Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție continuă programul de burse dedicate cercetării efectelor consumului moderat de bere asupra organismului. Centrul anunță startul celei de-a șasea ediții, iar perioada de depunere a proiectelor este 1 decembrie 2016 – 31 martie 2017.
Începând cu anul 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție acordă anual burse de cercetare pentru efectuarea de studii științifice cu caracter de noutate și originalitate privind efectele consumului moderat de bere în raport cu sănătatea. Programul se adresează studenților aflați în an terminal la orice specializare de natură științifică, masteranzilor, doctoranzilor sau post-doctoranzilor din centre de învățământ superior sau centre de cercetare din România. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparțină unei instituții de învățământ superior sau centru de cercetare din România și care să fie cel puțin asistent universitar sau cercetător științific.
„Ne bucurăm că am avut ocazia să întâlnim aproape în toată țara tineri pasionați de cercetare care dedică timp pentru realizarea de studii științifice. Inițiativa noastră, ajunsă anul acesta la cea de-a șasea ediție, le cultivă această pasiune, oferindu-le resursele să își pună în practică ideile. Demersul nostru s-a născut din dorința de a aduce în atenția comunității medicale și a publicului larg informații relevante care să contribuie, în primul rând, la adoptarea unui stil de viață sănătos și echilibrat în rândul românilor. Atenția noastră se îndreaptă, într-adevăr, în special asupra berii, o băutură fabricată din ingrediente naturale, foarte prezentă în dieta românilor, dar dorim ca prin efortul de cercetare să ne consolidăm poziția de sursă de informare pentru adoptarea unei nutriții echilibrate”, a declarat dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Proiectele pot fi depuse în variantă electronică, la adresa de email centru@beresanatatenutritie.ro, până la data de 31 martie 2017. Evaluarea acestora va avea loc până la finalul lunii aprilie 2017. Mai multe detalii legate de criteriile de eligibilitate, dar și de modalitățile de înscriere pot fi găsite pe pagina de internet a Centrului de Bere, Sănătate și Nutriție, beresanatatenutritie.ro. Comitetul de evaluare este alcătuit din specialiști din domeniile tehnologie alimentară, nutriție, medicină, cercetare.
Proiecte de cercetare susținute de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție
Până în prezent, sub egida Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutritie au fost finalizate patru proiecte de cercetare: Rolul consumului moderat de bere asupra memoriei autobiografice investigat cu ajutorul neuroimagisticii (coordonat de către Monica Diana Bercea, doctorand în cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași – 2013), Parametrii somatici caracteristici statusului ponderal și consumul de bere în România (coordonat de către Dr. Corina Zugravu, medic primar în Nutriție și Igiena Alimentelor – 2014), Consumul moderat de bere poate ameliora simptomele asociate perioadei post-menopauză (coordonat de către Nicoleta Răducanu, absolventă a programului de studii de Masterat în Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș – 2015) și Influența consumului moderat de bere asupra unor markeri ai stresului oxidativ (coordonat de Julien Cherfan, Masterand la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu-Hațieganu” din Cluj-Napoca – 2016).
Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF„Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.
Înfiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.