premiat de Academia Europeana de Film
Chainsaw Europe Studio, una dintre cele mai active companii de postproducție audio-video de pe piața românească, s-a ocupat de partea de editare și editare video, sound design și mixaj de sunet pentru cel mai recent triumf peste hotare al unei producții cinematografice românești, scurtmetrajul “Superman, Spiderman sau Batman”.
În regia lui Tudor Giurgiu, producția a fost distinsă cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 25-a ediție a Premiilor Academiei Europene de Film, care a avut loc în 1 decembrie, la Valetta, în Malta.
Echipa Chainsaw Europe care a lucrat la proiectul premiat interațional a fost alcătuită din Eugen Kelemen – montaj, Marius Leftarache – sunet și Irina Stănciulescu – coordonare postproducție.
“Când faci filme, nu te gândești la premii, ci ai în minte, deasupra a orice altceva, spectatorul. Dacă, în producție sau în etapa de postproducție, îți lași creativitatea stăpânită și de intuiție, e foarte probabil ca, într-o zi de decembrie, să câștigi, alături și pentru alte 19 milioane de români, un astfel de premiu internațional. Sunt bucuros că eforturile și creativitatea din cinematografia românească sunt recompensate tot mai des peste hotare”, a declarat Eugen Kelemen, Film Editor, Chainsaw Europe.
Filmat integral în Cluj-Napoca, "Superman, Spiderman sau Batman” spune povestea lui Aron, un băieţel de cinci ani, care, alături de tatăl său, vrea să-și salveze mama bolnavă de inimă. Din echipa de actori fac parte copilul Aaron Şerban, Bogdan Zsolt, Cornel Răileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crişan, Maria Seleş, Adriana Băilescu.
Produs de Libra Film Productions, “Superman, Spiderman sau Batman” a fost co-finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei, Zenith Media şi a fost realizat cu sprijinul Digital Cube.
În luna octombrie, scurtmetrajul fusese recompensat și peste ocean, cu o medalie de aur, în cadrul Mahattan Short Film Festival.
Premiiile Academiei Europene de Film răsplătesc cele mai importante lucrări cinematografice europene, care pot fi înscrise într-una dintre cele 17 categorii și care sunt jurizate de 2.700 de membri ai Academiei.
Chainsaw Europe Studio a realizat postproducția a numeroase filme de scurt și lungmetraj, care au fost premiate la festivaluri de film internațional: "Periferic", în regia lui Bogdan George Apetri, pentru care Eugen Kelemen a luat premiul pentru cel mai bun montaj la Premiile Gopo și premiul UCIN pentru montaj în 2012; “Hello! How are you? “, în regia lui Alex Maftei, care a fost montat de Mihai Codleanu și care a fost nominalizat, de asemenea, la Gopo pentru cel mai bun montaj; “Gone Wild”, documentarul lui Dan Curean, montat de Eugen Kelemen, postproducție sunet Marius Leftarache și Alex Dumitru, a luat premiu la Astra Film Festival pentru cel mai bun documentar ecologic; “Vaca Finlandeză” în regia lui Gheorghe Preda, montaj Mihai Codleanu, postproducție sunet Marius Leftarache, a fost premiat la Festivalul Internațonal de Cinema Mediteranean, Montpellier.
Un alt film recent la care Chainsaw a lucrat la post productia de sunet este “Despre Oameni si Melci”, în regia lui Tudor Giurgiu, care a fost proiectat pe 29 noiembrie, la Walter Reade Theatre New York, în deschiderea festivalului MAKING WAVES: New Romanian Cinema.
Chainsaw Europe are în lucru, în prezent, mai multe filme, printre care și "Dopul Scuză mijloacele", primul film 3D din România, pe care l-a montat Mihai Codleanu și de al cărui sunet se ocupă Marius Leftarache și Alex Dumitru.