Centrul Medical de Permanenta din comuna Cogealac, judetul Constanta, a deschis portile unei noi sectii de balneofizioterapie, realizate cu sprijinul partenerului principal, CEZ Group si al furnizorului de echipamente al Parcului Eolian CEZ, GE Energy.
Ca rezultat al parteneriatului incheiat cu CEZ Group, cabinetul medical Cogealac a fost transformat in Centru Medical de Permanenta (cu servicii 24 din 24), a fost renovat si dotat cu aparatura medicala de ultima generatie si a fost extins cu o noua sectie de balneofizioterapie. De asemenea, in urma lucrarilor de extindere, in cadrul centrului medical va functiona si unitatea de ambulanta judeteana care asigura serviciul de interventie in caz de urgenta pentru zona de nord a judetului Constanta. Investitia CEZ Group in modernizarea Centrului Medical de la Cogealac s-a ridicat la aproape 200.000 de Euro si face parte dintr-un program amplu de parteneriate cu comunitatile locale, pe care concernul energetic il desfasoara, conform politicii sale de responsabilitate sociala corporativa (CSR), in zonele in care opereaza.
Bugetul a fost alocat pentru reparatii, extindere, reabilitare termica si aparatura medicala ultramoderna pentru noua sectie de balneofizioterapie si pentru cabinetul de medicina generala.
„Ratiunea infiintarii unei noi sectii de balneofizioterapie a rezultat din incidenta mare a cazurilor de afectiuni reumatice si care necesita tratamente complexe si de lunga durata de recuperare, intâlnite in aceasta zona, unde cea mai apropiata facilitate medicala de acest tip se afla la 60 de kilometri distanta” a declarat managerul Centrului Medical de Permanenta, dr. Cornelia Pindichi.
Sectia de balneofizioterapie are in dotare aparatura la inalte standarde de calitate, nou achizitionata, ce intruneste toate exigentele recuperarii medicale moderne, dispunând de intreaga gama de proceduri de electroterapie, laserterapie, termoterapie, masoterapie, kinetoterapie, fiecare realizându-se in spatii individualizate (sali de tratament). Activitatea noii sectii se desfasoara cu personal medical inalt calificat, intregul act medical fiind complet monitorizat si de o calitate exceptionala. Cele mai bune rezultate se vor obtine in procedurile cu laserterapie, centrul dispunând de un aparat modern, alternativa noua de tratament in patologia antiinflamatorie, antialgica si miorelaxanta, fara efecte secundare importante. De asemenea cu ajutorul laserterapiei poate fi realizata o eficienta profilaxie cu efect antiaging, ce reprezinta viitorul medicinei actuale pe plan international. Un alt aparat de la care se asteapta performante deosebite este cel de unde scurte, având posibilitate de invidualizare a tratamentului la parametrii ajustabili. Aceasta forma de aplicare a curentului electric prezinta avantajul penetrabilitatii tisulare mult mai mari in comparantie cu alte metode de fizioterapie, fiind benefica in afectiuni reumatice, ale sistemului nervos, cardio-vasculare, afectiuni respiratorii, ale aparatului digestiv, uro-genital, ORL, afectiuni dermatologice si unele tulburari endocrine.
Lucrarile de reabilitare ale Centrului au inceput la sfârsitul anului 2010 cu acoperisul cladirii si au continuat in 2011 cu renovarea aripii de est, izolarea termica integrala, remobilarea si reamenajarea. Pentru a putea gazdui si unitatea de ambulanta judeteana aferenta zonei nordice a judetului, CEZ Group a contribuit prin construirea unei noi anexe a cladirii, cu functionalitati cuprinzând o camera de sterilizare si un garaj pentru autovehiculele de interventie. Conceptul care a stat la baza acestei extinderi a fost cel de completare si de cresterea a nivelului de performanta a serviciului de interventii in caz de urgenta pentru intreaga zona, prin asocierea unei clinici ultramoderne si a unei echipe de medici si asistente, ce au urmat cursuri de specialitate, cu o unitate de ambulanta.
Alaturi de facilitatile deja existente – cabinetul de medicina generala si cel stomatologic – dotarea Centrului cuprinde de acum si un aparat de monitorizare EKG Telesystems Heart View TM, unic in judetul Constanta. Acesta este un instrument de monitorizare EKG pentru pacientii cu risc marit si care pot necesita interventia medicala in situatii de urgenta.
Modernizarea clinicii de la Cogealac s-a bucurat si de contributia GE Energy, furnizorul de echipamente al Parcului Eolian CEZ, care a donat aparatura GE Healthcare pentru cabinetul de medicina generala in valoare de 20.000 de euro: Monitor Dash 2500 pentru monitorizarea functiilor vitale ale pacientului, EKG MAC 1600, defribrilator automatic AED si un ecograf VSCAN portabil, de ultima generatie, ce permite vizualizarea cordului si a organelor abdominale.
„GE este mândru ca, alaturi de CEZ si de Centrul de Permanenta Cogealac, poate imbunatati calitatea vietii locuitorilor din comuna Cogealac. Noi, cei de la GE, credem ca numai prin astfel de colaborari putem influenta in bine calitatea vietii oamenilor, societatea si mediul. Avem in fata un proiect remarcabil, ce a implicat mai multi parteneri, un veritabil exemplu pozitiv al muncii in echipa”, a declarat Carmen Neagu, Region Executive la GE Energy pentru Europa de Sud-Est.
“Parteneriatul cu Centrul Medical de Permaneta Cogealac este un proiect special pentru CEZ Group, prin care ne dorim sa contribuim la dezvoltarea si la imbunatatirea serviciilor medicale pentru comunitatile in care ne desfasuram operatiunile. Alaturi de managementul Centrului de la Cogealac, am reusit sa cream o facilitate medicala complexa si performanta, atât in ce priveste serviciile de medicina generala si de recuperare, cât si cele de interventie in caz de urgenta, ce vor duce la salvarea de vieti omenesti. Aceasta initiativa face parte din programul de responsabilitate sociala pe care il desfasuram in zona de operare a Parcului Eolian CEZ, program ce cuprinde proiecte punctuale din domeniile mediu, infrastructura, educatie si sanatate. Numai in ultimii doi ani, CEZ Group a dezvoltat proiecte sociale de aproape 2 milioane de euro, in comunitatile din judetul Constanta”, a declarat Ondrej Safar, director al diviziei Power Generation a CEZ Group in România.
Despre Grupul CEZ
Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacitatilor operationale, cât si din punctul de vedere al numarului de clienti deserviti. Grupul CEZ este un jucator cheie pe piata de energie electrica a Europei Centrale si de Sud- Est si este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acopera domenii industriale variate, pornind de la extractia de materii prime, generarea de energie, distributia de energie si pâna la comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare. Grupul CEZ este prezent pe piata româneasca inca din anul 2005, odata cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care dupa procesul de transformare asigura alimentarea cu energie electrica a sapte judete: Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Vâlcea si Teleorman. Afacerile Grupului CEZ in România sunt reprezentate de cele 8 companii – CEZ Distributie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development si TMK Hydroenergy Power.
Grupul CEZ investeste, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro in realizarea celui mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o putere totala instalata de 600 MW.
Constructia parcului amplasat la nord de Constanta se desfasoara in mai multe etape – prima, aflata la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW si a fost incheiata la finalul anului 2011.
Cea de-a doua etapa, in zona Cogealac, care va produce 252,5 MW, este preconizata sa fie pusa in functiune pâna la sfârsitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 7-8 % din totalul energiei regenerabile produse in România, incluzând marile hidrocentrale. In vederea indeplinirii directivei UE de a asigura provenienta a 20% din productia totala de energie electrica din surse regenerabile pâna in anul 2020, investitia derulata de Grupul CEZ in Dobrogea este una deosebit de importanta.
In 2009, in România, numai 14 MW au fost instalati in scopul valorificarii potentialului eolian.
In 2011, Grupul CEZ in România a achizitionat sistemul hidroenergetic de lânga Resita, judetul Caras Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crainicel 1, Crainicel 2 si Breazova) si amenajarile hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug si Secu, având o capacitate totala instalata de aproximativ 18 MW si o productie de circa 70GWh/an.
Despre GE
GE (NYSE: GE) actioneaza asupra lucrurilor care fac diferenta. Foloseste cei mai buni oameni si cele mai bune tehnologii pentru a aborda cele mai stringente provocari la nivel global. Identifica solutii pentru domeniul energetic, pentru sanatate si locuinte, pentru sectorul de transport si cel financiar. Construieste, ofera solutii energetice, pune lumea in miscare si imbunatateste sanatatea oamenilor . Merge dincolo de imaginatie. Are intiativa. GE trece la actiune. Pentru informatii suplimentare, vizitati pagina web a companiei la adresa www.ge.com.
GE deserveste si sectorul energetic, oferind solutii tehnologice si de servicii bazate pe garantia calitatii si inovatiei. Compania continua sa investeasca in noi solutii tehnologice si sa creasca prin achizitii strategice menite sa ii consolideze prezenta locala, dar si sa deserveasca mai bine clientii din intreaga lume. Diviziile care alcatuiesc GE Energy www.ge.com/energy—GE Power & Water, GE Energy Services si GE Oil & Gas—lucreaza impreuna, cu peste 100.000 de angajati la nivel global si venituri de 38 miliarde USD, pentru a oferi solutii integrate de produse si servicii in toate domeniile industriei energetice, inclusiv cel al carbunelui, petrolului, gazelor naturale si energiei nucleare; resursele regenerabile cum ar fi energia hidraulica, eoliana, solara si biogazul; precum si alti combustibili alternativi si noi tehnologii de modernizare a retelei energetice pentru a face fata nevoilor energetice ale secolului XXI.