despre criza financiara si economica, criza zonei euro si cea din Romania semnata de Daniel Daianu
Saptamina aceasta, Editura Polirom publica in colectia „Economie si societate” o carte-eveniment semnata de economistul Daniel Daianu, fost ministru de Finante si presedintele Societatii Romane de Economie. Volumul Cind finanta submineaza economia si corodeaza democratia, aparut si in editie digitala, reuneste texte privind criza unui tip de capitalism, cu implicatii de ordin social si politic.
In volumul de fata, Daniel Daianu continua temele si conceptele expuse in alte doua carti aparute la Polirom Capitalismul incotro? (2009) si Incotro se indreapta tarile postcomuniste? (2000), nu insa fara a trage un semnal de alarma asupra dimensiunii sociale a acestei crize, care ingrijoreaza tot mai mult statele implicate, in unele tari vorbindu-se tot mai des despre o „generatie pierduta”.
Pornind de la presupozitia ca libertatea economica sta la baza unei societati deschise, democratice, analizele reunite in volum abordeaza teme fundamentale pentru evolutia Uniunii Europene si a Romaniei in mod special: sistemul financiar si riscurile implicite de hipertrofierea acestuia, imperfectinile pietei si modul in care influenteaza economia libera, derapajul etic din industria financiara, aderarea la zona euro, modelul de crestere din economiile emergente europene, criza zonei euro si a datoriilor suverane sau constringerile de ordin ecologic.
„Un economist bun cunoaste foarte bine realitatea si principiile fundamentale, contribuie prin cercetarea proprie la progresul disciplinei si, mai presus de orice, poate reprezenta corect ceea ce constituie interesul public. Profesorul Daniel Daianu face parte din aceasta categorie de specialisti.” (Radu Vranceanu, ESSEC Business School, Paris)
„Ca sa tragem linie, marea intrebare este cum sa fie «reparat» capitalismul in lumea industrializata pornind de la preceptul ca un sistem economic liber nu poate functiona fara piete, ca fara libertate economica nu avem creatie, dezvoltare, democratie. Dar economia libera poate fi mai buna sau mai rea, este nevoie de un sector public, de reglementari care sa tina cont de imperfectiunile pietelor, de imperative de ordin social si ecologic. Reinventarea capitalismului devine o problema de meditatie, interogatie sociologica si politologica nu atit pentru mediul academic, cit mai ales pentru cei care guverneaza in democratie. Daca nu vor fi gasite raspunsuri politice care sa linisteasca cetatenii, anomiile vor prolifera, tentatia autoritarista va cistiga, strigoi ai trecutului vor reinvia; libertatile civice, democratia ar pierde.” (Daniel Daianu)
DIN CUPRINS:
Criza obliga la reconsiderarea globalizarii • „Anomalii” si motive de ingindurare in noul deceniu • Criza suprafinancializarii este adevarata tema • FMI si Keynes • Dominatia fiscala va dura, intrucit sistemele bancare nu sint insanatosite • Restructurarea unor datorii suverane pare inevitabila in Europa • Zona euro: verigi slabe si pericolul contagiunii • Viitorul Uniunii Europene va fi al cumpatarii sau nu va fi deloc • Cum sa fie evitat un dezastru financiar • Doua Romanii: una a economiei private si alta a sectorului public • Aurul obtinut de stat din exploatare nu implica o capitalizare a bancii centrale • Pactul Fiscal si Romania • Dezvoltarea economica cere sa folosesti si „sa invingi” pietele!
Daniel Daianu este profesor la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA) din Bucuresti si membru corespondent al Academiei Romane. Europarlamentar (2007-2009), fost ministru de Finante (1997-1998), economist-sef al Bancii Nationale a Romaniei (1992-1997) si ministru adjunct de Finante (1992). In iunie 2011 a devenit membru al Consiliului European pentru Relatii Externe (ECFR). Este asociat al institutului CASE din Varsovia si cercetator invitat, de-a lungul anilor, la Russian Research Center (Harvard University), Woodrow Wilson Center (Washington, DC), NATO Defense College (Roma), FMI, OCDE, Comisia Economica ONU pentru Europa. Intre 1999 si 2004 a fost profesor la ASE – Bucuresti, la universitatile Berkeley si UCLA (SUA) si la Universitatea din Bologna. Este membru in colegiul editorial al mai multor publicatii din strainatate, presedinte al Societatii Romane de Economie (SOREC) si fost presedinte al European Association for Comparative Economic Studies (EACES) in perioada 2002-2004. Este, de asemenea, membru al institutului Aspen Romania.
Dintre lucrarile publicate, amintim: Functionarea economiei si echilibrul extern (Bucuresti, 1992), Echilibru si moneda (Bucuresti, 1993), Economic Vitality and Viability (Hamburg, 1995), Transformation as A Real Process (Aldershot, 1998), Balkan Reconstruction (coordonator, in colaborare cu Thanos Veremis, Londra, 2001), Pariul Romaniei (Bucuresti, 2004), Ethical Boundaries of Capitalism (coordonator, in colaborare cu Radu Vranceanu, Aldershot, 2005) si Which Way Goes Capitalism? (Budapesta, New York, 2009).
La Editura Polirom a mai publicat: Incotro se indreapta tarile postcomuniste? (Polirom, Iasi, 2000), Romania si Uniunea Europeana (coordonator, in colaborare cu Radu Vranceanu, Polirom, Iasi, 2002), Frontiere etice ale capitalismului (coordonator, in colaborare cu Radu Vranceanu, Polirom, Iasi, 2006), Ce vom fi in Uniune. Pariul modernizarii Romaniei (Polirom, Iasi, 2006), Capitalismul incotro? (Polirom, Iasi, 2009).
Analizele sale au fost publicate pe site-urile Eurozine, ECFR, Friends of Europe, Aspen Romania, Revista 22, Dilema Veche, Hotnews. Articolele sale apar cu regularitate in Ziarul Financiar, Piata Financiara, Jurnalul National.