pentru a-si lansa volumul de „Memorii”
Editura Polirom, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România şi Muzeul Municipiului Bucureşti vă invită joi, 10 septembrie, ora 17.00, la lansarea primului volum de Memorii de Cicerone Ioniţoiu: Din ţara sârmelor ghimpate.
Prezintă, alături de autor: Marius Oprea, acad. Constantin Dimoftache, Doina Jela şi Alex Ştefănescu. Evenimentul va avea loc la Muzeul Municipiului Bucureşti.
Volum apărut sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului în România.
După un deceniu de luptă împotriva abuzurilor din penitenciarele şi lagărele regimului comunist, Cicerone Ioniţoiu a ieşit din infern hotărît să spună adevărul despre genocidul la care a fost supus poporul român în această perioadă întunecată a istoriei sale. Nici în închisoare, nici în lumea liberă, unde a ajuns în 1979, nu a abdicat de la crezul său, acela de a-şi ajuta tovarăşii de suferinţă şi de „a căuta în permanenţă în cutele cele mai ascunse ale memoriei pentru a aduce la suprafaţă fapte şi oameni” care au făcut cinste unei generaţii lovite de istorie. Impresionantei sale opere de documentare asupra Gulagului românesc i se adaugă acum memoriile – programate să apară în trei volume –, pagini cutremurătoare despre destine cumplite, suferinţă, tortură, trădare, dar şi despre compasiune, iubire, solidaritate şi dîrzenie de neclintit.
„Cicerone Ioniţoiu a stat în închisoare mai bine de un deceniu şi s-a aflat sub supravegherea Securităţii aproape întreaga viaţă, pentru că a crezut în democraţie, în valorile sale, în opoziţie cu regimul comunist. În 1989 comunismul s-a prăbuşit, oferindu-le lui şi celor de seama şi din generaţia sa dreptatea istorică de a putea fi socotiţi, în raport cu comuniştii şi securiştii care i-au închis şi torturat, cei neînvinşi.” (Marius Oprea)
Cicerone Ioniţoiu este poate cel mai cunoscut dintre supravieţuitorii Gulagului românesc, condamnat pentru că a făcut parte din conducerea organizaţiei de tineret a P.N.ţ. Dintre lucrările publicate amintim Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, închişi (10 vol.), Morminte fără cruce (3 vol.) şi Martiri şi mărturisitori ai bisericii din România (2 vol.).
{mosloadposition user10}