Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti
Licitaţia de Toamnă – Mari Maeştri ai Picturii Româneşti, organizată de Artmark în data de 31 octombrie, la J. W. Marriott din București, aduce în prim plan opere de artă aparținând celor mai bine vânduți pictori români din toate timpurile, însumând peste un milion de euro.
Artmark îi celebrează, în cea mai importantă licitaţie de artă a sezonului, pe cei mai valoroşi pictori români, ale căror opere domină astăzi topul tranzacţiilor de artă din România. Ediţia din acest an a Licitaţiei de Toamnă prezintă 135 de capodopere semnate de 100 de maeştri pentru care de-a lungul timpului au licitat mii de iubitori de artă.
În Licitaţia de Toamnă au fost selectaţi cel mai bine cotaţi artişti ale căror picturi au fost vândute în licitaţii publice în perioada anilor 1990 – 2012. Licitaţia este dedicată artei de prestigiu. De aceea, nu va lipsi Nicolae Tonitza, deţinătorul recordului pentru cea mai scumpă operă de artă tranzacţionată vreodată pe piaţa românească („Nud în iatac”, 290.000 de euro, Licitaţia de Iarnă Artmark 2011).
La Licitaţia de Toamnă 2012, autorul este prezent cu tabloul intitulat „Catrina”, operă ce o reprezintă pe fiica artistului pozând într-o postură erotică, de micuţă Lolita, amintind de personajele pubere ale lui Balthus, Egon Schiele sau Ernst Ludwig Kirchner. Lucrare unică, de o deosebită valoare, tabloul este evaluat între 100 şi 200 de mii de euro.
Tot pe 31 octombrie va fi licitată opera “Natură statică cu flori, carte şi lămâi”, estimată la 10-16.000 de euro, semnată de Alexandru Ciucurencu, provenind din colecţia filosofului şi poetului Lucian Blaga, achiziţionată de acesta direct din atelierul artistului, cu banii câştigaţi în urma traducerii operei “Faust”.
O lucrare rarisimă, emblematică pentru istoria naţională, provenind dintr-o importantă colecţie belgiană, este uleiul pe pânză intitulat „Descătuşarea României”, semnat de Gheorghe Tattarescu, promotorul neoclasicismului românesc, având o valoare estimativă de 5.000 – 10.000 de euro. Reprezentare în cheie alegorică a României moderne, lucrarea este încadrată la categoria „tezaur naţional”. Este una dintre cele trei reprezentări ale „României descătuşate”, destinate curtării contelui Filip de Flandra, prin intermediul consulului general al Belgiei în Principate, Jacques Poumay, după abdicarea lui Al. Ioan Cuza. În acea perioadă, Locotenenţa Domnească din România i-a solicitat acestuia să preia conducerea ţării. Un alt exemplar al acestei reprezentări a fost trimis lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care de altfel va accepta propunerea, devenind principe al României la 10 mai 1866.
Nici pictura lui Grigorescu nu putea să lipsească de la acest eveniment, cu atât mai mult cu cât maestrul domină clasamentul cu şapte picturi vândute cu peste 200.000 euro.
Evaluat la 18.000 – 32.000 de euro, opera „Ţăncucuţă cu doniţă, de la izvor, prin pădure”, accentuează recurenţa tematicii bucolice, Grigorescu fiind, totodată, primul care introduce curentele celebre ale epocii în arta românească: realismul dar, mai ales, impresionismul.
Mult aşteptatul eveniment al toamnei readuce pe scena pieţei de artă opere semnate şi de alţi artişti de top precum Camil Ressu, Theodor Pallady, Marcel Iancu, Nicolae Dărăscu, Samuel Mutzner, Max Arnold şi Gheorghe Petraşcu şi mulţi alţii.
Iubitorii de artă se vor putea delecta timp de două săptămâni cu picturile acestora, vizitând expoziția inedită a celor mai bine cotaţi 100 pictori români, organizată la Palatul Cesianu-Racoviţă din București, în perioada 19 – 29 octombrie, iar în ziua licitaţiei, 31 octombrie, la J.W. Marriott Grand Hotel.