Începând cu 11 ianuarie, noul Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3) își va începe activitatea pentru a contribui la protejarea cetățenilor și întreprinderilor europene față de criminalitatea informatică. Comisarul UE pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, va participa la inaugurarea oficială a acestui centru care a fost înființat în cadrul Oficiului European de Poliție, Europol, la Haga (Țările de Jos).
„Centrul de combatere a criminalității informatice va constitui un pas înainte important pentru capacitatea UE de a lupta împotriva criminalității informatice și de a apăra un internet care este liber, deschis și sigur. Infractorii informatici sunt inteligenți și utilizează noile tehnologii cu rapiditate, în scopuri infracționale; EC3 ne va ajuta să devenim și mai inteligenți și mai rapizi, pentru a putea contribui la prevenirea și combaterea infracțiunilor acestora”, a declarat comisarul Malmström.
„În combaterea criminalității informatice, care se caracterizează prin lipsa frontierelor și prin enorm de multe posibilități pentru infractori de a se ascunde, avem nevoie de un răspuns flexibil și adecvat. Centrul european de combatere a criminalității informatice este menit să ofere această expertiză în calitate de centru de fuzionare, de centru pentru investigații operaționale și asistență în domeniul criminalisticii, dar și prin abilitatea sa de a mobiliza toate resursele relevante din statele membre UE pentru a atenua și reduce amenințarea pe care o reprezintă infractorii informatici, indiferent de locul de unde aceștia acționează” a declarat Troels Oerting, șeful Centrului de combatere a criminalității informatice.
Investigarea fraudelor online și a abuzurilor online împotriva copiilor, precum și a altor tipuri de infracțiuni informatice implică, de regulă, sute de victime în același timp și suspecți în multe părți diferite ale lumii. Operațiunile de această amploare nu pot fi realizate cu succes de către forțele naționale de poliție acționând pe cont propriu.
Deschiderea Centrului european de combatere a criminalității informatice (EC3) marchează o schimbare semnificativă a modului în care UE a abordat criminalitatea informatică până în prezent. Mai presus de toate, abordarea EC3 va fi mai de perspectivă și mai favorabilă incluziunii. Acesta va pune în comun cunoștințe de specialitate și informații, va sprijini investigațiile penale și va promova soluții la nivelul întregii UE.
EC3 se va concentra asupra activităților online ilegale efectuate de către grupurile de criminalitate organizată, în special atacurile asupra serviciilor bancare electronice și asupra altor activități financiare online, asupra exploatării sexuale online a copiilor și a acelor infracțiuni care afectează infrastructura critică și sistemele de informare din UE.
Centrul va facilita, de asemenea, cercetarea și dezvoltarea și va asigura consolidarea capacităților pentru autoritățile responsabile cu asigurarea aplicării legii, pentru judecători și procurori și va elabora evaluări ale amenințărilor, inclusiv analize ale tendințelor, previziuni și avertizări timpurii. Pentru a desființa mai multe rețele de criminalitate informatică și a urmări penal mai mulți suspecți, EC3 va colecta și prelucra date privind criminalitatea informatică și va oferi un serviciu de asistență pentru unitățile de asigurare a aplicării legii din țările UE. Acesta va oferi sprijin operațional țărilor UE (de exemplu, împotriva intruziunii, fraudei, abuzului sexual online asupra copiilor etc.) și va oferi expertiză tehnică, analitică și criminalistică de înalt nivel în cadrul unor investigații desfășurate în comun în UE.
Potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, europenii sunt în continuare foarte preocupați de securitatea informatică. 89 % dintre utilizatorii de internet evită să dezvăluie informații cu caracter personal online, iar 12 % s-au confruntat deja cu o fraudă online.
În fiecare zi, aproximativ un milion de persoane din lumea întreagă sunt victime ale unei forme de infracțiune informatică. Estimările indică faptul că victimele pierd anual în jur de 290 de miliarde € la nivel mondial ca rezultat al unor infracțiuni informatice (Norton, 2011).
Context
Comisia și-a anunțat intenția de a înființa un Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3) în „Strategia de securitate internă a UE în acțiune ” (IP/10/1535 și MEMO/10/598), adoptată de către Comisie la 22 noiembrie 2010.
Înființarea unui Centru european de combatere a criminalității informatice (EC3) (IP/12/317 și MEMO/12/221) face parte dintr-o serie de măsuri care urmăresc protejarea cetățenilor de infracțiunile online. Aceasta vine în completarea unor propuneri legislative precum directiva privind atacurile împotriva sistemelor informatice (IP/10/1239 și MEMO/10/463) și directiva privind combaterea exploatării sexuale a copiilor în mediul online și a pornografiei infantile adoptate în 2011 (IP/11/1255).
Ceremonia oficială de inaugurare a EC3 va avea loc la 11 ianuarie la sediul Europol, la Haga, Țările de Jos
Înregistrarea pentru media
Vă rugăm să vă înregistrați pentru inaugurarea oficială de la Haga utilizând formularul de cerere pentru media https://www.europol.europa.eu/webform/media-request furnizând numele participanților, al organizației media pe care o reprezintă și tipul de organizație media.
Data limită pentru înscriere este 10 ianuarie 2013, ora 14: 00.
Vă rugăm să aveți o carte de identitate valabilă și o legitimație de presă.
Pentru detalii suplimentare cu privire la program, vă rugăm să accesați site-ul internet al Europol
https://www.europol.europa.eu/content/news/ec3-opening-european-cybercrime-centre-1933
Pagini Utile
● MEMO/13/6
● Pentru media din domeniul audiovizual: Sunt disponibile în vederea descărcării de pe internet imagini și interviuri de la EC3:
//ec.europa.eu/avservices/video/player.cfm?sitelang=en&ref=I075479
● Site-ul internet al dnei Cecilia Malmström
● Urmăriți pe Twitter informațiile difuzate de dna Cecilia Malmström
● Site-ul internet al DG Afaceri Interne
● Urmăriți pe Twitter informațiile difuzate de DG Afaceri Interne
● Site-ul internet privind EC3 al Europol