Amenajarea unei bucătării funcționale este, adesea, presărată cu alegeri. Una dintre acestea o reprezintă cea legată de blatul de bucătărie, a cărui funcționalitate este incontestabilă. Blatul este, probabil, suprafața cea mai importantă din bucătărie, pentru că este necesar pentru fiecare proces zilnic. De la a pune pe el ingredientele unei rețete și până la pregătirea acesteia. Din acest motiv, blatul de bucătărie trebuie să fie rezistent și sigur, durabil și, neapărat, estetic. Iar dacă îți faci griji cu privire la preț, să știi că poți găsi un blat bucatarie de la 399 de lei care are chiar caracteristicile dorite.
Piatra naturală – cel mai rezistent material
Până nu demult, în bucătărie erau folosite mesele simpliste sau blaturile de lemn. De câțiva ani încoace, însă, se pune un foarte mare accent pe folosirea blaturilor din piatră naturală. Astfel, marmura, travertinul și granitul reprezintă unele dintre cele mai dorite materiale, în special datorită avantajelor și proprietăților lor.
Marmura
Marmura este o piatră naturală cu adevărat specială, pentru că nu poate fi reprodusă. Astfel, chiar din același bloc de piatră, este posibil să se obțină mai multe blaturi cu modele complet diferite. Un alt avantaj al unui blat de bucătărie din marmura este rezistența acestuia. Singurul risc, în cazuri excepționale, este cel al ciobirii. Marmura este casantă, sticloasă și, uneori, în timp, se poate observa o ușoară mătuire a suprafeței. Acest lucru se întâmplă în cazul folosirii intense a suprafețelor, cum este cazul treptelor sau a pardoselilor.
Travertinul
Travertinul este o piatră calcaroasă, cu duritate medie spre mare, care poate fi modelat astfel încât să se realizeze din el plăci întregi. Din travertin pot fi realizate blaturi de bucătărie, de baie, trepte sau contratrepte, glafuri și chiar pardoseli. Travertinul este o piatră cu goluri, în primă fază, care sunt, însă, chituite atunci când se dorește folosirea pentru elemente care se află în contact direct cu apa. Blaturile de bucătărie, spre exemplu, necesită travertin chituit și polisat, astfel încât să fie cât mai rezistent și frumos. Un blat din travertin se întreține foarte ușor și nu își va pierde luciul în timp, iar modelul său este unul excepțional. Din această cauză s-a încercat, cu succes, reproducerea modelului de travertin pe coli autoadezive pentru blaturi de bucătărie din lemn, ca o soluție mai ieftină, însă nu la fel de durabilă.
Granitul
Granitul este, probabil, cea mai scumpă piatră naturală, însă proprietățile sale nu pot fi egalate de niciun alt material. Granitul nu se zgârie, nu își pierde luciul, nu se sparge cu ușurință și nu se deteriorează. Și, mai presus de orice, se livrează sub formă de produse cu o multitudine de modele, care mai de care mai de care mai frumoase. Granitul se extrage din multe colțuri ale lumii, iar nuanțele minunate de roz, roșu cărămiziu sau negru stelar sunt cu adevărat nemaipomenite.
De ce folosim, rar, blaturile de bucătărie din lemn?
Deși este un material întâlnit în bucătării, datorită prețului său, lemnul are dezavantajul că e mai puțin rezistent față de piatra naturală. Aceasta nu arde, nu se decolorează și poate fi întreținută cu ușurință. De asemenea, foarte important, în contextul actual, este faptul că blaturile din piatră naturală pot fi igienizate cu ușurință, păstrând așadar norme sanitare foarte ridicate.
Blatul de bucătărie din piatră naturală nu are egal, iar aceasta va fi tendința și pe viitor în ceea ce privește amenajarea bucătăriilor. Prețul nu mai este nici el problemă, din fericire, pentru că aceste produse nu mai sunt considerate un lux de neatins.