• Alianța GISD este rezultatul apelului Secretarului General al ONU, António Guterres, către 30 de lideri de marcă ai mediului de afaceri global, pentru intensificarea eforturilor de asigurare a finanțării pentru ODD. Enel este singura companie de utilități la nivel global și singura din Italia care face parte din această Alianță
New York – Francesco Starace, CEO Enel, s-a alăturat Alianței Investitorilor Globali pentru Dezvoltare Durabilă (GISD) a Națiunilor Unite, în urma apelului Secretarului General al ONU, António Guterres, către 30 de lideri influenți din mediul de afaceri, cu scopul de a coopera în următorii doi ani în domeniul finanțării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD). Enel este singura companie globală de utilități și singura din Italia care face parte din această Alianță.
Prin folosirea expertizei și influenței membrilor săi, GISD urmează să conceapă modalități de deblocare a investițiilor pe termen lung în dezvoltare și să accelereze progresul în atingerea ODD. CEO-ul Enel se numără printre liderii de corporații care lucrează la deblocarea acestor investiții, datorită angajamentului său în privința energiei regenerabile, ceea ce a determinat Enel Green Power, compania de energie renegerabilă a Grupului, să devină cel mai mare jucător privat din lume pe piața de producere a energiei din surse regenerabile, la doar 11 ani de la înființare.
Francesco Starace, CEO-ul Enel, a declarat: „Lucrăm la consolidarea și cooperarea cu alte businessuri globale și la deblocarea finanțărilor pentru realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, deoarece sustenabilitatea este un motor important pentru crearea de valoare pe termen lung. În Enel, am integrat pe deplin sustenabilitatea în modelul și operațiunile noastre de afaceri, stimulând rentabilitatea companiei. Privind în viitor, Alianța GISD va oferi un forum perfect pentru a accelera angajamentul sectorului privat față de modelele de afaceri sustenabile și va permite finanțarea sustenabilă care să permită o relansare a progreselor sociale, economice și de protecție a mediului la nivel global”.
În linie cu strategia care combină crearea de valoare și îndeplinirea ODD, Enel a lansat recent primul program de obligațiuni generale asociate ODD din Statele Unite ale Americii și prima emisiune de obligațiuni din Europa a Grupului asociată acestor obiective, care se bazează pe noua abordare a piețelor de capital care cuplează performanța sustenabilității companiei cu titlurile de valoare. Mai mult, Compactul Global al Organizației Națiunilor Unite, care este principala inițiativă de sustenabilitate corporativă care promovează realizarea ODD, a reconfirmat pentru Enel statutul de companie LEAD pentru al nouălea an consecutiv. În luna septembrie, Enel a participat la Summit-ul Națiunilor Unite pentru Acțiunea Climatică, fiind una dintre primele companii care au răspuns la campania ONU „Angajamentul companiilor pentru 1,5° C”, angajându-se la o reducere cu 70% pe kWh a emisiilor sale directe de gaze cu efect de seră până în 2030, având 2017 ca bază de referință, în urma actualizării din aprilie 2019 a inițiativei de Obiective Science Based (SBT)¹. Acest ultim angajament, care este în conformitate cu ținta de decarbonizare completă a Enel până în 2050, este, de asemenea, în concordanță cu realizarea ODD 13 privind acțiunile climatice.
Enel atrage din ce în ce mai mult atenția investitorilor interesați de problemele de mediu, cele sociale și de guvernanță (ESG), a căror pondere în acționariatul companiei este în continuă creștere, reprezentând aproximativ 10,5% din capitalul social al Grupului la 31 decembrie 2018, în creștere cu 78% față de 2014. Această creșterea reflectă importanța crescândă pe care piața financiară o acordă elementelor nefinanciare în crearea de valoare sustenabilă pe termen lung.
Alianța GISD este co-prezidată de Oliver Bäte, CEO Allianz, și Leila Fourie, CEO al Bursei de Valori din Johannesburg și include directorii generali ai Enel, precum și ai altor corporații internaționale importante. Activitatea Alianței va fi coordonată de către Departamentul pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU (DESA). În următorii doi ani, în baza unui program de lucru stabilit de secretarul general al Națiunilor Unite, Alianța va:
• furniza soluții pentru deblocarea finanțărilor pe termen lung și a investițiilor în dezvoltarea durabilă atât la nivel de companie cât și la nivel de sistem;
• mobiliza resurse suplimentare pentru țările și sectoarele cu cele mai mari nevoi;
• găsi modalități de a crește impactul pozitiv al activităților de business;
• alinia practicile comerciale cu Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.
Dialogul la Nivel Înalt privind Finanțarea Dezvoltării, desfășurat în cadrul recentei Adunări Generale a ONU, a atras atenția asupra necesității urgente la nivel global de creștere a cheltuielilor guvernamentale în domenii cruciale, precum sănătatea, educația, infrastructura și schimbările climatice. Cu toate acestea, potrivit ONU, chiar dacă finanțarea din toate sursele publice este maximizată, va exista totuși un deficit semnificativ, ceea ce face ca finanțarea din sectorul privat să fie imperativă, de unde și necesitatea înființării unui forum al liderilor din sectorul privat, precum GISD. Această mișcare vine în contextul în care din ce în ce mai mulți membri ai comunității de afaceri confirmă că succesul nu poate continua decât dacă este legat de sustenabilitate.
¹ Inițiativa de obiective SBT este o colaborare între CDP, Compactul Global al Organizației Națiunilor Unite, World Resources Institute (WRI) și World Wide Fund for Nature (WWF), care oferă companiilor o cale de a identifica în ce măsură și cât de repede trebuie să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră, cu scopul de a reduce temperaturile globale în creștere.