Marţi, 15 aprilie, ora 18.30, la Librăria Bastilia din Bucureşti, Ionuţ Chiva vorbeşte despre Boddah speriat via Skype. Volumul de povestiri Boddah speriat a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”, disponibil şi în ediţie digitală.
Vor spune lucruri stranii, de neînţeles: Bogdan-Alexandru Stănescu, Cosmin Ciotloş şi Bogdan Coşa.
Cele treisprezece povestiri ale lui Ionuţ Chiva aduc la lumină cele mai variate personaje, copii sau adulţi, din ţară sau din străinătate, care au în comun nevoia de relaţii interumane, de evadare din singurătate. Cîinele, cel mai loial prieten al omului, este animalul-totem care umple golul lăsat de izolare, însă de multe ori acesta nu poate înlocui apropierea umană. Poveştile care se completează, se modifică şi se explică una pe cealaltă în Boddah speriat conturează o carte a regăsirii, a dezgropării dorinţelor pierdute şi a reevaluărilor personale.
„Povestirile acestea sînt scrise într-o perioadă de, îi spun de obicei gînditorii, criză existenţială. Într-o zi m-am trezit că locuiesc într-o casă în spatele căreia e un cîmp cu o pădure mai în spate şi că ştiu cine sînt şi ce e cu mine pe lume. Psihologia, locul în care s-au strîns toţi şarlatanii, cum îi place unui prieten să spună, dă o conotaţie pozitivă unui astfel de moment – dar el nu are nici o conotaţie. Ce te faci dacă îţi dai seama cine eşti şi eşti doar o meschinărie? Are doar siguranţă şi linişte multă, neutră moral. Povestirile de aici au rămas în zona nervilor rupţi, în care se vorbeşte ca atunci cînd ai febră sau ca într-o piesă de Tennessee Williams. Cîteva sînt despre crunta singurătate, şi măcar despre asta pot vorbi, pentru că în spatele casei mele e un cîmp cu o pădure mai în spate, altele despre copilărie, pentru că, se ştie, persoanele rupte se gîndesc mult la copilărie, pentru că-s frenetice şi rupte, în fine, în altele mi-am îndreptat atenţia spre lucrurile mai nobile din lumea asta, anumiţi cîini. Sînt, oricum, povestiri americane, pentru că un prieten care tîrăşte o katana după el toată ziua prin lume mi-a spus că sînt cel mai american dintre scriitorii români. Cît te încălzeşte situaţia ta între scriitorii români cînd eşti într-o casă cu un cîmp în spate din care latră noaptea vulpea şi o pădure mai în spate…” (Ionuţ Chiva)
Ionuţ Chiva
născut 1978
făcut liceu arhitectură
făcut facultate litere
publicat roman picar interesant 69 – 2004, Editura Polirom
lucrat corector la ziar, ziarist, traducător, corector
plecat decembrie 2009
publicat volum poezii cronologic
interesant instituţia moartă a poştei –
2011, Editura Casa de Pariuri
Literare
plăcut animalele, cîinii
plăcut ţări terminale, Belgia
prietenii bălmăjesc despre el lucruri
întortocheate, de neînţeles, că e
geniu crud şi nostalgic, că umblă mai
mult prin pădure şi a fost pe rînd
micul Burroughs, micul Faulkner
şi micul Hemingway, că umblă mai
mult cu cîinii prin pădure, spun
lucruri stranii, de neînţeles.