in tarile in curs de dezvoltare ar putea genera schimbari pozitive
În ajunul Zilei Internaționale a Femeii 2013, un nou sondaj Eurobarometru arată că 78% dintre europeni consideră că o creștere a numărului de femei care ocupă funcții politice de conducere în țările în curs de dezvoltare ar „genera o îmbunătățire a situației”.
În fapt, peste trei sferturi dintre persoanele chestionate au declarat că, în condițiile creșterii numărului de femei care ocupă posturi de conducere în țările în curs de dezvoltare, s-ar îmbunătăți și situația respectării drepturilor omului, 72 % afirmând că astfel s-ar ameliora și condițiile de trai, iar 65 % considerând că s-ar preveni apariția unor conflicte și izbucnirea unor războaie.
Peste nouă din 10 europeni consideră că egalitatea de șanse între femei și bărbați are efecte pozitive asupra modului în care societățile funcționează în general și că toate programele de ajutor ar trebui să țină seama cu precădere de drepturile femeilor.
În ceea ce privește impactul problemelor din țările în curs de dezvoltare asupra bărbaților și a femeilor, majoritatea respondenților au considerat că femeile sunt afectate în mai mare măsură decât bărbații de violență fizică (83 %), de probleme legate de accesul la educație (63 %), de nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului și de lipsa de venituri sau a unui loc de muncă (61 % pentru aceste ultime două aspecte).
Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare, a declarat: „Plasăm femeile în centrul acțiunilor noastre, asigurându-ne că programele noastre de ajutor țin seama de femei în toate domeniile, de la educație și sistemul de sănătate la agricultură și energie; așadar, sunt încântat să constat că majoritatea europenilor împărtășesc această abordare.”
Comisarul a adăugat: „Este foarte interesant, de asemenea, că sunt mulți cei ce cred că femeile care ocupă funcții politice de conducere pot aduce schimbări pozitive. Este esențial ca fiecare femeie să aibă șansa de a-și valorifica potențialul, indiferent de locul în care trăiește.”
În țările în curs de dezvoltare, femeile continuă să facă obiectul discriminării și sunt expuse unor riscuri grave de sănătate, în special în ceea ce privește sănătatea maternă. În cursul vieții, o treime din numărul total de femei sunt victime ale violenței. Întrucât, la nivel mondial, este al doilea donator ca importanță, UE trebuie să joace un rol esențial în sprijinirea dezvoltării femeilor și a fetelor.
Din 2004, datorită sprijinului Comisiei:
● a crescut cu peste 85 000 numărul elevelor înscrise în învățământul secundar;
● peste 4 milioane de nașteri au avut loc în prezența unor cadre medicale;
● au avut loc 10,8 milioane de consultații medicale în domeniul sănătății reproductive.
Context și principalele rezultate
Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, Comisia Europeană prezintă un sondaj Eurobarometru care cuprinde opiniile cetățenilor europeni cu privire la egalitatea de șanse între femei și bărbați și necesitatea de a consolida poziția femeilor în țările în curs de dezvoltare. Peste 25 000 de cetățeni din cele 27 de state membre au fost consultați pentru acest studiu.
Peste nouă din 10 respondenți din UE consideră că egalitatea de șanse între femei și bărbați are efecte pozitive asupra modului în care funcționează societățile și că toate programele de ajutor ar trebui să țină seama cu precădere de drepturile femeilor. Diferențele între statele UE în ceea ce privește atitudinea față de egalitatea de șanse între femei și bărbați au fost destul de mici, cele mai mari procentaje înregistrându-se în Suedia, Țările de Jos și România (96 % în toate aceste trei țări), iar cele mai scăzute în Letonia, Slovenia (87 % în ambele țări) și Estonia (86 %).
În ansamblu, respondenții UE consideră că problemele cu care se confruntă femeile în proporție mai mare decât bărbații sunt violența fizică (83 %), accesul la educație (63 %), nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului și lipsa veniturilor și a unui loc de muncă (61 % pentru aceste ultime două aspecte).
Respondenții din UE consideră că foametea și malnutriția (50 %) și HIV/SIDA (59 %) sunt singurele probleme care afectează deopotrivă femeile și bărbații.
Europenii sunt de părere că o creștere a numărului de femei în posturi de responsabilitate și influență politică ar avea un efect pozitiv asupra țărilor în curs de dezvoltare. Dintre temele menționate, respectarea drepturilor omului a primit cele mai multe răspunsuri pozitive în UE, trei sferturi dintre cei chestionați declarând că o creștere a numărului de femei ar „aduce o schimbare în bine” (78 %). Urmează apoi condițiile de trai ale cetățenilor și prevenirea conflictelor și a războaielor, 72 % și, respectiv, 65 % dintre respondenți împărtășind acest punct de vedere. Respondenții suedezi, finlandezi și irlandezi au fost cei mai înclinați să afirme că prezența femeilor la putere „aduce o schimbare în bine”.
Pagini Utile
● Eurobarometru privind femeile din țările în curs de dezvoltare
//ec.europa.eu/public_opinion/archives/flash_arch_374_361_en.htm#372
● Pentru mai multe informații privind activitatea UE care vizează femeile în țările în curs de dezvoltare:
//ec.europa.eu/europeaid/what/gender/index_en.htm
● Site-ul internet al domnului Andris Piebalgs, comisarul european pentru dezvoltare:
//ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm
● Site-ul internet al DG Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid:
//ec.europa.eu/europeaid/index_en.htm