează cu elevii de gimnaziu și liceu. Participarea la aceste sesiuni este gratuită.
Prima formare intensivă are loc sâmbătă 27 mai, la Brașov, în mansarda Casei Baiulescu (B-dul Eroilor, nr. 33), între orele 10:30 și 17:00. Aceasta va debuta cu proiecția Pierrot le Fou (r. Jean Luc Godard, Franța, 1965), film din catalogul CinEd, și va fi urmată de o discuție aplicată, prezentarea dosarului pedagogic asociat și activități practice. Activitățile vor fi coordonate de criticul de film Gabriela Filippi.
În data de 2 iunie, la București, în intervalul 10:00- 16:00, va avea loc cea de-a doua sesiune intensivă de formare la cinema Elvire Popesco (Institutul Francez, Bd. Dacia, nr. 77), cînd se va proiecta filmul Shelter (r. Dragomir Sholev, Bulgaria, 2010), și el parte din colecția CinEd. Proiecția va fi urmată de discuții și activități practice pe baza vizionării filmului, moderate de criticul de film Andrei Gorzo.
Înscrierile sunt deschise facilitatorilor educaționali din toată țara, cu mențiunea că transportul sau cazarea nu pot fi decontate. Locurile sunt limitate și se ocupă în ordinea inscrierilor. Prioritate au facilitatorii educaționali care au participat la o formare anterioară CinEd și care au organizat deja o proiecție pentru elevi pe parcursul anului 2017. Cadrele didactice și bibliotecarii interesați se pot înscrie până la data de 25 mai (Brașov) – mail înscrieri: office@kunstadt.ro, respectiv 30 mai (București) – mail înscrieri: contact@nextproject.ro .
CinEd – European Cinema Education for Youth este un program de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizații culturale din 7 state – Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în rândul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial și liceal și de Asociația Macondo pentru nivelul primar.
Catalogul CinEd reunește filme de artă provenind din 7 țări europene (Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Cehia şi România) și va fi îmbogățit cu filme noi în fiecare an.