Agnes Grunwald-Spier
Editura Meteor Publishing
“Cu siguranță, povestea salvatorilor este unul dintre puținele aspecte pozitive ale Holocaustului” spune autoarea în Introducere.
“Nimeni nu poate să citească aceste pagini fără a retrăi sentimentul de admoirație față de cei care și-au riscat viețile pentru a salva viețile evreilor. Atât poveștile, cât și motivația salvatorilor sunt examinate în această carte incitantă, care este produsul multor ani de cercetare și efort.
Fiecare poveste este valoroasă. Fiecare poveste aduce mai multă lumină în adâncurile acelor timpuri înfiorătoare. Fiecare poveste ne inspiră prin puterea exemplului moral” – Sir Martin Gilbert, Prefață.
Ceilalți Schindleri aduce așadar în atenția publicului cititori mulți oameni care au salvat evrei în timpul Holocaustului. Autoarea însăși este o astfel de persoană salvată – ea și mama ei au fost trimise de un funcționar acasă în 1944 și au evitat astfel să ajungă într-un lagăr.
Ținând cont de vârsta înaintată a multora dintre salvatori și a celor salvați, demersul nu a fost unul ușor. Autoarea vorbește despre persoane care au răspuns pozitiv invitației sale de a discuta despre acțiunile lor din timpul Holocaustului, însă care au murit înainte ca ele să se poată întâlni cu Agnes Grunwald-Spier. Altele au fost intervievate, dar nu au apucat să vadă cartea tipărită.
Agnes Grunwald-Spier nu vrea ca uitarea să se aștearnă pe amintirile multora și pe numele salvatorilor evreilor din timpul Holocaustului. Lucrarea îi grupeaza pe cei din urmă în trei categorii: salvatori din motive religioase, din motive umanitare și din alte motive.
Fiecare capitol prezintă apoi salvatorii identificați, experiența lor, textul cuprinzând numeroase citate din declarațiile lor sau ale urmașilor lor. Sunt prezentate și numărul de persoane salvate precum și viața ulterioară a salvatorilor.
Finalul aduce chiar un index cu toți acești oameni care au ales să îi ascundă pe evrei sau să îi ajute să fugă în loc să îi predea/denunțe, conform cerințelor momentului.