Intr-un interviu recent, dirijorul Tiberiu Soare spunea „Cel mai important concert pe care il am, e cel care urmeaza”. Astfel, Orchestrele si Corurile Radio va invita miercuri, 6 aprilie 2011, de la ora 19.00, la Sala Radio, la urmatorul si cel mai important concert al dirijorului roman. Sub bagheta sa vor performa Orchestra de Camera Radio si pianistul Daniel Goiti.
Programul serii cuprinde Uvertura operei Cosi fan tutte, K. 588 de W.A. Mozart, Concertul nr. 1 in do major pentru pian si orchestra op. 15 de L.v. Beethoven si Simfonia a IV-a in do minor, D. 417 – Tragica de Fr. Schubert.
Dirijor al Operei Nationale Bucuresti (din 2005), dirijor al ansamblului de muzica contemporana „Profil” (2002), Tiberiu Soare este un abil si carismatic ambasador al marii muzici in randurile spectatorilor, ascultatorilor si telespectatorilor. Toata activitatea sa, aflata sub semnul unor standarde calitative inalte este directionata spre atragerea unui public cat mai larg si mai eterogen spre muzica buna.
De la prima sa aparitie pe scena in 1999, la varsta de 22 de ani, a dirijat orchestrele Filarmonicilor din principalele orase din tara, Orchestra de Camera Radio, Orchestra Nationala Radio, Opera din Brasov si a sustinut concerte in Ungaria, Polonia, Germania, Israel, Elvetia. Pana in prezent a colaborat cu artisti de renume precum Angela Gheorghiu, Teodora Gheorghiu, Felicia Filip, Eduard Tumagian, Pompei Harasteanu, Alexandre Dubach, Mihaela Martin, Alexandru Tomescu, Dana Borsan, Viniciu Moroianu, Horia Mihail, Razvan Suma, Daniel Kientzy s.a.
In anul 2004, a dirijat premiera in Romania a operei Münchhausen de Dan Dediu, aflat la pupitrul ansamblului de muzica contemporana „Profil”. Colaborarea sa cu Orchestra de Camera Radio si Orchestra Nationala Radio s-a concretizat in numeroase concerte, turnee si inregistrari. Printre acestea, cele mai importante sunt inregistrarile speciale de anul trecut ale Orchestrei Nationale cu Teodora Gheorghiu, Ophélie Galliard si Shirley Brill si concertul sustinut cu aceeasi orchestra la Expo 2010 de la Shanghai.
„Eleganta exprimarii, echilibrul, sensibilitatea sonoritatilor si mai ales muzicalitatea sa desavarsita…” acestea sunt cateva dintre calitatile care il recomanda pe Daniel Goiti ca pe un reprezentant al elitei pianistice romanesti.
Nascut la Resita in anul 1968, Daniel Goiti a inceput studiul pianului la Scoala de muzica din orasul natal, continuandu-l la Cluj la Liceul de Muzica (prof. Irina Szarvad) si Academia „George Dima” la clasa profesoarei Ninuca Osanu – Pop. In anul 1990 a primit o bursa ce i-a permis perfectionarea la cunoscuta Academie de Arte din Berlin, sub indrumarea profesorului Georg Sava.
A participat la numeroase festivaluri in Romania, Germania, Japonia si a sustinut recitaluri in tara, in Republica Moldova, Israel, Austria, Franta, Marea Britanie, Grecia, Ungaria, SUA.
Numele lui s-a impus in viata muzicala ca al unei personalitati originale, fascinante, remarcandu-se prin profunzimea, claritatea si transparenta interpretarilor in lucrari de facturi diverse dintr-un repertoriu bine selectat. Concertele si recitalurile sale au fost inregistrate si transmise ulterior pe posturile TVR Cultural si International, TVR Cluj si TVR Iasi.
Daniel Goiti este membru in juriile unor competitii nationale si internationale de pian. In paralel cu activitatea sa artistica, Daniel Goiti desfasoara si o activitate didactica remarcabila fiind in prezent Sef de Catedra Pian-Orga la Academia de Muzica „Gheorghe Dima” din Cluj. A predat cursuri de maiestrie interpretativa la Academia de Muzica din Alabama (SUA).
Miercuri, la Sala Radio, Daniel Goiti va interpreta Concertul nr. 1 in do major pentru pian si orchestra op. 15 de Ludovic van Beethoven.
Biletele se gasesc la Casa de Bilete a Salii Radio (Str. G-ral Berthelot nr. 60 – 64, sector 1) si prin reteaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librariile Carturesti, Humanitas si online pe www.eventim.ro.
{mosloadposition user9}