{mosimage}Romtelecom lansează o carte electronică gratuită pentru gestionarea violentei verbale
Romtelecom lansează astăzi, 10 decembrie, o carte electronică gratuită cu benzi desenate, disponibilă pentru descărcare pe www.cuvinteledor.ro. Cartea electronica (e-book) este un ghid inteligent pentru copiii, tinerii și adulții care își doresc să folosească, pentru gestionarea violenței verbale, cele mai sofisticate arme la îndemână: cuvintele.
E-book-ul cuprinde 6 cazuri care descriu unele dintre cele mai frecvente situatii din sfera violentei verbale, iar finalul este unul al solutiilor propuse de psihologii implicati in aceasta campanie.
Inițiativa face parte din campania Cuvintele dor, nu-i așa? lansată de Romtelecom și Asociația Telefonul Copilului cu două săptămâni în urmă și marchează o nouă etapă a proiectului, menit să atragă atenția asupra consecințelor pe termen lung ale violenței verbale și asupra soluțiilor de gestionare a acesteia.
”Am gândit acest e-book ca pe un instrument la îndemâna oricui, nesofisticat, ușor de accesat oricând și realizat într-o manieră prietenoasă. Am ales să folosim benzi desenate pentru a exemplifica câteva cazuri de violență si solutii de reacție, pentru că transmit mai usor și mai plastic toate aceste mesaje. Se vor regăsi mulți tineri în aceste cazuri, iar dacă această lectură le va atrage atenția și îi va face să conștientizeze niște lucruri, avem un câștig uriaș și un pas înainte. O primă idee bună însămânțată, atrage altele bune și tot așa”, spune Cristina Popescu, Director Comunicare Romtelecom.
În cadrul campanie au avut loc două ateliere gratuite, unul dedicat tinerilor și unul parinților, în care s-a discutat deschis despre violența verbală și consecințele adeseori grave ale acesteia, printre care violența fizică. Ambele ateliere au beneficiat de prezența specialiștilor implicați în campanie, care le-au oferit, atât tinerilor, cât și adulților participanți, exemple concrete și vizuale de situații de violență, dezbătând cele mai fine mecanisme ale acesteia, dar și modalități de gestionare general valabile. În curând, vor fi disponibile pe site-ul www.cuvinteledor.ro înregistrări de la atelierul dedicat părinților, din data de 3 decembrie 2012.
“Una dintre concluziile mele, în urma implicării în acest proiect, mai ales după atelierul cu părinții, este că aceștia au foarte multă nevoie de astfel de inițiative. Părintii se simt neputincioși în încercarea de a-și educa copiii. Rolul lor este perturbat, și chiar "confiscat" cu autoritate de mass-media, devenindu-le tot mai greu să limiteze interacțiunea copilului cu instrumentele de comunicare moderne (televizor, calculator, mobil), și, mai ales, să selecteze ce este mai potrivit în dezvoltarea copiilor lor din conținutul pe care îl oferă aceste canale. Un lucru interesant a fost prezența taților la atelier, ceea ce îmi confirmă că aceștia sunt tot mai implicați în educarea copiilor. Am încredere că toate aceste eforturi, cum este și campania Romtelecom, nu vor rămâne fără ecou pe termen lung”, a declarat psihologul, Silviu Ioniță.
Campania a mai apelat și la alte metode mai puțin convenționale pentru propagarea mesajului său de descurajare a violenției verbale în rândul tinerilor și copiilor, precum imnul campaniei, care tratează prin versuri inteligente situații comune în care se pot regăsi mulți dintre tineri. În același timp, oferă și posibile soluții pentru cazuri de conflict verbal, susținând ideea dialogului, a comunicării adecvate și a egalității între tineri.
Despre Romtelecom
Exista multe eforturi in zona descurajarii violentei in Romania, iar Romtelecom, din rolul sau de furnizor de solutii de comunicare, poate sa contribuie de asemenea prin aceasta initiativa care vorbeste despre consecintele violentei verbale si solutii potentiale de explorat. Romtelecom are o lunga traditie de sprijin acordat copiilor si tinerilor, prin proiecte diverse, care pornesc de la gestionarea in comun cu Asociatia Telefonul Copilului a numarului 116111 si pana la programe de burse si sustinere a formarii liderilor de maine din societatea romaneasca, dar si situatii de copii aflati in dificultate. Asociatia PAVEL, SOS Satele Copiilor, United Way, UNICEF, Leaders School, Facultatea de Electronica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti sunt doar cateva dintre exemplele de parteneriat ale Romtelecom pentru o viata mai buna pentru tinerele generatii.
Despre Asociaţia Telefonul Copilului
Cu o experienţă de 11 ani în domeniul protecţiei drepturilor copilului şi ale familiei, Asociaţia Telefonul Copilului este singura organizaţie neguvernamentală, non-profit, din România, care pune la dispoziţia copiilor şi părinţilor servicii de consiliere specializata prin intermediul singurei linii telefonice de asistenţă la nivel naţional, 116 111. 7 zile din 7, între orele 08.00-00.00, Asociaţia Telefonul Copilului răspunde apelurilor copiilor şi părinţilor la 116 111, număr armonizat european. În perioada 21 noiembrie 2001 – 31 octombrie 2012, un număr total de 1.826.838 de apeluri a fost înregistrat de Asociaţia Telefonul Copilului, iar dintre acestea au fost identificate 39.291 cazuri care au necesitat intervenţia instituţiilor abilitate. Linia telefonica gratuita este gestionata de Asociatia Telefonul Copilului si Romtelecom. Apelul este oferit gratuit de Romtelecom şi Cosmote. Pentru informaţii detaliate legate de Asociaţia Telefonul Copilului şi activitatea acesteia, vă rugăm să ne contactaţi la numerele de telefon: 021 413 00 11, adresa de e-mail telefonulcopilului@telefonulcopilului.ro sau să accesaţi website-ul organizaţiei noastre www.telefonulcopilului.ro.