{mosimage}– 24.2% dintre respondenti nu s-ar simti confortabil sa imbratiseze o persoana seropozitiva
Rezultatele cercetării sunt prezentate astăzi, în cadrul dezbaterii “HIV/SIDA o problemă a comunităţii”, organizată de Uniunea Națională a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în colaborare cu Fundația Baylor Marea Neagră, Fundația „Alături de Voi” România – Centrul Constanța, Fundația MGH-Casa Speranța. Evenimentul marchează la nivel local Ziua Mondială SIDA, serbată în fiecare an în data de 1 Decembrie.
In condiţiile economice, politice şi sociale în continuă schimbare, analiza situaţiei persoanelor seropozitive la nivelul judetului, este necesar a fi realizată periodic pentru a preveni şi rezolva cât mai rapid situaţiile de întrerupere de tratament, situaţiile de discriminare sau de restricţionare a accesului la serviciile medicale sau sociale. Pe de altă parte activitățile de prevenire HIV rămân o prioritate în contextul creșterii constante a numărului de persoane infectate. În România, doar în perioada ianuarie-iunie 2014 au fost înregistrate 319 cazuri noi de infecție cu HIV, numărul persoanelor înregistrate ca trăind cu HIV/SIDA, la finalul lunii iunie 2014 fiind de 12 603 (conform www.cnlas.ro).
Dezbaterea are ca scop prezentarea Raportului “Sub Lupa”- Cercetarea contextului de viață al persoanelor seropozitive din România, dar și identificarea problemelor cu care persoanele seropozitive și comunitatea s-au confruntat în anul 2014.
Obiectivul general al cercetarii „Sub Lupa” este Cartografierea atitudinii populației generale față de persoanele seropozitive și informațiile pe care le folosesc în a și le fundamenta.
Conform raportului „Sub Lupa”:
– 30.8 % dintre respondenți cred că toți copii născuți din mame seropozitive vor fi și ei seropozitivi
– 20% dintre respondenți, cred că este nevoie de veselă separată pentru a se proteja de infecția cu HIV
– 69,8% dintre respondenți asociază persoanelor seropozitive cuvinte apartinând registrului negativ (“frustrate”, “labile”, “nefericite”, „depresive”, “izolate”, “stare de sănătate instabilă și contagioasă”, „dependente”, „iresponsabile”)
– 24.2% dintre respondenți nu s-ar simți confortabil să îmbrățișeze o persoană seropozitivă (Raportul de cercetare integral pe www.unopa.ro).
Evenimentul îşi propune dezvoltarea relaţiei între instituţiile şi ONG-urile care activează în acest domeniu, a gradului de colaborare şi sprijin în vederea identificării şi rezolvării problemelor cu care se confruntă persoanele seropozitive. Reunirea factorilor importanţi, asumarea unor direcţii de acţiune şi responsabilităţi în problematica HIV/SIDA este extrem de importantă pentru îmbunătăţirea situaţiei persoanelor seropozitive la nivel local.
Dezbaterea este organizată în cadrul proiectului “In My SHOES” derulat de Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA) în parteneriat cu Asociaţia UNTEATRU, proiect co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Proiectul are ca obiectiv general ““Creşterea premiselor de integrare socială pentru persoanele seropozitive din România”, iar dezbaterea “HIV/SIDA o problemă a comunităţii” contribuie la dezvoltarea unei reţele funcţionale de instituţii şi ONG-uri care colaborează pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor seropozitive.
“E nevoie de implicare şi de efort continuu atât din partea autorităţilor cât şi a ONG – urilor din domeniu astfel încât gradul de integrare în societate al persoanelor seropozitive să fie unul mărit. Numai în acest fel ei vor putea să fie membri activi în comunitate, fără ca pantofii de persoană seropozitivă să fie atât de greu de purtat” a declarat Iulian Petre, Director executiv UNOPA.
“O societate informată nu discriminează, nu marginalizează, nu se teme – de aceea milităm pentru aducerea informației in comunitate, pentru responsabilizarea tinerilor și pentru solidaritate. Am avertizat și autoritățile că actul de a nu susține informarea este condamnabil, în egală măsură cu cruzimea de a nu aloca fonduri pentru tratamentul persoanelor cu HIV, și din păcate, aceasta este o problemă a comunității în general la care nu s-au găsit soluții.“ a declarat Mirela Ivan – Director Centrul Constanța – Fundația Alături de Voi România.