De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial, 1917-1923
Robert Gerwarth
Editura Litera
„Subiectul acestei cărți este tranziția violentă a Europei de la un război mondial la o „pace” turbulentă. (…) ea urmărește să reconstruiască experiențele oamenilor care au trăit în țările care s-au situat în tabăra celor învinși, în Marele Război: în imperiile Habsburgilor, Romanovilor, Hohenzollernilor și otomanilor (și în statele lor succesoare), precum și în Bulgaria. Totuși, orice istorie a celor învinși trebuie să includă și Grecia și Italia. Deși s-au numărat printre învingători, în toamna lui 1918, ambele au intrat rapid în declin.” (pp. 20-21)
„Povestea Europei între 1917 și 1923 este crucială pentru înțelegerea ciclurilor de violență care au caracterizat continentul în secolul XX.” (p. 32)
Robert Gerwarth își invită cititorii să descopere o altă perspectivă asupra Primului Război Mondial. Astfel, se pune accent pe faptul că violențele nu s-au terminat în 1918 ci, dimpotrivă, ele au continuat şi s-au intensificat în Europa. Autorul, profesor de istorie modernă la University College din Dublin și director al Centrului pentru Studii de Război de la aceeași universitate, s-a documentat temeinic, lucru vizibil în numeroasele trimiteri bibliografice incluse în carte pentru cei interesaţi să meargă şi mai departe cu analiza propusă de el. Volumul conţine şi o seamă de fotografii inedite, alb-negru.
„Cei învinşi” este o carte în trei părţi – Înfrângerea, Revoluţie şi contrarevoluţie şi Prăbuşirea imperiilor. Cartea este deosebit de interesantă pentru cei pasionaţi de istorie, de Primul Război Mondial şi de impactul acestuia asupra marilor imperii şi, implicit, a statelor care au apărut odată cu prăbuşirea acestora. Volumul este accesibil deopotrivă specialiştilor şi cititorilor obişnuiţi, iar datele incluse nu îngreunează deloc lectura.