de Steen Jakobsen
- Piețele liberalizate ale Chinei iau o viteză nebună
- Noul Drum al Mătăsii reprezintă strategia de creștere a Beijingului
- RMB va excede PIB-ul și va deveni a treia cea mai tranzacționată valută din lume
Schimbarea plutește în aer în China, unde acum există peste 5 000 de fonduri de hedging, piața IPO-urilor este roșie ca focul, iar bursa de valori a crescut recent cu peste 100%… dar asta nu e toată povestea. Cei din afara industriei și comentatorii sunt ocupați cu prevestirea unei Chine în încetinire, cu probleme financiare și cu bule pe piețele equity. Însă principala chestie cu care am rămas din călătoria mea în China a fost următoarea…
În primul rând, liberalizarea financiară are loc cu mai multă repeziciune decât și-ar fi închipuit cineva, iar internaționalizarea RMB este adevăratul combustibil pentru proiectul Drumul Mătăsii.
Liberalizarea financiară nu ia doar forma unor chestiuni precum legătura Shanghai-Hong Kong sau Shenzhen-Hong Kong și programul pentru investitori calificați. Se poate vedea și în relaxarea progresivă a regulilor, Zona Financiară Shanghai (sau, mai corect, zona financiară și tranzacțională Liujiazui) și credința fermă în deschiderea piețelor.
După întâlnirea cu oficialii din Shanghai, am avut senzația că până și ei sunt surprinși de cât de repede evoluează "piața deschisă", o observație confirmată de volumele în creștere nu doar la bursa de valori, ci și pe piața mai mare și mai profundă a obligațiunilor, cât și în piața locală FX.
Acest lucru mă aduce la a doua observație importantă: internaționalizarea RMB. Atunci când am scris prima dată despre Drumul Mătăsii în martie după vizita la Hong Kong, nu mi-am dat seama cât de important este.
Internaționalizarea RMB va avea parte de un demaraj în forță în septembrie/octombrie, când RMB va fi adăugat la coșul SDR.
Deja există o mare cerere pentru autorizarea RMB, iar câteva bănci centrale și fonduri suverane de investiții caută să-și crească expunerea, probabil pe socoteala USD. Piața IPO-urilor, în creștere rapidă, poate fi văzută și ca participând la construirea unei piețe de capital mai profunde, creșterea capitalului având loc departe de băncile susținute de guvern și liberalizarea piețelor financiare.
Prețul piperat al acestor IPO-uri, desigur, nu le face o afacere proastă nici pentru guvern, nici pentru acționari…
Da, creșterea de 100% ne aduce aminte, nouă, „bătrânilor pieței” de NASDAQ și de bula IT din 1999/2000…
Da, cred că Shanghai Composite se va vinde la 3.000, de la mărețul 5.200 sau pe aproape pe care l-am văzut anul ăsta…
În final, da, cred că China va avea dificultăți în a respecta promisiunea pentru o creștere de aproximativ 7 procente și poate anul viitor, dar… China are un plan.
Puteți să fiți de acord cu el sau nu, dar ei chiar au un plan, iar acesta e Drumul Mătăsii.
O călătorie în medie pe an în China nu mă face expert, dar îmi amintește că China și interpretarea ei nu poate fi făcută în mod tradițional sau dintr-un birou din Londra, New York sau Copenhaga.
China are toate șansele să aibă parte de niște îmbunătățiri peste bilanțul lui 2015. Relaxarea monetară agresivă va acționa ca "punte" către momentul în care Drumul Mătăsii este implementat, iar fluxul de fonduri din China va începe să vină cu adevărat.
Ceea ce trebuie să învățăm ca investitori și ca observatori ai tendințelor macro sunt următoarele:
Este mult mai important ceea ce face China cu rezervele sale valutare (3 sau 4 trilioane USD) decât când și dacă Rezerva Federală va mări dobânzile.
Atât relaxarea monetară, cât și inițierea proiectului Drumul Mătăsii arată că China trebuie să își reducă rezervele. Fiecare tăiere de 100 de puncte de bază din Rata Rezervelor Minime este egală cu vânzarea, de către China, de bonduri în valoare de 260 miliarde de dolari.
(China este o economie închisă, deci trebuie să se desterilizeze, sau să pună banii în economie de fiecare dată când reduce ratele).
În mod similar, atunci când Drumul Mătăsii trebuie finanțat, acest lucru se va face din aceeași sursă – vânzarea de bonduri SUA. Poate de aceea costul banilor, dobânzilor a crescut deja anul acesta… nu pentru că Fed a făcut o mișcare, ci pentru că China a făcut una.
Această nouă ordine mondială este ceva cu care trebuie să ne obișnuim; într-o lume în care toți sunt supra-îndatorați și sub-finanțați, oamenii și țările cu economii în exces impun condițiile.
În opinia mea, RMB va excede GBP și va deveni valuta numărul trei (în volum FX) în mai puțin de trei ani. China va dicta costul banilor, dar tot China va concepe un restart global al creșterii exact așa cum au făcut în 2008, dar de data aceasta planul este și mai grandios și ambițios.
Da, schimbarea e în aer în China, dar se va răspândi la restul lumii în următorii doi ani, pe măsură ce China face un pas pentru a crea o singură zonă de tranzacționare importanta în Asia.
Cel puțin China are un plan.
{mosloadposition user9}