În fiecare an, în luna Mai, este marcată Ziua Internațională a Bolii Celiace, ce are rolul de conștientizare, educare și informare în fiecare colț al lumii cu privire la boala celiacă, iar cofetăria artizanală CHEDO – Gluten Free se alătură acestui demers printr-un festival al plăcintelor.
Astfel, în perioada 16 – 31 Mai găsești la CHEDO un adevărat răsfăț al papilelor gustative cu plăcinte tradiționale dulci și sărate, din mai multe țări, precum:
- Plăcinta Dobrogeană – România; o specialitate regională care îmbină brânza sărată cu foile subțiri de aluat, oferind un gust unic și crocant.
- Tarta cu cremă de brânză și vișine – Statele Unite ale Americii; realizată dintr-o bază de biscuiți, cremă de brânză dulce și vișine, ce oferă un echilibru între dulce și acrișor.
- Costata cu gem de caise – Italia; dintr-un aluat fraged și gem de caise, o tartă tradițională italiană savurată alături de o cafea.
- Tarta cu lămâie și bezea – Franța; cu un aluat crocant, cremă de lămâie și bezea pufoasă, este un desert clasic franțuzesc cu un contrast între dulce și acrișor.
- Szarlotka – Polonia; o plăcintă poloneză cu mere, aromată cu scorțișoară și completată cu o crustă fragedă.
- Mustikkapiirakka – Finlanda; o tartă cu afine, având o bază crocantă și o umplutură de afine, dulce-acrișoară, perfectă pentru zilele însorite.
- Plăcinta Banoffe – Marea Britanie; cu o bază de biscuiți, caramel, banane și frișcă, îmbină arome și texturi diferite.
Plăcinta este cel mai îndrăgit produs din portofoliul CHEDO, fiind extrem de versatilă datorită varietății de umpluturi și aluaturi, putând fi atât dulce, cât și sărată, umplută cu brânză, legume, fructe sau diverse creme și adaptându-se astfel pentru orice gust și ocazie. Plăcintele sunt ideale pentru o gustare rapidă, fie că sunt servite la micul dejun, prânz sau ca o gustare între mese.
Prin Festivalul Plăcintelor, CHEDO amintește și de tradiția plăcintelor evidențiind că acest produs nu este doar o simplă gustare, ci și un simbol al tradiției și al legăturilor familiale.
“Pentru mine, plăcinta dobrogeană este cea care îmi aduce aminte de copilărie, de bunica, cea care ne făcea nouă, nepoților ei, această plăcintă delicioasă. Ne strângeam cu toții la masă, 4 generații: străbunicul, bunicii, părinții și copiii, iar plăcinta dobrogeană era atât un fel de mâncare, cât și o gustare între mese. Mai târziu, mama a preluat rețeta, iar atunci când am deschis cofetăria mi-am dorit să aduc la vitrină cât mai multe produse ce ne aduc aminte tuturor de copilărie. Amintirea mea a fost legată de plăcinta dobrogeană, dar și de cornulețe, nuci umplute, Albă ca Zăpada. Așa că am stabilit să avem în fiecare lună, o săptămână a plăcintelor.
Acum, mă bucur să văd că și celor care ne trec pragul îndrăgesc plăcintele, pentru că este unul dintre cele mai vândute produse ale noastre”, a spus Ana-Maria Cheran – Pastry Chef CHEDO – Gluten Free.
Ana-Maria Cheran a cunoscut boala celiacă în urmă cu 10 ani. Privind retrospectiv, această afecțiune i-a oferit curajul de a se reîntoarce la pasiunea pentru desert pe care o avea încă din copilărie. A început de la zero, după o carieră de inginer, în a pune bazele cofetăriei artizanale CHEDO – Gluten Free.
“Singurul tratament pentru boala celiacă este dieta fără gluten, așa că, la momentul acela, m-am gândit: “ce ușor este”. Primul meu gând a fost că nu mă voi mai putea răsfăța cu deserturi. Dar lucrurile nu au fost chiar așa. Prin multă documentare mi-am dat seama de complexitatea situației – nu puteam mânca absolut nimic cu gluten; totul trebuia să fie 100% fără gluten, necontaminat, iar acest lucru nu este ușor într-o țară în care nici medicii nu au cunoștințe despre această boală, cu atât mai puțin personalul din HoReCa.
Dar pasiunea mea din copilărie și-a spus cuvântul. Poate că multe feluri de mâncare nu ridică probleme atunci când le adaptezi la varianta fără gluten, dar desertul? Am început să experimentez, să mă joc cu gustul, cu ingredientele, cu tehnicile până când s-a consolidat în mine curajul de a-mi urma intuiția. Curajul de a începe să scriu o nouă poveste, cea a deserturilor fără gluten”, a menționat Ana-Maria Cheran – Pastry Chef CHEDO – Gluten Free.
Studiile arată că 1% din populaţie suferă de această afecțiune, dar numai o mică parte este diagnosticată. Apariția bolii celiace depinde de moștenirea genetică, dar este influențată de diverși factori de mediu și de consumul de alimente care conțin gluten. În prezent, singurul tratament pentru boala celiacă este respectarea, pe tot parcursul vieții, a unei diete stricte fără gluten.
Ce este boala celiacă?
Este o afecțiune autoimună în care ingestia de gluten duce la deteriorarea intestinului subțire. Important ca și persoanele care nu suferă de această afecțiune să fie informate cât mai corect.
1. Înțelegerea simptomelor și a diagnosticării. Boala celiacă poate provoca o varietate de simptome, inclusiv probleme gastrointestinale (balonare, diaree, constipație), oboseală, anemie și erupții cutanate. Diagnosticul este realizat prin teste de sânge și biopsie intestinală.
2. Impactul glutenului. Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz și secară. Pentru cei cu boala celiacă, consumul de gluten provoacă o reacție imună care dăunează mucoasei intestinului subțire, afectând absorbția nutrienților și ducând la malnutriție și alte complicații.
3. Alimentație și dietă. Persoanele cu boala celiacă trebuie să urmeze o dietă strictă fără gluten. Este esențial ca etichetele alimentare să fie citite corect pentru a se înțelege ce alimente și produse conțin gluten pentru a evita contaminarea încrucișată.
4. Contaminarea încrucișată. Chiar și urmele de gluten pot provoca probleme pentru persoanele cu boala celiacă. Este important să se evite contaminarea încrucișată în bucătărie, de exemplu, folosind ustensile și suprafețe separate pentru prepararea alimentelor fără gluten.
5. Nediagnosticarea sau netratarea bolii celiace. Pot apărea diverse complicații, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, probleme neurologice, tumori maligne la nivel gastro-intestinal, deficienţe de vitamine și minerale sau apariţia altor boli autoimune.
Intoleranța la gluten și boala celiacă sunt afecțiuni diferite, dar ambele implică o reacție adversă la gluten, proteina găsită în grâu, orz și secară. Intoleranța la gluten, cunoscută și sub numele de sensibilitate non-celiacă la gluten, nu implică o reacție autoimună și nu dăunează intestinului, dar poate provoca simptome similare, cum ar fi disconfort abdominal, dureri de cap și oboseală. În ambele cazuri, evitarea glutenului este esențială pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții.