Jay Asher
Leda Edge
„Un colet de dimensiunile unei cutii de pantofi stă sprijinit de uşa de la intrare, într-o rână. (…)
Îl desfăşor şi descopăr şapte casete audio. (…)
Salut, băieţi şi fete. Vă vorbeşte Hannah Baker. Live şi stereo.
Nu-mi vine să cred. (…)
Nu, nu pot să cred. Hannah Baker s-a sinucis.
Sper că sunteţi gata, pentru că sunt pe cale să vă spun povestea vieţii mele. Mai exact, de ce s-a sfârşit viaţa mea. Şi dacă asculţi casetele acestea, atunci eşti şi tu unul dintre motive. (…)
Trădarea. Este unul dintre cele mai neplăcute sentimente.
Ştiu că nu ai vrut să mpă dezamăgeşti. De fapt, probabil că mare parte dintre cei care ascultaţi habar n-aveaţi ce făceaţi – ce făceaţi de fapt. (…)
Petrecerea la care am văzut-o prima oară pe Hannah Baker.
Doamne, ce drăguţă mi se părea. Şi mai era şi nouă în oraş, asta m-a cucerit de fapt. Când aveam fete prin preajmă, mai ales pe vremea aia, mi se înnoda limba în aşa hal, încât nici măcar un cercetaş n-ar fi reuşit s-o descurce. Dar cu ea puteam fi o versiune nouă şi îmbunătăţită a lui Clay Jensen, elev de clasa a noua. (…)
Hannah Baker nu este şi nu a fost niciodată o târfă. Ceea ce atrage după sine întrebarea: „Ce aţi auzit voi?”
Voiam doar un sărut. Eram o fată de clasa a noua pe care nu o sărutase nimeni niciodată. Niciodată. Dar îmi plăcea un băiat, el mă plăcea pe mine şi aveam de gând să-l sărut. (…)
Un zvon plecat de la un sărut mi-a mânjit amintirea care am sperat să fie specială. Un zvon plecat de la un sărut mi-a creat o reputaţie pe care alţii au crezut-o şi la care au reacţionat. Şi uneori un zvon plecat de la un sărut are efectul unui bulgăre de zăpadă.
Un zvon plecat de la un sărut este doar începutul.
Dacă vrei mai mult, întoarce caseta.” (pp. 11-38)
„Cele treisprezece motive” este un roman pe care nu poţi să îl laşi din mână. Bine construit, ca un film care se derulează în faţa ta, cu un ritm ascendent care te prinde şi cu o poveste care te ţine cu sufletul la gură. Hannah Baker s-a sinucis. După moartea ei însă o seamă de colegi primesc o cutie de pantofi cu nişte casete. Trebuiau să le asculte pe toate şi apoi să le dea mai departe – exista o listă clară cu adrese şi cu ordinea în care casetele trebuiau să ajungă la oamenii de pe listă.
Clay primeşte cutia cu casete. Nu înţelege de la început de ce, nu consideră că ar fi putut avea ceva de-a face cu moartea colegei. Este înspăimântat de conţinutul casetelor. Dar le ascultă. Ce va descoperi? Ce s-a întâmplat de fapt cu Hannah?
Vă invităm să aflaţi din „Cele treisprezece motive”, un roman care îşi va cuceri toţi cititorii!