Un apartament nou, de calitate, poate ajuta un proprietar sa economiseasca aproape jumatate din valoarea acestui imobil in perioada de rambursare a creditului ipotecar
Achizitia unui imobil este, pentru cei mai multi, cea mai importanta investitie pe care o vor face de-a lungul intregii vieti. Ca orice bun de folosinta indelungata cladirile au costuri aditionale care influenteaza decisiv modul de viata. O locuinta bine amplasata si realizata eficient poate genera economii anuale de peste 1.000 de euro prin plata unor facturi mai mici si o utilizare mai redusa a automobilului personal, potrivit calculelor realizate de dezvoltatorul lituanian Hanner. Estimarile au vizat ansamblul rezidential The Park, amplasat la intrarea sudica spre Parcul Tineretului.
La fel ca in cazul unui automobil sau a unor aparate electrocasnice, un imobil implica doua categorii majore de costuri: costul de achizitie si costurile de intretinere. Spre deosebire de masini, insa, perioada de utilizare a unui imobil este mult mai mare, motiv pentru care costurile de intretinere devin foarte importante. De exemplu, daca intr-un apartament platesti iarna facturi mai mici cu 100 de lei pentru incalzire, in 30 de ani ajungi sa realizezi economii de aproximativ 4.000 de euro.
Aceste calcule ar trebui sa preceada orice achizitie imobiliara. Hanner, dezvoltatorul ansmablului rezidential The Park a identificat cinci dintre elementele generatoare de costuri si economiile care pot fi realizate ca urmare a unei alegeri chibzuite. Totalizate aceste economii pot ajunge la o valoare anuala de 1.000 de euro. Pe parcursul intervalului maxim de rambursare a unui credit imobiliar aceste economii ajung la 30.000 de euro, respectiv, echivalentul a circa 50% din suma platita pentru cumpararea apartamentului.
1. Apropiere mijloace de transport in comun – Economii anuale: 600 euro
Pentru cei care detin un automobil costurile pentru alimentarea acestuia cantaresc greu in bugetul unei familii. Hanner a calculat ca o persoana care merge cu masina din blocul The Park catre locul de munca, in cazul in care lucreaza in zona Pipera, de exemplu, va plati lunar circa 280 de lei pentru benzina si va sta in trafic zilnic mai mult de o ora (acest interval se poate dubla in functie de conditiile de trafic). In acest caz se poate opta si pentru utilizarea metroului. The Park este la o distanta de 10 minute de doua statii importante de metrou: Constantin Brancoveanu si Piata Sudului. Un abonament a metrou costa doar 50 de lei, iar distanta pana la statia Pipera este parcursa in aproximativ 20 de minute. Economiile anuale sunt, in acest caz, de aproximativ 600 de euro.
2. O buna izolare termica – Economii anuale: 200 euro
Cladirile de locuit vechi genereaza cea mai mare risipa de energie. Acesta este motivul pentru care autoritatile din Romania au demarat proiecte ample de izolare termica a blocurilor vechi. Cladirea The Park este izolata cu materiale de cea mai buna calitate (doua straturi de vata – vata minerala bazaltica la exterior si vata de sticla la interior) care permit obtinerea unor facturi la gaze cu valori de doua sau de trei ori mai mici comparativ cu cele dintr-un apartament vechi. Astfel, un apartament situat intr-un bloc bine izolat termic, cu sistem de incalzire individual performant genereaza economii anuale minime de 200 de euro.
3. O buna gandire a spatiului interior – Economii anuale: 100 euro
Dimensiunea iapartamentului achizitionat trebuie foarte bine gandita si adaptata la nevoile reale ale unei familii. Fiecare hol suplimentar presupune costuri suplimentare de achizitie (un metru patrat util se vinde cu aproximativ 1.000 de euro), dar si costuri mai mari de intretinere: incalzire/racire, curatenie, etc. Recomandarea Hanner este de a se opta pentru cladiri cu o impartire cat mai eficienta a spatiului de locuit. Multe persoane opteaza pentru apartamente foarte mari pentru a putea depozita diverse obiecte. In The Park pot fi achizitionate boxe separate, acestea permitand multe activitati (depozitare cauciucuri, muraturi, biciclete, etc) si eliminand costuri importante de intretinere.
4. Vechime apartament
Vechimea unui apartament nu garanteaza calitatea acestuia. In primul rand, productia de materiale de constructii a evoluat mult in ultimul timp. De exemplu, blocurile de zidarie termoizolanta moderne garanteaza un transfer termic net inferior comparativ cu materialele de constructie utilizate in urma cu doua decenii. In plus, toate instalatiile din apartamentele noi vin din start cu garantie de cativa ani. In cazul apartamentelor vechi, daca o instalatie a cedat, inlocuirea ei poate genera costuri care ajung si la 10% din valoarea imobilului. Hanner recomanda, in cazul in care veti opta pentru un apartament nou sa fiti atenti la toate materiale de constructie utilizate, nu doar la finisajele care izbesc privirea. La fel de importanta este si firma de constructii care a executat lucrarile si expertiza acesteia in piata.
5. Proximitati
Pentru cei care au copii este extrem de importanta distanta parcursa zilnic pana la scoala sau gradinita. Conteaza si cat de apropiat este un spital, o farmacie sau un loc de joaca. In bugetul unei familii cheltuielile cu hrana au cea mai mare pondere. Costurile pentru achizitia mancarii pot varia, insa, in functie de ce magazine exista in imediata apropiere. Blocul The Park este amplasat la 15 minute de Piata Sudului si cel mai mare magazin Mega Image din Bucuresti, precum si de hypermarket-ul Cora. Foarte aproape sunt si Kaufland, Lidl, Auchan sau Carrefour. Mai multe optiuni inseamna mai multe posibilitati de a economisi.