• O tranziție energetică sustenabilă și justă, finanțarea măsurilor climatice, infrastructura și orașele sunt printre principalele teme ale Summit-ului ONU pentru combaterea schimbărilor climatice din acest an
• Enel a fost reconfirmată ca LEAD company în cadrul Compactului Global al ONU, care în acest an abordează finanțarea sustenabilă, Enel aflându-se în prima linie a combaterii schimbărilor climatice prin lansarea recentă a primului program mondial de lansare a unor obligațiuni asociate obiectivelor de dezvoltare durabilă.
• Compania s-a angajat recent să își reducă emisiile sale directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, cu scopul de a ajunge la o decarbonizare completă până în 2050
• Enel continuă să fie lider în ceea ce privește creșterea energiei regenerabile și digitalizarea infrastructurii energetice la nivel mondial
New York – Enel participă la Summit-ul Organizației Națiunilor Unite pentru Combaterea Schimbărilor Climatice din 2019, cel mai important eveniment global al ONU privind schimbările climatice. Evenimentul reunește lideri politici și ai comunității globale de afaceri și va dezbate această provocare, inclusiv prin identificarea unor soluții pentru transformarea economiilor în conformitate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale ONU.
Summit-ul, care este primul eveniment de acest gen convocat de secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va concentra pe un set de domenii de acțiune, inclusiv tranziția energetică, finanțarea climei și taxarea carbonului, precum și infrastructura și orașele, pentru stimularea ambițiilor și accelerarea acțiunilor care să determine punerea în aplicare a obiectivelor Acordului de la Paris din 2015.
Enel va juca un rol major la Summit-ul din cadrul comunității de afaceri globale, datorită realizărilor sale în domeniul sustenabilității, al decarbonizării și al schemelor de finanțare inovatoare pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
„Schimbările climatice pot fi combătute astăzi. Tehnologiile și soluțiile sunt acolo, interesul comunității financiare de a merge în această direcție este în creștere și el. În acest moment, avem nevoie doar de dorința și claritatea gândirii necesare pentru a accelera trecerea către o economie sustenabilă și decarbonizată. Evenimentele globale, cum ar fi Summit-ul ONU pentru Combaterea Acțiunilor Climatice, sunt esențiale pentru a permite guvernelor să își asume colectiv cea mai solicitantă provocare din vremurile noastre”, a declarat Francesco Starace, CEO și Director General al Enel. „Mediul de afaceri este așteptat să demonstreze determinare și curaj în luarea unor decizii dificile, dar inevitabile, care iau în calcul sustenabilitatea și crearea de valori. Strategia Enel include realizarea de obiective de dezvoltare durabilă în modelul de activitate al companiei, iar această integrare completă a contribuit la creșterea grupului, precum și la reducerea profilului său de risc. Astăzi, suntem cel mai mare furnizor privat de energie regenerabilă și de rețele de distribuție din întreaga lume, precum și cea mai mare companie europeană în funcție de capitalizarea de piață. Mai mult, angajamentul nostru față de realizarea ODD-urilor ne-a permis să devenim inovatori cu finanțare sustenabilă prin lansarea recentă de către Enel a primului program de obligațiuni legat de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Sustenabilitatea și decarbonizarea vor continua să ne impulsioneze creșterea, pe măsură ce ne apropiem de îndeplinirea obiectivelor noastre ambițioase de reducere a emisiilor directe de gaze cu efect de seră cu 70% până în 2030 și atingerea unei descarbonizări complete până în 2050.”
Eforturile depuse de Enel în domeniul de sustenabilității au fost recunoscute prin decizia Compactului Global al ONU de a reconfirma din nou grupul ca o companie LEAD, o recunoaștere pe care Enel a deținut-o din 2011. Compactul Global al ONU este principala inițiativă din domeniul sustenabilității corporative pentru promovarea realizării obiectivelor de sustenabilitate durabilă. În acest an, discuțiile se vor concentra, printre alte aspecte, asupra modului în care corporațiile care lucrează cu instituțiile pieței de capital pot contribui, prin finanțare, la realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Pentru a face față acestei provocări, grupul Enel a lansat recent primul program de obligațiuni asociate ODD-urilor din lume, folosind o nouă abordare a piețelor de capital care leagă performanța sustenabilă a companiei cu valorile mobiliare, extinzând astfel scala finanțărilor sustenabile și arătând deținătorilor de obligațiuni impactul investițiilor lor asupra strategiei generale a companiei.
La începutul acestei luni, ca un preambul la Summitul ONU, în conformitate cu ținta de decarbonizare completă pe care Enel și-a stabilit-o pentru 2050, compania s-a angajat să reducă emisiile sale directe de gaze cu efect de seră pe kWh cu 70% până în 2030, având anul 2017 ca punct de pornire. Angajamentul a fost stabilit în urma actualizării din aprilie 2019 a inițiativei de Ținte Science Based (SBT)¹. În același timp, în septembrie, Enel a fost confirmat în indexul Dow Jones Sustainability World Index (DJSI World) pentru al 16-lea an consecutiv. Acest indice de sustenabilitate a recunoscut angajamentul Enel spre un model energetic cu emisii zero.
Astăzi, CEO-ul Enel participă, de asemenea, la Forumul Sectorului Privat al ONU privind Schimbările Climatice. Găzduit de secretarul general al ONU și organizat de Compactul Global al ONU, evenimentul va reuni directorii executivi, tinerii lideri implicați în schimbările climatice, șefi de stat și de guvern, precum și liderii ONU, având ca scop stimularea unui dialog intergenerațional între părțile interesate, pentru a promova cât mai urgent măsurile colective de acțiune necesare pentru combaterea crizei climatice. În data de 24 septembrie, domnul Starace va participa la reuniunea Consiliului Comitetului Global al ONU, fiind singurul italian de la această reuniune.
În cadrul Summit-ului ONU, Enel va organiza, pe 24 septembrie, la New York, cel de-al 17-lea eveniment #EnelFocusOn, pentru a discuta despre noul rol al electrificării în crearea unui viitor cu emisii zero și în obținerea accesului la energie curată pentru toți (https: / /www.enel.com/media/news/d/2019/09/enel-new-york-decarbonisation-climate). Principalii vorbitorii vor fi Francesco Starace și Rachel Kyte, CEO și reprezentant special al Secretarului General al ONU al departamentului Energie Sustenabilă pentru Toți, o rețea mondială care are ca scop conducerea tranziției către surse regenerabile și accelerarea accesului global la energie curată. Evenimentele #EnelFocusOn sunt concepute ca întâlniri informale care implică jucători cheie din lumea digitală cu scopul de a lansa un dialog despre provocările globale.
În data de 25 septembrie, Francesco Starace va participa, de asemenea, la cel de-al treilea Forum Global al Afacerilor organizat de Bloomberg (GBF), care reunește personalități cheie, precum șefi de stat și de guvern, directori executivi de mari companii și unde sunt abordate teme de la amenințările care conduc la încălzirea globală până la prosperitatea economică și sunt examinate oportunitățile care pot genera soluții.
Dl. Starace va participa alături de alți lideri de business și șefi de stat și la Plenul Deschis și la Comisiile sale, inclusiv la Panelul „Investiții într-un viitor cu emisii reduse de carbon: explorarea provocărilor și oportunităților pe piețele emergente”.
Grupul va discuta, printre alte teme, cum pot fi depășirt barierele și scalate oportunitățile de investiții în tehnologii cu emisii reduse de carbon pe piețele emergente și acțiuni legate de soluțiile recomandate de noua Inițiativă privind Finanțarea Climei (CFLI) „Finanțarea viitorului cu emisii reduse de carbon”. Raportul vizează mobilizarea finanțării climatice private la scara și viteza necesare pentru a sprijini o tranziție ordonată către o economie cu emisii reduse de carbon.
Domnul Starace va participa pe 26 septembrie la Masa Rotundă a directorilor executivi din cadrul Compactului Global al ONU „Reducerea decalajului financiar – mobilizarea strategiei corporative și a investițiilor pentru Obiectivele de Dezvoltare Durabilă”. Masa rotundă, condusă de Amina J. Mohammed, secretarul general adjunct al ONU și Lise Kingo, CEO al Compactului Global al ONU, vor reuni lideri de afaceri și părți interesate cheie pentru a discuta tendințele majore ale finanțelor sustenabile și oportunitatea de a direcționa fluxurile financiare către inițiativele de sustenbilitatea economice, sociale și de mediu.
1 Inițiativa privind Țintele bazate pe Știință (SBT) este o inițiativă a CDP, Compactului Global al ONU, Institutului Mondial al Resurselor (WRI) și organizației World Wide Fund for Nature (WWF), care oferă companiilor o cale de a identifica de ce resurse și de cât timp au nevoie pentru a-și reduce emisiile de gaze cu efect de seră în vederea reducerii temperaturi globale în creștere.