Multe din provocarile manifestate in ultimul semestru din 2008 s-au agravat in Trim. 1 2009 pe fondul deteriorarii fundamentelor pietei inchirierilor si constrangerilor la care sunt supusi dezvoltatorii si investitorii institutionali. Inceputul anului a marcat cresterea numarului de spatii de birouri disponibile ca urmare a diminuarii cererii si cresterii ofertei. La sfarsitul primului trimestru 2009 suprafata spatiilor disponibile in cladirile date in folosinta era in jur de 115.000 mp (suprafata construita) dintr-un total de 1,95 milioane mp (suprafata construita).
Cererea a cunoscut cea mai importanta schimbare comparativ cu ultima perioada din 2008. In conditiile cresterii disponibiliatii spatiilor de birouri, unii chiriasi iau in considerare alternativa relocarii in cladiri de o calitate mai buna sau in zone mai usor accesibile si atractive, cu conditia sa beneficieze de o reducere substantiala a costurilor de ocupare si de termeni contractuali mai flexibili. In aceste conditii atitudinea proactiva a proprietarilor si consultantilor imobiliari contribuie la crearea oportunitatilor pentru chiriasii care doresc o eventuala relocare. Un alt aspect ce merita mentionat se refera la excluderea asumarii riscului de preinchiriere din strategia chiriasilor. Preinchirierile cu mult timp inainte de data finalizarii spatiului nu mai sunt o optiune in cazul cladirilor aflate in stadii incipiente de dezvoltare sau in care nu mai exista inregistrate alte contracte de preinchiriere.
Proprietarii au devenit constienti de competitia acerba pentru atragerea unui numar limitat de chiriasi si au adaptat oferta la solicitarile chiriasilor. Cei mai flexibili au devenit proprietarii care detin cladiri mai vechi, cu standarde tehnice inferioare sau cladiri noi cu un grad redus de preinchiriere si localizate in zone mai putin atractive.
In 2009 piata spatiilor de birouri continua trendul scaderii chiriilor inregistrat in H2 2008 pe fondul diminuarii accentuate a cererii si cresterii numarului de spatii disponibile. Scaderea nivelului chiriilor cu aproximativ 5-10% a fost inregistrata pentru toate tipurile de cladiri de birouri si in toate zonele orasului. In Trim. 1 din 2009 nivelul mediu al chiriilor pentru birourile de clasa A din zonele centrale a variat intre 20-21 Euro/mp/luna, in timp ce pentru cladirile clasa B din zonele atractive chiria variaza intre 14-16 Euro/mp/luna. In zonele periferice chiria fluctueaza intre 9-11 Euro/mp/luna.
Scaderea cererii si finalizarea in 2009 a 400.000 mp birouri (suprafata construita) vor mentine presiunea asupra chiriilor in sensul scaderii acestora, insa datorita rezistentei proprietarilor si apropierii de limita rentabilitatii investitiei lor, ritmul si procentul de diminuare vor fi mai scazute comparativ cu 2008. Cifra stocului nou estimat pentru 2009 trebuie tratata cu precautie deoarece cateva proiecte sunt stopate temporar sau se confrunta cu incetinirea ritmului lucrarilor de constructii ca urmare a dificultatilor legate de finantare si nivelului scazut de pre-inchirieri. In plus, incertitudinea tot mai mare de pe piata ii descurajeaza pe dezvoltatori sa initieze proiecte noi, ceea ce va afecta oferta pentru perioada 2010-2011.
{mosloadposition user10}