Ghimbirul este folosit de mii de ani atât de arabi și chinezi, cât și de greci sau romani, fiind considerat secretul vitalității acestor popoare. O rudă apropiată a turmericului și cardamomului, ghimbirul poate fi consumat atât ca atare, cât și sub forma unor rețete culinare.
Ghimbirul este foarte util în anotimpul rece, deoarece luptă împotriva răcelilor, a tusei și a altor afecțiuni de sezon. Frecvent folosit în Ayurveda, ghimbirul s-a dovedit eficient încă din Antichitate pentru a calma greața, a îmbunătăți digestia și a reduce inflamațiile. Este energizant, iar gustul ușor picant îl face plăcut de băut.
Se poate consuma sub formă de infuzie, cu o linguriță de miere sau în combinații cu alte plante, fructe sau ingrediente, pe care ți le prezentăm mai jos.
Ceaiul de ghimbir – cum se prepară
Cel mai bun ceai de ghimbir se prepară din rădăcină proaspătă de ghimbir, pe care o găsești în hipermarketuri la raionul de fructe și legume.
1. Spală o bucățică de rădăcină de ghimbir, curăț-o și apoi tai-o în felii mărunte sau dă-o prin răzătoare. Astfel, se va infuza mai bine în apa fierbinte.
2. Toarnă apa fiartă peste bucățelele de ghimbir și lasă ceaiul la infuzat pentru circa 10 minute.
3. Când este gata, scoate sau strecoară ghimbirul, apoi bucură-te de un ceai sănătos și revigorant!
La ce este bun ceaiul de ghimbir
Ceaiul de ghimbir poate fi folosit pentru tratarea mai multor afecţiuni, însă are şi rol de prevenţie.
Ghimbirul combate indigestia şi durerile abdominale şi ajută la descompunerea proteinelor, contribuind la absorbţia eficientă a nutrienţilor. De asemenea, stimulează producţia salivară, previne apariţia balonării şi a flatulenţei şi menţine echilibrul gastric, prevenind arsurile stomacale şi ulcerul.
Ceaiul de ghimbir ajută la combaterea paraziţilor şi a ouălor acestora. De asemenea, acesta îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, reduce tensiunea, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.
Cele mai recente studii au ajuns la concluzia că ghimbirul scade nivelul colesterolului rău din organism, reducând riscul bolilor de inima. Contribuie la o bună circulaţie a sângelui, printr-un complex optim de minerale şi aminoacizi, fiind eficient în lupta cu bolile cardiovasculare. Totodată, ghimbirul este un remediu natural pentru întărirea sistemului imunitar a organismului, printr-o combinaţie de antioxidanţi care, în paralel, se dovedeşte eficientă şi în lupta cu colesterolul.
Se poate slăbi cu ghimbir?
Ghimbirul accelerează metabolismul, arde grăsimile şi stimulează eliminarea toxinelor constituind astfel un ajutor de nădejde pentru orice cură de slabit. De asemenea, versatilitatea sa deosebită îl face usor de integrat in orice retete de slabit.
Efectele sale coleretic şi colecistocinetic favorizează secreţia bilei şi motilitatea vezicii biliare, echilibrând activitatea digestivă. Ghimbirul ajută la slăbit şi datorită unui mai putin cunoscut efect de termogeneză, care măreste consumul energetic al organismului, promovând pierderea în greutate chiar şi fără dietă.
Daca intentionaţi să urmaţi o cură de slăbit cu ghimbir, vă recomandăm un ceai cu ghimbir, lămâie şi ceai verde, combinaţie naturală foarte potrivită pentru slăbit şi ingrediente recunoscute pentru efectul puternic antioxidant, combaterea balonării şi faptul că favorizează eliminarea toxinelor.
Ceaiul cu ghimbir se găseşte în magazine naturiste, însă poţi arunca o privire şi pe esteto.ro, sigur au ceva potrivit!