O poveste despre solidaritate, curaj si supravietuire
Carme Marti
Meteor Publishing
Sunt momente in istorie in care o ordine este rasturnata, un regim schimbat, in care, in numele unor idealuri, oameni pornesc la lupta. Multi sfarsesc repede, victime ale caror nume sunt ulterior mentionate pe diverse panouri, altii reusesc sa aibe parte de experiente mai putin traumatice, insa unii ajung sa experimenteze si supravietuiasca unor incercari cumplite. Acesta este si cazul lui Neus Catala, o tanara care, atunci cand a inceput Razboiul Civil spaniol avea douazeci si unu de ani si visa la o lume mai buna. S-a angajat ca sora medicala-sefa a unui grup de 182 de copii. Dar viata i-a rezervat o sumedenie de intamplari de neuitat.
Alaturi de copii a ajuns in Franta. S-a alaturat Rezistentei aici si a avut norocul sa gaseasca dragostea si sa se casatoreasca. Parea ca viata va fi frumoasa, insa Neus Catala a fost arestata si deportata in Germania.
A ajuns in lagarele de concentrare de la Ravensbruck si Holleschein, iar aceasta a fost intr-adevar marea incercare a vietii sale. A vazut lucruri cumplite, oameni fara suflet, a asistat la crime si a avut parte de tratamente injositoare. In momentele dificile insa a descoperit si solidaritatea umana, a cunoscut chiar prietenia – oricat de ciudat ar parea.
Neus Catala a promis sa nu lase sa fie uitate experientele si momentele prin care ea si toti ceilalti prizonieri au trecut. Inainte de ultima perioada a vietii sale, „singuratatea cea din urma” dupa cum o numeste (petrecuta la azil), ea isi povesteste viata si toate incercarile, toate momentele frumoase si cele neplacute sunt apoi imbracate in forma pe care o avem la dispozitie in „Cer de plumb. Viata lui Neus Catala” de catre Carme Marti, cunoscuta autoare.