Află cum poți să te bucuri de frumusețea Crăciunițelor cât mai mult timp și ce trebuie să ai în vedere când le achiziționezi
Ce să luați în calcul când cumpărați crăciunițe
Cu frunzișul lor verde, bogat, și cu bractee intens colorate, crăciunițele creează un centru de interes în orice încăpere pe timpul toamnei și al iernii. Cu îngrijirea de care au nevoie, aceaste frumuseți își pot păstra aspectul colorat până primăvara, asta dacă alegeți bine planta încă din magazin. Experții de la Stars for Europe (SfE) dezvăluie cum să recunoaștem crăciunițele proaspete și sănătoase și la ce să fiți atenți când le cumpărați.
Frunziș des și muguri înfloritori
O crăciuniță sănătoasă se remarcă prin frunzișul său dens, nedeteriorat, care nu are pete de decolorare sau frunze deformate, și prin mugurii săi înfloritori. Dacă planta deja pierde frunze, căutați o alta. Un alt indicator important al prospețimii plantei sunt florile sale. Ele sunt mici și discrete, și se regăsesc în mijlocul bracteelor colorate. În cazul unei crăciunițe proaspete, acestea vor avea o culoare galben-verzuie.
Amplasarea într-un spațiu cald și luminos
Crăciunițele au nevoie de lumină pentru a prospera. Acestora nu le place deloc frigul. Într-un magazin, plantele trebuie situate într-un spațiu plin de lumină și caldură, fără curenți de aer. Evitați crăciunițele poziționate în spații reci sau chiar afară, în condiții de vânt și temperaturi sub 15˚C, sau într-un colț întunecat al magazinului. Este posibil ca ele să fi suferit deteriorări ce vor fi vizibile abia la o săptămână după ce frunzele vor începe să cadă.
Cantitatea corectă de apă
Crăciunițele nu trebuie lăsate uscate complet, sau să fie suprasaturate cu apă. În special, prea multă apă poate cauza probleme de durată plantelor. Este ușor de determinat dacă crăciunița voastră primește cantitatea corectă de apă – pur și simplu ridicați ghiveciul în care se află planta. Dacă ghiveciul crăciuniței este surprinzător de greu sau ușor, fiți precauți în cumpărarea acesteia. Dacă aveți îndoieli, alegeți o altă crăciuniță.
Protejați-o bine pe drumul către casă
Pentru a vă asigura că planta va supraviețui drumului până acasă, aceasta va avea nevoie de împachetare corespunzătoare transportului. Magazinele de specialitate ar trebui să fie pregătite pentru această cerință și să aibă materialele necesare împachetării.
În noiembrie și decembrie, crăciunițele sunt best-sellers. Nicio plantă de apartament nu este cumpărată în cantitate la fel de mare în ultimele săptămâni ale anului precum crăciunițele. Crăciunița este recunoscută ca floarea sezonului rece și este supranumită Steaua Crăciunului. Dar, lăsând la o parte Crăciunul, această floare este foarte bine cotată la capitolul flori de apartament colorate și, cu îngrijirea potrivită, va prospera în orice perioadă a anului. Experții de la Stars for Europe (SfE) explică de ce este nevoie pentru a te asigura ca bracteele crăciuniței vor rămâne colorate până primăvara.
Căutați calitate
Uneori, crăciunițele reacționează la îngrijirea greșită abia câteva zile mai târziu, primul semn care ar trebui să vă pună pe gânduri este căderea frunzelor. Pentru a evita asemenea neplăceri, este important să căutați calitate atunci când cumpărați o floare delicată precum crăciunița. Plantele sănătoase și proaspete vor avea frunzișul dens și nedeteriorat, și muguri de culoare galben-verzuie printre bracteele colorate. În magazine, crăciunițele bine îngrijite vor fi expuse fără folie în jurul ghiveciului, fiecare plantă având spațiu între celelalte. Ele ar trebui expuse la un loc călduros, cu lumină din abundență. Solul nu ar trebui să fie nici uscat, nici îmbibat cu apă. Magazinele dedicate plantelor îndeplinesc, de fel, aceste cerințe.
Împachetați craciunița cu grijă pentru transportul către casă
Plantele tropicale nu suportă temperaturi de sub 12˚C sau secetă. În cazul în care cumparați o craciuniță într-o zi răcoroasă sau cu vânt, împachetați giveciul în mai multe straturi de hârtie și asigurati-vă că ajungeți cât mai repede posibil într-un loc călduros, favorabil ei.
Gasiți un loc călduros și luminos
Crăciunițele, care sunt originare din Mexic, au nevoie de razele soarelui și căldură. Temparaturile între 15˚ C și 22˚C sunt ideale. În timpul iernii tipice Europei Centrale, este potrivită și lumina de la o fereastră orientată către sud, încât lumina să nu fie extrem de puternică. Evitați curenții de aer rece sub orice formă, chiar și atunci când aerisiți camera este recomandat să mutați ghiveciul temporar într-o altă cameră mai călduroasă.
Udați planta corect
Crăciunițele nu ar trebui să aibă solul nici înmuiat în apă, dar nici complet uscat. Prea multă apă în sol cauzează mai multe probleme decât o lipsă temporară a ei. Pentru a vă da seama dacă floarea are nevoie de apă, este de ajuns să atingeți solul. Dacă solul se simte uscat până la o adâncime de 2cm, planta are nevoie de apă. O altă metodă prin care să aflați cât de umed este solul, este prin ridicarea ghiveciului. Dacă acesta pare mult prea ușor, atunci solul are nevoie de apă. În funcție de locație, temperatura ambientală și dimensiunea plantei, va fi nevoie de udare o dată la două-trei zile, cu apă la temperatura camerei. Puteți face asta fie prin udarea solului de deasupra, fie prin a adăuga apă în farfuria de suport. O alta tehnică este cea a imersiunii, prin care rădăcina este scufundată în apă la temperatura camerei pentru scurt timp. Dupa aceea, permiteți-i câteva minute să se scurgă. Cu această metodă este suficient să o udați o dată pe săptămână. Indiferent de ce cale alegeți, trebuie să vă asigurați că nu există exces de apă în tavă sau sol pentru o perioadă îndelungată. Scurgeți orice exces de apă la maxim 15 minute după udare.
Nu are nevoie de îngrășământ după prima înflorire
Dacă achiziționați o crăciuniță în perioada noiembrie – decembrie, solul este deja prefertilizat, semn că solul nu are nevoie de îngrășământ în perioada de înflorire. Doar în cazul în care decideți să continuați îngrijirea florii în următoarele luni este recomandată folosirea regulată a unui îngrășământ.
Bogăție de flori
Teoretic, este posibil să faci o crăciuniță să înflorească și în următorii ani, însă necesită foarte multă atenție și, de cele mai multe ori, planta nu mai arată la fel de impresionant cum arăta în primul an. Dacă nu vă interesează însă ca planta să înflorească din nou, nu trebuie să o aruncați. După ce se ofilesc la sfârșitul perioadei de înflorire, crăciunițele se transformă în plante verzi, bogate, care o duc foarte bine afară în perioade lunilor calde.
Cum se udă o crăciuniță corect – 6 trucuri de la specialiștii Stars for Europe
Crăciunițele sunt în topul listelor celor mai populare flori de iarnă de foarte multă vreme. Dacă cunoașteți industria aranjamentelor florale, moderne și colorate, specifice perioadei festive de la final de an știți că nu pot trece ultimele săptămâni ale anului fără să vedeți undeva crăciunițe: în florării, în spații comerciale, în casele prietenilor și chiar și în restaurante. Pentru a va bucura de această plantă cât mai mult timp, trebuie să aveți în vedere câteva sfaturi simple: Crăciunița trebuie ținută într-un mediu călduros, cu lumină și protejat de curenți de aer. Experții de la Stars for Europe (SfE) ne spun cum se îngrijește corect o crăciuniță.
Folosiți apă la temperatura camerei
Crăciunița provine din zona tropicală a Mexicului, deci apa rece îi place la fel de puțin cum îi place și aerul rece, adică deloc. După ce fierbeți apa, cel mai bine este să o lăsați să stea până ajunge la temperatura camerei, abia apoi puteți uda crăciunița.
Crăciunițele preferă apa curată
Crăciunițelor nu le place apa dură. Apa de ploaie este de obicei curată (scăzută în minerale precum calcarul), și deci este perfectă pentru plante – o puteți colecta pentru a uda crăciunițele. În regiuni cu apă dură, pouteți reduce mineralele din apă prin fierbere și decantare. În cazul în care nu aveți posibilitatea de a colecta apă de ploaie, puteți să combinați apa de la robinet cu apă distilată sau să folosiți un filtru de apă. Cert este că acestor plante nu le priește apa dură, cu depuneri calcaroase.
Udați planta numai atunci când solul este uscat
Crăciunițele tolerează mult mai ușor un sol prea uscat decât un sol umed constant. Așa că, udați-le doar atunci când solul se simte uscat – atingeți-l cu degetul și verificați textura acestuia și la 2 cm adâncime, sau când ghiveciul se simte surprinzător de ușor la ridicare. Prin urmare, nu lăsați solul să ajungă uscat ca praful, până se simte ca o pudră la atingere.
Udați solul constant, dar moderat
Solul unei crăciunițe nu trebuie niciodată să fie scufundat în apă. E mai bine să fie udată în cantitate mai mică, dar mai des, decât în cantități mari. Pentru o crăciuniță de dimensiune obișnuită într-un ghiveci de aproximativ 13 cm, folosiți circa 100 ml de apă. Pe de altă parte, o crăciuniță in miniatură într-un ghiveci de aproximativ 6 cm are nevoie doar de cantitatea de apă dintr-un pahar demici dimensiuni. Este recomandat să udați plantele de dimensiune standard o dată la două- trei zile, în timp ce plantele în miniatură au nevoie de apă zilnic, datorită volumului scăzut de pământ. Dacă țineți planta într-un loc foarte călduros sau aproape de un calorifer, atunci țineți cont că planta resoectivă are nevoie de apă mai des.
Înlăturați excesul de apă
La aproximativ 15 min după udare, orice exces de apă ar trebui să fie înlăturat din tava de suport sau chiar din ghiveci, deoarece crăciunițele nu suportă saturația cu apă. În schimb, puteți uda planta și de la baza sa, lăsând-o să își retragă apa din tavă. Pentru a face asta, turnați apa în farfuria de suport, apoi puneți ghiveciul deasupra ei și verificați după 15 min dacă solul a absorbit toată apa. Dacă apa este absorbită rapid, mai adăugați puțină. Dacă nivelul de apă nu scade pentru câteva minute, înseamnă că planta a primit suficientă și atunci este nevoie să înlăturați excesul.
Metoda scufundării
Pentru cei care nu vor să își facă griji în legătură cu udatul, metoda înmuierii este o alternativă bună. În acest caz, când planta este uscată, întreaga rădăcină este scufundată în apă la temperatura camerei pentru câteva minute. Pentru a face asta, luați planta cu ghiveciul său standard cu găuri de scurgere și o scufundați într-o găleată sau o chiuvetă adâncă. Odată ce vedeți bule de aer ieșind la suprafața apei, înseamnă că solul absoarbe apa. Când bulele de aer dispar, atunci solul crăciuniței este saturat de apă. În acel moment, ridicați ghiveciul cu planta, lăsați-o pentru scurt timp, să se scurgă excesul de apă, iar apoi puneți planta înapoi pe farfuria de suport sau ghiveciul exterior. Acest proces trebuie efectuat doar o dată pe săptămână, prin urmare este metoda perfectă de udare dacă plecați de acasă câteva zile și nu vreți să vă faceți grijă în legătură cu bunăstarea crăciunițelor.
Stars for Europe
Stars for Europe (SfE) este o inițiativă de marketing fondată de crescătorii europeni de crăciunițe Dümmen Orange, Selecta One, Beekenkamp și Syngenta Flowers. Inițiativa a început în anul 2000 cu scopul de a promova și de a asigura vânzările de crăciunițe pe termen lung în Europa. Activitățile SfE se desfășoară în prezent în 22 de țări europene. În perioada 2021-2024, SfE este susținută de programul UE „Stars Unite Europe” în șapte țări: Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Polonia, Spania, Spania și Suedia.
Pentru mai multe detalii despre Stars for Europe și pentru a avea acces la baza sa de informații, imagini, sfaturi și conținut puteți accesa https://www.starsuniteeurope.eu/ro/.