Producătorul cerealelor Nestlé pentru micul dejun, Cereal Partners Worldwide (CPW), se alătură demersurilor globale cu ocazia Zilei Internaționale a Cerealelor Integrale, celebrată în data de 19 noiembrie, și subliniează importanța acestora într-un sistem alimentar sănătos și sustenabil.
Creșterea gradului de conștientizare privind impactul pozitiv al cerealelor integrale asupra sănătății reprezintă un obiectiv major, cu atât mai mult cu cât, la nivel global, se estimează că oamenii consumă mai puțin de un sfert din cantitatea recomandată de cereale integrale pe zi1.
La nivel global, unul din cinci decese este asociat cu o dietă necorespunzătoare2. 88% dintre țări sunt afectate de malnutriție și boli netransmisibile legate de dietă3. În România, 92% din decese sunt cauzate de bolile netransmisibile, asociate cu stilul de viață nesănătos, cum sunt bolile cardiovasculare, diabetul, cancerul sau alte boli cronice4.
La nivel global, consumul de cereale integrale rămâne relativ scăzut, în ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate ale acestora1.
În acest context, Cereal Partners Worldwide (CPW), producătorul cerealelor Nestlé pentru micul dejun, şi-a declarat sprijinul pentru Ziua Internaţională a Cerealelor Integrale şi susține necesitatea unor recomandări clare din partea specialiștilor privind includerea cerealelor integrale într-o alimentație sănătoasă şi sustenabilă.
Scopul CPW este de a oferi un mic dejun mai bun în fiecare zi. De aceea, produce peste 100 de tipuri de cereale pentru micul dejun, oferind opțiuni variate pentru un început de zi delicios, ușor, rapid și hrănitor.
Până la sfârșitul anului 2020, toate cerealele Nestlé care poartă simbolul Banner-ului Verde vor avea cel puțin 8g de cereale integrale la fiecare porție (30g) și nu vor conține coloranți și arome artificiale.
În ultimii 10 ani, la nivel global, cerealele Nestlé au beneficiat de îmbunătățirea continuă a rețetelor menite a contribui la un mic dejun mai nutritiv. Compania și-a luat angajamentul de a crește conținutul de cereale integrale și fibre și de a reduce semnificativ cantitățile de zaharuri și sare din toate produsele pentru micul dejun din portofoliu. Astfel, din 2003, cerealele Nestlé au*:
- Cu 50% mai multe cereale integrale
- Cu 25% mai puțină sare
- Cu 20% mai puține zaharuri
- Produse fără coloranți și arome artificiale
În cadrul portofoliului Nestlé România, toate cerealele Nestlé cu simbolul Banner-ului Verde sunt făcute din cereale integrale[1] și reprezintă o sursă de fibre[2], iar cerealele integrale sunt ingredientul nr. 1 în toate produsele pentru copii și adolescenți[3].
David Clark, CEO CPW, a declarat: „Cerealele integrale s-au dovedit a avea o serie de beneficii pentru sănătate. Există o mulțime de dovezi care sugerează că pași simpli, cum ar fi campaniile de conștientizare și informațiile clare cu privire la beneficiile cerealelor integrale pot face o diferență reală în ceea ce privește nivelurile de consum și impactul asupra sănătății. Vrem să susținem partenerii din industrie și guvernele pentru a ne asigura că cerealele integrale devin o parte esențială a alimentației în întreaga lume”.
CPW susţine următoarele trei măsuri esenţiale pentru a contribui la creșterea consumului de cereale integrale:
- Consecvență în recomandările alimentare, cu accent pe cerealele integrale. La nivel global, există peste 100 de recomandări diferite în ceea ce priveşte consumul de cereale. Este nevoie de o mai mare aliniere între specialiştii din diferite ţări la nivel de recomandări.
- Etichete clare pe fața ambalajului, care recunosc contribuția importantă a cerealelor integrale la un regim alimentar sănătos. Etichetele de pe fața ambalajului au fost recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ca instrument pentru prevenirea bolilor netransmisibile, ajutând consumatorii să identifice produse alimentare mai sănătoase5. În prezent, cerealele integrale sunt rareori luate în considerare, în ciuda beneficiilor pentru sănătate.
- Campanii de conștientizare și informare privind beneficiile cerealelor integrale. Campania pentru cereale integrale condusă de Danish Whole Grain Partnership (DWGP) în colaborare cu guvernul danez și alte organizații non-profit din domeniul sănătății a dus la creșterea aportului mediu de cereale integrale de la 32 g la 82 g/zi. 53% dintre danezii chestionați au căutat în mod activ să cumpere cereale integrale.
Consumul crescut de cereale integrale poate aduce beneficii în dietele zilnice individuale în mod sustenabil. Cercetări recente ale World Wide Fund (WWF) sugerează că trecerea la o „dietă sustenabilă” (o dietă echilibrată care să conțină mai multe cereale integrale, fructe și legume și mai puțin zahăr, grăsimi saturate și carne6) poate contribui la oprirea defrișărilor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură cu cel puțin 30%7.
Sprijinul CPW face parte dintr-o campanie în curs de desfășurare din preajma Zilei Internaționale a Cerealelor Integrale, celebrată pe 19 noiembrie 2020. Aceste idei vor fi discutate detaliat în cadrul unei întâlniri virtuale globale găzduite de Whole Grain Initiative, pe 19 noiembrie. Mai multe detalii pe: www.wholegraininitiative.org.