de Steen Jakobsen, CIO și economist șef / Saxo Bank
• Membrii coaliției la guvernare vorbesc despre colaps politic
• Ideologia de centru și leadershipul – în pericol
• Există șanse pentru noi alegeri
Cancelarul german Angela Merkel a eșuat în formarea unui nou guvern, după ce negocierile coaliției s-au încheiat dezastruos, duminica trecută. Partidul Liber Democratic (PLD) a luat decizia să părăsească negocierile, după ce strategia comună a lăsat o serie de chestiuni fără răspuns pentru membrii formațiunii, cum ar fi imigranții sau politica energetică.
Asta a dus, ieri, EURUSD la sub 1.750, de la 1.18, înainte de deschiderea burselor europene și ne așteptăm ca piețele să fie afectate, zilele acestea, de și mai multă incertitudine, odată ce încrederea în Merkel și în leadershipul german, în general, a luat o pauză.
Există o șansă în creștere ca Merkel să demisioneze (a crescut la 25%, de la 0%), dar cel mai probabil scenariu este să avem din nou alegeri în Germania, în următoarele 60 de zile.
La Saxo Bank, așa cum spunea și șeful strategiei FX, John Hardy, vedem efectul pozitiv asupra euro, atâta vreme cât pragul de 1.1675 se menține.
Sursa: Saxo Bank
Asta lasă trei opțiuni pentru Merkel, săptămâna asta:
O coaliție națională (șanse 20%): Asta ar însemna repetarea scenariului politic de împărțire a puterii rezultat la ultimele alegeri între SPD și CDU/CSU. E puțin probabil să se întâmple acest lucru, pentru că liderul SPD, Martin Schultz, a candidat pe o platformă “de opoziție”.
Totuși, există șanse, dacă:
· Merkel demisionează. SPD a declarat, prin vocea vicepreședintelui Budenstagului, Thomas Opperman, că, dacă Merkel demisionează, “avem o nouă stare de lucruri”.
· E, de asemenea, de așteptat ca președintele german Frank-Walter Steinmeier să pună presiune pe partidul său, gândindu-se că singura majoritate adevărată constă în coaliția națională.
· E bine știut că actualul ministru de externe (și fost lider SPD), Sigmar Gabriel, e dornic să-și păstreze poziția.
Guvern în minoritate (20%): Asta s-ar întâmpla cu Verzii sau PLD. Nu s-a mai întâmplat acest lucru de la al Doilea Război Mondial încoace și, în vremuri dificile, politicienii germani nu-și doresc un guvern în care moțiunile de cenzură sau voturile de încredere pândesc mereu după colț.
Singura chestie bună în varianta unui guvern în minoritate este că ar produce a treia opțiune: noi alegeri.
Noi alegeri (60%): În momentul de față, este considerată cea mai bună opțiune. Sunt, totuși, câteva chestiuni procedurale care trebuie clarificate. Prima, Bundestagul trebuie dizolvat, ceea ce se poate întâmpla printr-un vot de încredere. Metoda a fost folosită de cancelarii Brandt, Kohl și Schröder, dar Merkel nu are această opțiune, fiind acum cancelar temporar.
Potrivit articolului 63 din Constituția Germaniei, președintele țării o poate propune pe Merkel cancelar, ceea ce i-ar acorda dreptul de a propune un vot de încredere. Dacă moțiunea e acceptată, președintele are două opțiuni: să o numească pe Merkel cancelar, sau să dizolve Bundestagul. Are 7 zile la dispoziție pentru a lua o decizie, iar noile alegeri ar fi organizate în 60 de zile.
Eșec în slow motion
Politicienii germani sunt în stare de șoc. Titlul de mai sus a fost dat de Die Zeit, care spunea că părăsirea negocierilor de către PLD a lăsat Verzii și CDU în stare de șoc.
Pentru mine, e un alt exemplu de că oamenii s-au săturat de aceleași lucruri și că alegătorii sancționează ideea de “joc la siguranță”, îmbrățișată de multe formațiuni politice.
După alegerile din septembrie, alegătorii germani au fost dezamăgiți că problema imigrației nu a fost dezbătută și caută ei soluții și direcții în acest sens, chiar dacă și-au pierdut încrederea în politicieni.
Merkel a aflat și ea că nu se mai poate să nu vorbești despre asta. Următoarele săptămâni vor fi un apel de trezire pentru politica germană: Merkel ar putea deveni istorie dacă nu se vor organiza noi alegeri, sau vom vedea o nouă campanie electorală în care chestiunile expuse mai sus vor costa puterea politicii de centru în favoarea partidelor de extremă dreapta sau stânga.
Germania și Merkel au condus Europa în perioadele dificile din anii 2000 și 2010, oferind o politică defensivă și înțelepciune.
Acum, Germania are nevoie de o nouă direcție, iar ceasul ticăie…