· FameLab este una dintre cele mai mari competiții internaționale de comunicare a științei și se desfășoară în peste 30 de țări
· Finala națională FameLab are loc luni, pe 20 mai, de la 19.00, la ARCUB, iar participarea publicului e gratuită
· 15 studenți și cercetători vor concura în finala națională pentru șansa de a reprezenta România la Cheltenham Science Festival din Marea Britanie
· Evenimentul va fi moderat de Ada Roseti și Mihnea-Ioan Nicolescu, câștigătorul FameLab 2018, și jurizat de Rodica Cristescu, Adrian Curaj, Corina Negrea, Măriuca Mihăilescu și Andrei Aradits.
15 studenți și cercetători pasionați de comunicarea științei vor încerca să câștige juriul și publicul prin prezentări inedite pe teme din medicină, biologie, tehnologie sau inginerie în cadrul finalei naționale a competiței FameLab, organizate de British Council luni, pe 20 mai, de la 19.00, la ARCUB (Str. Lipscani nr. 84-90). Evenimentul se desfășoară în limba română, iar participarea este gratuită, pe bază de rezervare. Câștigătorul va reprezenta mai departe România în finala internațională a competiției, în Marea Britanie.
Competiția FameLab reprezintă un parteneriat între British Council și Cheltenham Science Festival și urmărește să îi susțină pe studenții și profesioniștii în știință care pot comunica munca lor către publicul larg. Concurenții au la dispoziție doar 3 minute pentru a fascina publicul cu o prezentare a unui subiect științific și sunt evaluați în baza conținutului, clarității și charismei de care dau dovadă. În România, competiția a ajuns la cea de-a XI-a ediție.
Peste 10.000 de studenți, cercetători sau profesioniști în știință din universități, organizații și centre de cercetare din întreaga lume au participat până în prezent la FameLab.
“Abilitatea de a comunica ușor și clar cu un public care nu are pregătire în domeniul științei devine o prioritate pentru cercetători din întreaga lume. Pe de o parte, ea poate influența șansele lor de a obține finanțare sau sprijinul autorităților. Pe de altă parte însă, este important ca rezultatele muncii de cercetare în domeniile științei să poată fi transmise clar publicului, deoarece adesea au impact direct asupra vieții noastre. FameLab urmărește să promoveze importanța comunicării în știință și să îi încurajeze pe studenți și cercetători să vorbească cât mai mult și cât mai bine despre munca lor.” a declarat Gabriel Ivan, coordonator al programelor de știință din cadrul British Council România.
Finala națională organizată pe 20 mai va fi moderată de Ada Roseti și și Mihnea-Ioan Nicolescu, câștigătorul FameLab 2018, iar din juriu vor face parte Andrei Aradits (actor și trainer, membru în juriul FameLab la ultimele cinci ediții, în prezent joacă în serialul “Vlad” difuzat pe ProTV), Dr. Rodica Cristescu (Cercetător științific la Institutul Național pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației, membru în consiliul director al Asociației Ad Astra), Prof univ. dr. ing. Adrian Curaj (Director General, UEFISCDI, fost ministru al Educatiei Naționale), Măriuca Mihăilescu (Redactor evenimente tech, emisiunea “Zona IT”, TVR1, emisiunea “Un doctor pentru dumneavoastra”, TVR + si TVR International), Corina Negrea (jurnalist, producător emisiuni de știință la Radio România Cultural).
În urma etapei naționale, câștigătorul desemnat va reprezenta România în finala internațională de la Cheltenham Science Festival din Marea Britanie, unde va concura alături de finaliști din alte peste 30 de țări.
Totodată, prezentarea de pe locul I din cadrul finalei FameLab România va fi premiată cu 500 de euro de către Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, iar finaliștii plasați pe locurile I, II și III vor benefica de multifuncționale acordate de Xerox România, precum și de examene gratuite de limba engleză Aptis oferite de British Council. În cadrul evenimentului va fi acordat și votul publicului, iar participanții vor primi și cărți oferite de editura Humanitas.
În România, proiectul FameLab este sprijinit de ARCUB, Asociația pentru Educație și Știință Hermann Oberth, Xerox România, Editura Humanitas, UEFISCDI, Academia Română, Asociaţia Ad Astra, Radio România Cultural, Universitatea din București, Universitatea Politehnica București, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș, Universitatea Politehnica Timisoara, Scientific Organisation of Medical Students, Institutul de Științe Spațiale.
Mai multe informații despre finala FameLab Romania sunt disponibile pe britishcouncil.ro/famelab sau în evenimentul de pe Facebook.
Evenimentul este organizat în cadrul Bucharest Tech Week, cel mai amplu festival dedicat pasionaților de tehnologie din România.