– o rampa de lansare pentru liderii de maine
Cei mai buni dintre tinerii oameni de știință ai Europei s-au întâlnit pe 25 septembrie la Bratislava pentru cea de-a 24-a ceremonie anuală de decernare a premiilor în cadrul Concursului UE pentru tinerii cercetători (EUCYS). Primele trei premii au fost câștigate de echipe din Irlanda, Polonia și Austria pentru proiecte în domeniul fizicii, chimiei și ingineriei. Ceilalți laureați au fost recompensați pentru proiectele lor în diverse domenii cum ar fi fizică, informatică, matematică, științe sociale și biologie. Anul acesta, premiul internațional acordat concurenților din afara UE a fost câștigat de Canada, cu un proiect în domeniul mediului. La concursul din acest an au participat 117 concurenți cu vârste între 14 și 21 de ani, grupați în cadrul a 79 de proiecte, din 36 de țări și care studiază în UE.
Comisarul european pentru cercetare, inovare și știință, Máire Geoghegan-Quinn, a declarat: „Îi felicit pe toți participanții la concursul de anul acesta. Calitatea proiectelor prezentate este, ca întotdeauna, foarte ridicată și constituie un semn încurajator pentru viitorul cercetării în Europa. Câștigătorii edițiilor trecute au urmat cariere prestigioase în cercetare, de exemplu în cadrul Agenției Spațiale Europene și la CERN. Europa trebuie să continue să-și încurajeze cele mai bune creiere dacă dorește să fie un lider în secolul al XXI-lea.”
Proiectele au fost evaluate de un juriu internațional prezidat de dna Maria Ana Viana‑Baptista, profesor de geofizică la Institutul de Inginerie din Lisabona (ISEL), iar din juriu au făcut parte doi foști câștigători ai EUCYS. Toate proiectele prezentate câștigaseră deja premiul întâi la concursurile științifice pe domenii specifice, organizate pe plan național. Temele au provenit dintr-o gamă largă de discipline științifice: biologie, fizică, chimie, informatică, științe sociale, mediu, matematică, știința materialelor, inginerie și medicină.
Context
Concursul UE pentru tinerii cercetători a fost creat de Comisia Europeană în 1989 pentru a încuraja cooperarea și schimburile dintre tinerii cercetători și pentru a le oferi acestora oportunitatea de a fi îndrumați de unii dintre cei mai de seamă cercetători din Europa.
Prin intermediul concursului, CE urmărește să consolideze eforturile depuse de țările participante în vederea atragerii tinerilor spre cariere în știință și cercetare.
Informații complete cu privire la concursul din acest an sunt disponibile la adresa: //www.media.eucys2012.eu/. Toate cele trei echipe câștigătoare ale locului întâi au primit câte un premiu în valoare de 7 000 EUR; echipele de pe locurile doi și trei au primit 5 000 EUR și, respectiv, 3 500 EUR. Printre celelalte premii s-au numărat excursii la Forumul științific internațional pentru tineret de la Londra și la Seminarul științific internațional pentru tineret de la Stockholm, premii acordate de sponsori din mediul privat, precum și de Centrul Comun de Cercetare (serviciul științific intern al Comisiei Europene), de Eiroforum (grupul paneuropean al organizațiilor de cercetare) și de Oficiul European de Brevete.
Pe lângă ceremonia de decernare a premiilor, tinerii cercetători au avut ocazia să-și prezinte proiectele în cadrul unei expoziții de patru zile și să participe la numeroase ateliere de lucru și conferințe auxiliare.
Informații suplimentare despre concurs și despre câștigătorii edițiilor trecute sunt disponibile la adresa: //ec.europa.eu/research/youngscientists/index_en.cfm