Numeroase trupe din vestul continentului descoperă acum bogăţia şi vivacitatea muzicii din estul european. Festivalul PLAI 2008 este spaţiu deschis de întâlnire între Balcan şi nordul blond al Europei, între sintetizator şi didgeridoo.
PLAI 2008 / 12-14 septembrie / Timişoara / Muzeul Satului Bănăţean AlJawala (Germania)
Au interzis statul jos la PLAI 2008, i-aţi vrut din nou la Timişoara, iată-i ! Pasionaţi de muzică tradiţională est-europeană, cei de la ÄlJawala folosesc teme preluate din repertoriul ţigănesc şi cel de jazz, susţinându-şi originalitatea prin percuţie, saxofoane şi muzică electronică. Amestec inovator de jazz, funk, ritmuri balcanice, raga-beats şi drum’n’bass, cu sound-uri provocatoare, ce trebuie savurate live. Balkan big beats spun ei, energie big time spunem noi.
Alvik (Cehia)
Veţi putea spune, după PLAI 2008, că v-a plăcut Alvik pentru felul aparte în care trec jazzul prin acustic, prin electric, ori chiar prin hip-hop abstract şi drum’n’bass. Ori Veţi putea spune că v-au plăcut fiecare dintre artişti în parte: excelenta linie melodică a clapelor, impulsurile electrice ale sintetizatoarelor, ritmurile creative, flautul cu un sunet extrem de modern şi imaginativ şi felul în care se întâlnesc toate cu basul bine temperat şi cu versurile compuse chiar de vocalista trupei, Anya Stuart. Avem convingerea că Alvik va fi pentru mulţi o excelentă şi memorabilă supriză.
Tarhana (Olanda)
Cei de la Tarhana locuiesc în Olanda, dar ce i-a adus împreună (şi apoi la PLAI) au fost fie rădăcinile estice ale membrilor trupei, fie gustul pentru sunetele răsăritene. Numele trupei, “tarhana”, vine de la un fel de mâncare cu specific anatolian gătită din Bosnia până în Turkmenistan şi din Macedonia în Turcia. Are gustul propriu, de neconfundat, al Orientului, dar din fiecare ţară a luat câte o nouă savoare. Sunetele aduse de cei de la Tarhana au ecouri otomane, condimentate cu un groove Sufi electronic, melodii ţigăneşti, cântece tradiţionale din Europa de Est şi ritmuri ale Magrebului. Ei îşi spun „trib de nomazi în muzică”.
“NN”, cu Wojciech Kaproń şi Ryszard Kalinowski (Polonia)
Un spectacol de dans în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti. Cum ne percepem şi cum ne văd alţii? Artistul este oare o fiinţă excepţională? Sau a fi artist înseamnă a fi un impostor sau pur şi simplu un neîndemânatic suprasensibil? Spectacolul de dans contemporan „NN”, interpretat de către doi artişti ai Teatrului de Dans din Lublin, Polonia, e un dans al întrebărilor inspirate de viaţa legendarului dansator rus Vaslav Nijinski, veşnic scindată de contradicţii. În personajul Nijinski se întrupează doi bărbaţi, înconjuraţi de duhurile persoanelor
iubite de Nijinski, scăldate în atmosfera ireală creată de muzică, lumină şi efecte vizuale. Ei, noi, suntem NN.
{mosloadposition user10}