În cadrul ART SAFARI – Pavilionul de Artă București 2014, publicul se va întâlni cu ocazia unică de a admira cea mai valoroasă operă de artă europeană dintr-o colecție privată din România. Aceasta este "Tăietorul de lemne" de Camille Pissarro, estimată de specialiștii Sotheby’s la 3 – 3,5 milioane de euro. Alături de "Livada înflorită" (Muzeul Național de Artă al României) și "Portret de fetiță" (Muzeul Zambaccian) este una dintre cele trei picturi de Pissarro aflate în țară. Opera "Tăietorul de lemne" face parte din ansamblul de lucrări care marchează începutul perioadei impresioniste a lui Pissarro.
Destinul operei este unul tumultos. Mai întâi, a fost achiziționată la Paris de doctorul român Georges de Bellio, amic cu Pissarro și unul dintre primii admiratori și achizitori ai impresionismului. După decesul doctorului, opera ajunge în România, în colecția juristului Ion. I. Câmpineanu, care va fi cumpărată ulterior de doctorul Iosif Dona. În perioada comunistă, opera ajunge în expoziția permanentă a Muzeului Colecțiilor de Artă. În 2004 va fi clasată drept Tezaur, pentru ca în 2006, procesul de revendicare a colecției Dona să se încheie cu retrocedarea picturii către moștenitorii de drept. Actualmente capodopera se află într-o importantă colecție privată bucureșteană.
Publicul este așteptat să viziteze și să admire operele celor mai importanți artiști români ai tuturor timpurilor găzduiți de ART SAFARI – Pavilionul de Artă București în perioada 22-25 mai 2014. Bilete prin www.myticket.ro și din rețeaua Diverta, Magazinul Muzica, Librăria Eminescu, agenția Sălii Palatului, Artmark (str. C.A. Rosetti nr. 5), respectiv casele de bilete ale teatrelor bucureștene și oficiile poștale din București și județul Ilfov, iar în perioada 21-25 mai 2014 și de la recepția Pavilionului Art Safari (Piața George Enescu).
Organizatorii proiectului sunt: Asociaţia Comercianţilor de Opere de Artă din România (ACOAR), sub patronajul Primăriei Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic Bucureşti (AMPT), cu participarea Asociaţiei Galeriilor de Artă Contemporană din România (AGACOR), cu sprijinul Institutului Cultural Român (ICR) și cu sponsorizarea Deutsche Bank.
Partneri: Athenee Palace Hilton, Media Advertising, Phoenix Media, Flowers Garden, Media Trust