- Înscrierile sunt deschise până pe 22 august pe www.academiaschimbarii.ro
- Programul are loc în perioada septembrie – noiembrie 2021, integral online
- Directorul de curs este Corina Șuteu, expert în management și politici culturale
- Programul este coordonat de Corina Bucea, manager de proiect la Centrul Cultural Clujean
Parte din Academia Schimbării – proiectul Centrului Cultural Clujean pentru dezvoltarea și creșterea capacității sectorului cultural, programul de formare și mentorat se va desfășura în perioada septembrie – decembrie 2021 și este conceput pentru a oferi tinerilor profesioniști din domeniul cultural o mai bună înțelegere a mecanismelor de inovație și de reziliență care le sunt necesare în contextul cultural actual.
Programul încurajează interacțiunea și „gândirea laterală”, practicând metode de transmisie care îmbină predarea de cunoștințe practice, intervenția academică, studiile de caz și dialogul liber.
Academia Schimbării – Formare și Mentorat este, cred, unul dintre programele cele mai interesante pe care am avut prilejul să le gândesc, deoarece el îmbină întâlnirea cu practica artistică și teoriile politicilor culturale, oferind beneficiarilor posibilitatea de a construi un demers profesional individualizat, dar profund conectat la realitatea complexă a contextului din care aceștia fac parte, declară Corina Șuteu.
Profesioniști din domeniul cultural din toată țara, cu minim 2 ani de experiență, se pot înscrie până în 22 august pentru a participa în program. Dedicat unui număr de maxim 25 de participanți, programul va avea loc integral online și este conceput sub forma a 4 module principale: Ateliere, Masterclass, Mentorat și Întâlniri, conduse de artiști și experți culturali din diferite domenii – arte vizuale, teatru, dans, literatură, cinematografie; comunicare, management cultural și politici culturale:
- Corina Șuteu, expert în management și politici culturale este directorul cursului și susține un atelier introductiv alături de intervenții pe parcursul programului
- Ateliere cu Cristian Lupșa, Rarița Zbranca, Oana Radu, Ștefania Ferchedău
- Sesiuni de masterclass cu Vlad Ivanov, Ana Mărgineanu, Ovidiu Hrin, Ruxandra Cesereanu, Dan Perjovschi
- Sesiuni de mentorat susținute de Rarița Zbranca, Răzvan Popovici, Mihai Chirilov
Prima ediție a programului de formare și mentorat ne-a convins de nevoia de permanentizare a acestui tip de context de învățare și schimb pentru cei care lucrează în cultură. Continuăm în acest an cu aceeași dorință de a deschide căi de dialog și explorare, într-un format la fel de fluid și accesibil tuturor profesioniștilor din domeniu din țară. (Corina Bucea, manager proiect)
Am pornit cu așteptări «de manual»: să descopăr concepte teoretice și soluții și să înțeleg perspectiva artiștilor, să învăț să lucrez cu ei. În fapt, am aflat că nu există «nu se poate» și că întotdeauna există resurse, trebuie doar identificate corect și corelate cu obiectivele. Am primit confirmarea că nu trebuie să aștept să primesc ceva de la un «sistem», ci să înfăptuiesc eu, inspirându-mă din modele. Și, cel mai important, am descoperit noi MODELE pe care acum le admir și le urmăresc. (Oana Enășel, participantă la Programul de Formare și Mentorat 2020)
Informații detaliate despre program și formularul de înscriere se găsesc pe www.academiaschimbarii.ro.
Înscrierile sunt deschise până pe data de 22 august 2021.
Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Cluj, al Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca. Partener strategic: Banca Transilvania