Cea de-a 12-a ediție a ZILELOR FILMULUI GERMAN organizată de Goethe-Institut se va încheia cu un eveniment cu adevărat special – un cine-concert susținut de Simona Strungaru Symphonics pe filmele semnate de Ernst Lubitsch: Die Puppe și Die Austernprinzessin.
„Simona Strungaru, muzician complex, compozitoare, pianistă dar și factor coagulant al unui grup de muzicieni ce apar în diverse formule și contexte sub denumirea Simona Strungaru Symphonics, a ales aceste două filme spumoase, dinamice, ritmate pline de inventivitate, ironie și umor sofisticat pentru a pune punct ediției 2017 a ZILELOR FILMULUI GERMAN.“ – Ozana Oancea
Muzica ce va fi interpretată live de către: Simona Strungaru (pian, direcție muzicală), Sebastian Burneci (trompetă), Gabriela Petecilă (flaut), Bogdan Gugu (clarinet), Iulian Nițică (contrafagot), Natalia Pancec (vioară), Radu Sinaci (violoncel) și Irina Ionescu (soprană) a fost special compusă pentru acest eveniment: „poveștile cu turnuri neașteptate și jocul actoricesc deosebit de expresiv al protagoniștilor (dintre care îi amintim pe Ossi Oswalda și Victor Janson, care joacă în ambele producții) au reprezentat o bogată sursă de inspirație în procesul de creare al muzicii originale pe care am avut ocazia să o compun pentru acest eveniment“ spune Simona Strungaru.
Pianistă, dirijor de orchestră, orchestratoare și compozitoare de muzică de film, Simona Strungaru a absolvit în 2010 masteratul la Conservatorul din Amsterdam unde a studiat pianul cu reputatul profesor Jan Wijn și dirijatul orchestral cu Lucas Vis.
Ca dirijor, Simona a condus, printre altele, Orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca în Cine-Concertul Haxan cu muzica semnată de Bardi Johannsson la Festivalul Internațional de Film Transilvania, a realizat alături de Cvartetul Bălănescu și Loredana Groza concertul-tribut Maria Tănase Simfonic împreună cu Orchestra și Corul Filarmonicii Oltenia și a condus ansamblul Sonomania în cadrul Festivalului Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, București. În 2015 a lansat orchestra și conceptul Simona Strungaru Symphonics în cadrul Nopții Albe a Bucureștiului, interpretând în premieră compoziția proprie Simfonia I intitulată ’Gaston’ pentru orchestră și live visuals. Proiectul SSS este bazat pe muzică originală cu orchestrații semnate Simona Strungaru și are o componență variabilă, cu formule de la 5 și până la 50 de muzicieni profesioniști.
Ernst Lubitsch (1892-1947) a fost un regizor, scenarist, actor și producător de film de origine germană. În anii ’20 se mută în SUA, ajungând astfel primul regizor european la Hollywood.
Filmele sale, în mare parte comedii, aveau un puternic aer urban, ușor elitist, poziționându-l în timp ca unul dintre cei mai sofisticați și eleganți regizori ai Hollywood-ului. Unele dintre cele mai cunoscute filme, purtând semnătura apreciatului regizor sunt: Trouble in Paradise, Ninotchka, The Shop Around the Corner și To Be or Not to Be.
Die Puppe și Die Austernprinzessin sunt două dintre filmele de început de carieră care au farmecul cinematografiei europene și atmosfera țării natale și „sunt invăluite de o candoare ce vă vor face, pentru câteva minute, din nou copii.“ – The Telegraph.
Die Puppe (68’) îl are în centru pe tânărul Lancelot, timid din fire și fără niciun chef să se căsătorească. Ca să scape de insistențele unchiului său, Lancelot se refugiază la o mănăstire. Călugării lacomi află despre zestrea promisă de unchiul lui la încheierea căsătoriei, așa că îl conving să se căsătorească, de formă, cu o păpușă mecanică. Lancelot acceptă, însă păpușa se strică cu puțin timp înainte de ceremonie. Ossi, fiica păpușarului Hilarius, se lasă convinsă să joace rolul păpușii, până când tatăl ei face una nouă. Lancelot nu are nicio idee despre ce se întâmplă, asta până când păpușa îi povestește totul…
Die Austernprinzessin (57’) este povestea lui Quaker, om de afaceri american îmbogățit din comerțul cu fructe de mare, zis și „regele stridiilor”. Plină de temperament, fiica sa, „prințesa stridiilor”, ține morțiș să se căsătorească cu un nobil european, lefterul prinț Nucki, despre ale cărui probleme materiale nu are însă nici cea mai mică idee. Înainte de vizita sa, prințul îl trimite pe servitorul și prietenul lui cu care, crezându-l prinț adevărat, hotărâta fiică de milionar se căsătorește imediat, declanșând astfel un lanț de turbulențe, cu final fericit pentru toată lumea.
Organizate de Goethe-Institut, ZILELE FILMULUI GERMAN se vor desfășura anul acesta la Cinemateca Eforie între 3 și 9 noiembrie și vor aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții cinematografice germane, filme de arhivă, filme experimentale sau pentru adolescenți dar și o serie de invitați speciali – regizori, scenariști, actori și producători ai filmelor din programul alcătuit de către actrița Ozana Oancea.
Biletele au fost puse în vânzare la casa de bilete a Cinematecii Eforie iar costul unuia este de 10 lei. Mai multe informații despre filme găsiți pe: https://www.facebook.com/Zilele-Filmului-German și pe: https://www.goethe.de/ins/ro/ro/ver.cfm.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Cinemagia, Zile și Nopți, Ziarul Metropolis, Cinema Rx, The Institute, Cooperativa Urbană, Liternet.ro, AARC – All About Romanian Cinema, Cinefan, Orașul Meu, Sub25, Urban.ro, Life.ro, Radio România Cultural, MovieNews.ro, A List Magazine.
Mulțumiri: BROT Manufactur și Festivalului Internațional de Film Transilvania.