Obezitatea este o afecțiune în care o persoană are o cantitate dăunătoare de grăsime corporală sau o distribuție nesănătoasă a grăsimii corporale. Crește riscul pentru mai multe complicații grave de sănătate. Excesul de grăsime corporală pune presiune asupra oaselor și organelor. De asemenea, provoacă modificări complexe ale hormonilor și metabolismului și crește inflamația în organism.
Persoanele cu obezitate au un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare. Poți calcula IMC folosind un calculator online pentru a vedea unde te situezi. Trebuie doar să îți cunoști înălțimea și greutatea.
A avea un factor de risc precum obezitatea nu înseamnă că vei dezvolta următoarele probleme de sănătate, dar crește șansele de a dezvolta una sau mai multe dintre ele. De aceea, specialiștii de la Profilaxia – clinică din Timișoara – îți prezintă cele mai mari riscuri generate de obezitate.
Diabet de tip 2
Diabetul de tip 2 apare atunci când glicemia este mai mare decât în mod normal. În timp, acest lucru poate duce la alte probleme de sănătate, cum ar fi boli de inimă, leziuni ale nervilor, accident vascular cerebral, boli de rinichi și probleme de vedere.
Dacă aveți obezitate, pierzând doar 5 până la 7 procente din greutatea corporală și cu exerciții fizice regulate, moderate, poți preveni sau întârzia apariția diabetului de tip 2.
Boli de inima
Bolile de inimă sunt mai răspândite la persoanele cu obezitate. În timp, depozitele de grăsime se pot acumula în arterele care alimentează inima cu sânge. Persoanele cu obezitate au o tensiune arterială mai mare decât cea normală, colesterol cu lipoproteine cu densitate scăzută (LDL), trigliceride și zahăr din sânge, toate acestea contribuind la boli de inimă. Arterele care se îngustează pot duce la un atac de cord. Cheagurile de sânge în arterele înguste pot duce la un accident vascular cerebral.
AVC
Accidentul vascular cerebral și bolile de inimă au mulți dintre aceiași factori de risc. Accidentele vasculare cerebrale apar atunci când alimentarea cu sânge a creierului este întreruptă. Un accident vascular cerebral poate provoca leziuni ale țesutului cerebral și poate duce la o serie de dizabilități, inclusiv tulburări de vorbire și limbaj, slăbirea mușchilor și modificări ale abilităților de gândire și raționament. Dacă există simptome care prevestesc un AVC du-te la cea mai apropiată clinică de neurologie! Pentru Timișoara, cea mai căutată clinică de neurologie este Profilaxia Timișoara.
Apneea în somn
Apneea în somn este o tulburare în respirația se poate opri în timpul somnului. Persoanele supraponderale și care trăiesc cu obezitate prezintă un risc mai mare de a avea apnee în somn. Acest lucru se datorează faptului că au tendința de a avea mai multă grăsime stocată în jurul gâtului, ceea ce duce la micșorarea căilor respiratorii. Căile respiratorii mai mici pot provoca sforăit și dificultăți de respirație pe timp de noapte. Pierderea în greutate poate ajuta la scăderea cantității de grăsime din gât și la reducerea riscului de apnee în somn.
Hipertensiune arterială
Țesutul adipos suplimentar din organism necesită mai mult oxigen și nutrienți. Vasele tale de sânge vor trebui să miște mai mult sânge către țesutul adipos suplimentar. Aceasta înseamnă că inima ta trebuie să lucreze și mai mult pentru a pompa sânge în jurul corpului.
Creșterea cantității de sânge care circulă pune o presiune suplimentară pe pereții arterelor tale. Această presiune adăugată se numește hipertensiune arterială. În timp, hipertensiunea arterială îți poate afecta inima și arterele.
Boala hepatică
Persoanele cu obezitate pot dezvolta o boală hepatică cunoscută sub numele de boala ficatului gras sau steatohepatită nealcoolică (NASH). Acest lucru se întâmplă atunci când excesul de grăsime se acumulează în ficat. Excesul de grăsime poate afecta ficatul sau poate cauza creșterea țesutului cicatricial, cunoscut sub numele de ciroză. Boala ficatului gras de obicei nu are simptome, dar poate duce în cele din urmă la insuficiență hepatică. Singura modalitate de a inversa sau de a gestiona boala este de a pierde in greutate, de a face miscare si de a evita consumul de alcool.
Boala vezicii biliare
Vezica biliară este responsabilă de stocarea unei substanțe cunoscute sub numele de bilă și de trecerea acesteia în intestinul subțire în timpul digestiei. Bila te ajută să digeri grăsimile.
Obezitatea crește riscul de a dezvolta calculi biliari. Calculii biliari apar atunci când bila se acumulează și se întărește în vezica biliară. Persoanele cu obezitate pot avea niveluri mai mari de colesterol în bilă sau au vezici biliare mari care nu funcționează bine, ceea ce poate duce la calculi biliari. Litiaza biliară poate fi dureroasă și necesită intervenție chirurgicală.
O dietă bogată în fibre și grăsimi sănătoase poate ajuta la prevenirea calculilor biliari. Evitarea cerealelor rafinate, cum ar fi orezul alb, pâinea și pastele, poate ajuta, de asemenea.
Anumite tipuri de cancer
Deoarece cancerul nu este o singură boală, asocierea dintre obezitate și cancer nu este la fel de clară ca și la alte afecțiuni precum bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Totuși, obezitatea poate crește riscul pentru anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de sân, de colon, de vezică biliară, de pancreas, de rinichi și de prostată, precum și cancer de uter, col uterin, endometru și ovare.