Mihail Musat
initiatorul LumeBuna.ro, autor al "Eu cine sunt?"
Articol ce a pornit de la urmatoarea intrebare: Care sunt cele mai eficiente metode in motivatie?
Este dificil sa spunem ca existe metode mai eficiente sau mai putin eficiente. Sunt insa niste lucruri clare ce stau la baza procesului de auto-motivatie sau motivatie al altora. Si acestea sunt lucrurile care determina motivatia, aceasta fiind un efect a doua lucruri: nevoi si emotii (dupa care “tanjim”).
Avand in vedere ca acestea sunt sursele care ne motiveaza, practic, ce ramane de facut este sa constientizam care sunt nevoile noastre si care sunt emotiile ce ne fac sa ne mobilizam. Exista multe clasificari ale nevoilor, fiecare mai complete sau mai complexe, insa ce este important, e sa ne auto-educam ca sa fim constienti zi de zi, clipa de clipa de ceea ce avem nevoie (hrana, odihna, aventura, confort psihic, siguranta emotionala etc).
Unii ar spune ca este suficient sa constientizam, insa, am observat in timp ca exista multi oameni care isi constientizeaza nevoile si emotiile care ii mobilizeaza, si totusi nu se mobilizeaza. Aici intervin alte doua aspecte cheie:
1. V =I x P (Valori = Importanta x Prioritati)
Pana de curand credeam ca este suficient sa am anumite valori pe care le constientizez si apoi acelea ma vor ajuta sa imi dau seama incotro sa o iau si sa imi si fie usor sa merg in directia aceea (adica sa fiu motivat), dar am fost surprins sa vad ca nu a fost asa tot timpul.
De curand am aflat si raspunsul la intrebarea “De ce?”. Este pentru ca, ca si individ, am mai multe valori, iar in diverse perioade ale vietii, ierarhia valorilor in sine este si ea diferita. Cateodata ele ajung chiar in conflict si atunci este important sa constientizam care ar fi importanta pe care o dam fiecareia dintre valorile personale.
De exemplu, pot sa am ca valori: sanatatea si ajutorul fata de ceilalti. Dar ce ma fac daca ajutandu-i pe ceilalti nu mai ajung sa am si grija de mine? Este simplu – intr-o buna zi nu o sa mai pot sa ajut. Asa ca stau frumos si ma gandesc: “Care valoare ar trebui sa fie pe primul loc?”. Pentru mine am decis sa fie Sanatatea. Sanatos fiind, voi putea sa ajut oricand pe altcineva, asa ca de fiecare data voi pune sanatatea mea inaintea ajutorului pentru altii…tocmai pentru a putea ajuta cat mai mult si pe cat mai multi.
Deci, ca sa stim pe ce valori ne bazam si cum ne bazam, trebuie sa ne gandim la importanta fiecareia dintre ele si sa vedem ce prioritate le dam.
Valorile apoi, la randul lor ne ajuta sa ne stabilim o prioritate si importanta a nevoilor. Ele ar trebuie sa stea tot timpul la baza obiectivelor si misiunilor personale, precum si orice decizie cheie pe care o luam in viata.
2. Barierele (frica, teama de esec, “you name it”)
Am putea spera acum ca este suficient sa stim ce ne dorim, din pacate insa ar fi prea usor, asa ca lucrurile se mai complica putin. Din momentul in care stim ce ne dorim (nevoi si emotii) si de ce ne dorim (valori si credinte personale), apare urmatoarea provocare – Barierele. Ele sunt provocarile peste care trebuie sa trecem ce ne ajuta de fapt sa vedem daca am luat deciziile corecte la nivelurile anterioare (valori si nevoi). De multe ori, daca ceva nu merge la nivel de motivatie fata de implementare, poate insemna si ca nu am ales cele mai bune valori si nevoi pe care sa le urmam.
Este la fel ca si cum am incerca sa alergam cursa de maraton de 42 de Km cu incaltari care sunt cu doua numere mai mici decat numarul pe care il purtam noi de fapt la adidasi. Va fi, bineinteles mult-mult mai greu decat daca am avea adidasii cu numarul potrivit, oricat de motivati am fi noi de fapt si de drept.
Este foarte important sa constientizam de ce ne este frica si mai mult de atat sa vedem daca ne aduce o mai mare satisfactie incercarea de a face acel lucru sau sa nu incercam deloc. E bine sa ne intrebam cateodata “Oare ce am de pierdut?”. Doar experimentand, cateodata, putem afla ce merge bine si ce mai avem de invatat.
Nu in ultimul rand o bariera-capcana, este “ratacirea” intr-o zona de confort. “Da, ar fi mai bine si mi-ar placea sa fac …, insa nu-i chiar atat de rau nici acum.”
Recapituland ideile principale (nici pe departe nu este o “reteta”), pentru a ne motiva este important sa:
1. Constientizam valorile personale si ce importanta are fiecare dintre ele ca sa le putem prioritiza
2. Definim o ierarhie a nevoilor si emotiilor
3. Constientizam barierele si capcanele (prin care ne sabotam) ce ne apar in drum
4. Elaboram solutii si experimentam
5. Analizam ce merge si ce nu merge, identificam cauzele si ajustam etapele precedente
Poate nu este tocmai o metoda de motivatie si poate nu este nici usor si chiar si rezultatele se vor vedea in timp, nu imediat, insa si sansele sunt mai mari ca odata ce ne este consolidata fundatia, sa putem construi o cladire mai rezistenta.
Mihail Musat – Dupa 8 ani de experiente in ONG si multinationale pe domeniul trainingului si al managementului in IT s-a decis sa se dedice intru totul viselor sale de a ii ajuta pe cei din jur. Face asta in prezent prin site-ul LumeBuna.ro, un proiect de coaching colectiv WhichWay.ro, Cartea “Eu cine sunt?”, blogul personal si activitati de mentorat cu tineri studenti sau liceeni.
Mai multe detalii despre el puteti sa aflati de aici. {mosloadposition user10}