Sunt momente în care viața animalului tău de companie este în pericol, iar în astfel de situații este indicat să știi cum să reacționezi, pentru a ține totul sub control. Iar primul pas este determinarea unui diagnostic, pentru a știi ce fel de măsuri de prim-ajutor să îi acorzi animalului tău, până când acesta va fi consultat de medicul veterinar. Așa că iată un scurt ghid care ți-ar putea fi de folos pentru diferite urgențe!
Photo by Izabelly Marques on Unsplash
Înțepăturile de insecte
Dacă animalul tău de companie a fost înțepat de o viespe sau de albină, ar trebui să identifici rapid acul și să încerci să îl scoți folosind o pensetă sau un card de credit, pentru a împinge acul spre exterior. În general, înțepăturile de insecte le pot cauza animalelor mici umflături, dureri locale și senzații de mâncărime. Însă, simptomele pot fi ameliorate foarte ușor cu ajutorul unui unguent special. Iar dacă situația se agravează și observi mai multe zone inflamate pe fața animalului sau apariția unor gâlme pe corp, atunci ar trebui să ajungi rapid la un cabinet veterinar, pentru că poate fi vorba de un șoc anafilactic.
Înghițirea unor obiecte
Atât câinii, cât și pisicile, sunt animale destul de curioase, așa că întotdeauna există riscul ca acestea să poată înghiți anumite obiecte, în timp ce se joacă. În astfel de situații vorbim despre o urgență majoră, mai ales dacă acel obiect îi obstrucționează căile respiratorii. Pentru o astfel de urgență, animalul trebuie să fie transportat rapid la veterinar. De asemenea, poți verifica dacă există un obiect blocat în zona cavității bucale, pentru a încerca îndepărtarea acestuia.
Accidente
Dacă animalul tău de companie a fost lovit de o mașină, trebuie să ai mare grijă la modul în care îl vei lua de la locul accidentului. În cazul unor fracturi severe, animalul poate fi destul de agitat și există riscul ca acesta să devină agresiv, așa că ar trebui să îi improvizezi o botniță dintr-o eșarfă. Ulterior, poți lua animalul de pe stradă cu ajutorul unui prosop, fără să îl ridici. Este important să nu îl miști prea mult, pentru că există riscul să agravezi rănile existente. În timp ce aștepți ambulanța veterinară, îi poți verifica temperatura și te poți asigura că acesta nu a intrat în stare de șoc.
În ambulanța veterinară, medicii îi vor putea stabili un diagnostic și vor putea oferi animalului calmante, pentru a-i ameliora durerile.
Otrăvire
În cazul în care animalul tău de companie a intrat în contact cu anumite suprafețe contaminate cu substanțe otrăvitoare, trebuie să ajungi de urgență cu el la un cabinet veterinar. Încearcă să îi explici medicului întreaga situație și să îi oferi detalii despre substanțele pe care animalul tău ar fi putut să le ingereze. De asemenea, este important să nu îi oferi animalului tău niciun medicament sau aliment, până când medicul veterinar nu îl va consulta.
Convulsii
Dacă este pentru prima dată când animalul tău de companie are o criză de convulsii, trebuie să încerci să îți păstrezi calmul și să te asiguri că animalul este în siguranță. În general, o astfel de criză va trece în aproximativ 3 minute, sau chiar și mai puțin. Însă, în tot acest timp, trebuie să dai la o parte toate obiectele periculoase și să reduci lumina din încăpere. Nu încerca să imobilizezi animalul în timpul crizei și nici să îi oferi apă sau hrană.
Dacă în urma crizei, animalul rămâne inconștient, încearcă să vezi dacă respiră sau dacă există ceva care îi obstrucționează căile respiratorii. În astfel de situații, animalul necesită consultul rapid al unui medic veterinar, care poate determina care a fost cauza exactă a convulsiilor.
Întotdeauna pot apărea situații neprevăzute, așa că este important să știi cum să acționezi pentru a salva viața animalului tău de companie. Iar în cazurile în care ajutorul tău este limitat, ar fi indicat să apelezi de urgență la ambulanța veterinară.