Credia sintetizeaza cele mai importante 10 evenimente ale anului 2008 inregistrate pe piata bancara romaneasca.
1. ROBOR/fostul BUBOR atinge maximul ultimilor 6 ani, iar BNR decide ?plafonarea? lui. Vineri 17 octombrie 2008, ROBORUL /BUBORUL a atins cote maxime nemaintalnite inca din 2002. Daca, cu o zi inainte ROBORUL practic s-a dublat pentru ?scadente? overnight si la o saptamana (ROBOR ON si ROBOR 1W), vineri,17 octombrie 2008 toate valorile ROBORULUI s-au dublat ajungand la valori intalnite doar prin anul 2002.
Pentru ca astfel de situatii sa nu mai apara, BNR a decis (in sedinta din data de 28 octombrie 2008) ca in cazul in care cotatiile bancilor pentru ratele de dobanda ROBOR depasesc cu mai mult de 25% peste dobanda BNR la facilitatea de credit, banca centrala poate suspenda publicarea indicilor ROBID/ROBOR calculati pe baza cotatiilor celor 10 banci participante.
2. Bancile renunta la creditele in CHF( franci elvetieni)
Vazute ca o modalitate de a creste suma imprumuata, creditele in franci elvetinei au fost vedeta anului 2008, cel putin 10 banci avand in portofoliu credite in chf.
Odata declansata criza internationala, bancile s-au grabit sa renunte cat mai repede posibil la produsele in moneda exotica, Volksbank, Piraeus Bank, Banca Romanesca, Romexterra Bank, Millennium Bank fiind printre primele banci care oprit creditarea in franci elvetieni. Mai mult chiar, unele banci iau in considerare varianta conversiei creditelor acordate in chf in euro(Banca Romanesca).
3. Depozitele bancare incep sa devina centrul atentiei fortei de vanzari a bancilor, dobanzile oferite de banci ajungand chiar si la 15% la lei si la 7.5% la euro.
Nevoite sa atraga resurse de pe piata interna, bancile ?si-au intors fata? catre banii romanilor, care sunt acum ?bombardati? cu oferte promotionale la depozite. Oricum, depozitele bancare vor fi in centrul atentiei bancilor si in anul 2009, atragerea de resurse ramanand inca un obiectiv prioritar al bancilor.
4. Reteaua bancara trece de 6.000 de unitati.
Continuand tendinta din 2007, bancile au accelerat extinderea retelelor proprii si drept urmare, in 2008 s-a atins pragul de 6.300 de unitati bancare. Anul 2009 va fi mult mai temperat, sub acest aspect.
5. Piata creditelor ipotecare s-a ?imbogatit? cu un nou nume: Verida Credit IFN, o noua instituitie financiara nebancara controlata de ABN Amro, Old Lane si Rubikon.
6. Volksbank devanseaza Raiffeisen Bank si urca pe locul 3 in topul bancilor ce activeaza pe piata bancara romaneasca (dupa active).
7. 6 banci sau institutii financiare au trecut prin procese de rebranding, in urma carora: .
– – Casa de Consemnatiuni si Economii CEC devine CEC BANK si ?se alege? si cu o noua sigla.
– – fosta ABN Amro Bank Romania, devine RBS Bank Romania,
– – Domenia Credit, Motoractive Leasing si Estima Finance devin Ge Money
– – Banca Romaneasca anunta un amplu proces de rebranding, care va presupune trecerea sub brandul NBG din punctul de vedere al identitati vizuale, cat si modernizarea agentiilor si a sistemelor bancii.
8. Bancile sunt olbigate la transparenta, ANPC finalizand la sfarsitul lunii octombrie 2008 un proiect de lege menit sa reglementeze activitatea bancilor si a institutiilor financiare nebancare in relatia cu clientii persoane fizice.
Noul proiect de lege va intra in vigoare la inceputul lui ianuarie 2009, iar principalele modificari prevad ca: orice modificare adusa contractelor de credit (in forma initiala), va fi facuta prin incheierea unui act aditional, care va fi transmis clientilor cu 30 de zile inainte de intrarea lui in vigoare, in perioada precontractuala, clientul va primi toate informatiile despre costul total al creditului, banca sau IFN-ul punandu-i la dispozitie o simulare de costuri si un exemplar al contractului, in cazul dobanzilor variabile, formula dupa care se calculeaza dobanda trebuie indicate in mod expres in contract, cu precizarea datei si perioadei pe parcursul careia aceasta se modifica etc
9. Majorarea plafonului maxim de garantare a depozitelor bancare in Romania pentru persoane fizice de la 20.000 euro la 50.000. euro, pentrupersoane juridce, limita de garantare mentinandu-se la 20 000 de euro.
10. Cursul de schimb atinge maximul ultimilor 4 ani.
Datorita prersiunii puternice a investitorilor straini, leul s-a depreciat semnificativ in luna decembrie, atingand nivelul de ,9530 lei, cel mai ridicat nivel din ultimii 4 ani. Mai mult, analistii considera ca deprecierea va continua, cursul des schimb avand sanse sa ajunga si la 4.2 lei, nivel atins in 2004.
{mosloadposition user10}