Aveţi de recuperat o sumă de bani de la un comerciant dintr-un stat membru UE? Aţi epuizat toate mijloacele de soluţionare a litigiului pe cale amiabilă şi nu aţi obţinut rezultatele aşteptate? Sunteţi tentat să îl acţionaţi în instanţă şi nu ştiţi cum să procedaţi?
Ceea ce trebuie să ştiţi este că odată cu intrarea României în Uniunea Europeană aveţi la dispoziţie un nou instrument de recuperare a datoriilor născute din relaţiile contractuale cu comercianţii şi anume somaţia europeană de plată.
Procedura europeană a somaţiei de plată este o procedură urgentă şi sumară, lipsită de caracter contencios, bazată pe formulare standard, care a fost instituită prin Regulamentul (CE) nr. 1896/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2006, cu scopul de a simplifica, accelera şi reduce costurile litigiilor transfrontaliere referitoare la creanţe pecuniare necontestate.
Aşadar, condiţiile necesar a fi îndeplinite pentru admisibilitatea procedurii europene a somaţiei de plată sunt:
· existenţa unui litigiu tranfrontalier de natură civilă sau comercială; un litigiu transfrontalier este un litigiu în care cel puţin una din părţi are domiciliul sau reşedinţa obişnuită într-un stat membru, altul decât statul membru al instanţei sesizate;
· existenţa unei creanţe lichide şi exigibile la data introducerii cererii;
· creanţa să nu fie contestată de către comerciant.
Formularele standard şi informaţii suplimentare cu privire la instanţele care au competenţa de a primi cereri şi de a emite somaţie europeană de plată sunt accesibile pe site-ul:
https://e-justice.europa.eu/content_european_payment_order_forms-156-ro.do.
Mai multe informaţii puteţi gãsi în broşura elaboratã de ECC Romania.
Broşura este disponibilă pentru a fi studiată sau tipărită pe site-ul nostru //www.eccromania.ro/ la secţiunea „Publicaţii”.